26 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa31°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt28°C
  • İskele31°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara27°C

AKINCI İLE ANASTASİADES ARA BÖLGEDE ÇOCUKLARLA FESTİVALE KATILDI

Akıncı ile Anastasiades ara bölgede çocuklarla festivale katıldı

03 Haziran 2016 Cuma 12:32

 Kıbrıslıtürk lider Mustafa Akıncı ile kıbrlsılırum lider Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün, iki toplumlu Eğitim Teknik Komitesi tarafından düzenlenen Dünya Çocuk Günü Etkinliği’nde bir araya geldiklerini ve burada gerçekleştirdikleri baş başa görüşmede 8 Haziran’da müzakerelere devam etme kararı aldıklarını haber verildi. Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum 

Fileleftheros gazetesi haberi “Çocuklar Buzları Kırdı… Anastasiadis ve Akıncı Etkinlik Çerçevesinde Görüşmelerin Yoğunlaşması Kararı Aldılar”, “ ‘Tıpkı Geçmişte Olduğu Gibi Barış İçerisinde Yaşayalım’ ”, “Kıbrıs’ı Çizdiler” başlık ve spotlarıyla verdi.

Eğitim Teknik Komitesi’nin Dayanışa Evi’nde düzenlediği ortak etkinlikte yer alanKıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum  çocukların yarattığı olumlu atmosferin, Akıncı ile Anastasiadis’i etkilediğine işaret ederek, iki toplum liderinin görüşmelerin yoğunlaştırılması konusunda anlaşmaya vardığını belirten gazete, Anastasiadis ile Akıncı’nın İstanbul’da yaşananların ardından ilk görüşmelerini 8 Haziran tarihinde yapacaklarını açıkladıklarını aktardı.

Akıcı ile Anastasiadis’in etkinliğin gerçekleştirildiği ara bölgedeki Dayanışma Evi’nin iç kısmında 45 dakika baş başa görüşme gerçekleştirdiğini yazan gazete, edindiği bilgilere göre İstanbul’da yaşananlar konusunda herhangi bir görüş birliğinin olmadığını yazdı.

Konuyla ilgili farklı yaklaşımların olduğunu kaydeden gazete, ancak Akıncı ile Anastasiadis’in Kıbrıs sorununda anlaşmaya ulaşmak için büyük bir hedefin olduğu konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Bilgilere göre bu zeminde, Akıncı ile Anastasiadis’in karşılıklı saygıyla, dört başlığa (yönetim, mülkiyet, ekonomi, AB) öncelik vererek görüşmeleri yoğunlaştırmaya karar verdiklerini yazan gazete, 8’indeki görüşmeye kadar ele alınacak konularla ilgili hazırlık yapılmasının beklendiğini kaydetti.

Haberde Kıbrıslı Rum Müzakereci Anderas Mavroyannis’in  BM Genel Kurulu 71’inci dönem başkanlığı adaylığı dolayısıyla New York’ta bulunduğu da hatırlatıldı.

Gazete Akıncı ile Anastasiadis’in yaptıkları açıklamalara da yer verildi. Haberde ayrıca Akıncı ile Anastasiadis’in eşleriyle birlikte etkinlik alanında çocuklarla oyunlar oynadıkları, resim çizdikleri ve sohbet ettikleri de kaydedilirken, etkinliğin ayrıntıları da aktarıldı.

Haravgi gazetesi ise iki toplumlu etkinlik haberinden ayrı olarak “Anastasiadis-Akıncı 8 Haziran’da Yeniden Görüşüyor… Anastasiadis Doğrudan Müzakereyi Bizzat Kendisi Üstleniyor” başlığıyla verdiği haberinde, müzakerelerin dizginlerinin şu andan itibaren liderlerde olduğunun görüldüğünü yazdı.

Haftada iki görüşmenin gerçekleştirilmesi yönünde arzunun olduğunu savunan gazete, Mavroyannis’in BM Genel Kurulu 71’inci dönem başkanlığı adaylığından kaynaklanan  Kıbrıslırum  tarafının engelinin, Anastasiadis’in doğrudan Anastasiadis tarafından üstlenilmesiyle aşıldığının görüldüğünü, ayrıca daha önce de yazdığı üzere, bilgilere göre Anastasiadis’in başka bir müzakereci atamamaya karar verdiğini belirtti.

Diğer gazeteler iki toplumlu etkinliği ve liderlerin açıklamalarını şu başlıklarla verdi:

Alithia gazetesi: “Yoğun Diyalog İçin Son Sürat”, “Onlara Yeniden Birleşmiş Kıbrıs Sözü Verdiler”

Politis gazetesi: “Oyun Bitti, Çalışma Vakti… İki Lider 8 Haziran’dan Başlayarak Yoğunlaştırılmış Görüşleri İlan Ettiler… Oynadılar, Resim Çizdiler ve İp Çektiler”

Haravgi gazetesi, “Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk Öğrencilerden Birlikte Yaşama Dersi… Liderlerden Olumlu Mesajlar, Yıl Sonuna Kadar Çözüm Dilekleri”

Simerini: “Müzakereciler Olmadan Yoğun… Başkan Anastasiadis’in İşgal Lideriyle Bir Sonraki Görüşmesi 8 Haziran’da”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA