'AKILLI UYARICILAR' İŞE YARIYOR MU?
İşyerinde daha iyi performans göstermek için uyarıcılara başvuran insanların sayısı giderek artıyor. Peki bunlar işe yarıyor mu? Herkes hap almaya başlasa ne olur?
14 Eylül 2018 Cuma 11:43
Fransız yazar Honore de Balzac'ın kahvenin beyin gücünü artırdığına dair inancı sonsuzdu. Ünlü yazarın günde 50 fincan kahve içtiği ve sabahlara kadar yazdığı söyleniyor. Hatta bir dönem daha çok işe yaradığı inancıyla kaşık kaşık öğütülmüş kahve yermiş.
İşe yarayıp yaramadığını bilmiyoruz ama Balzac 100'den fazla roman, oyun ve hikâye yazmış, 51 yaşında da kalp yetmezliğinden ölmüştü.
Yüzyıllar boyunca insanlar bu amaçla kafein kullandı. Ancak yeni kuşaklar zihinsel becerilerini artırmak için yeni maddeler deniyor.
"Akıllı hap" adı verilen bu maddelerin bir kısmı oldukça popüler. Anket yapılan on binlerce Amerikalının yüzde 30'u son bir yıl içinde bu tür ilaçları denediğini söylüyor.
Zihinsel performansı artırma arzusu
İlk "akıllı hap" 1960'larda Romanyalı bilim adamı Corneliu Giurgea'nın bulduğu pirasetam. Kullanan kişinin beynini etkileyerek uyku veren bir kimyasal madde keşfetmeye çalışan Giurgea'nın bulduğu madde tam tersi etki yaratmıştı. Bir ay boyunca bu hapı kullananlar hafızalarında önemli gelişmelere tanık olmuşlardı.
Bugün pirasetam maddesi, performans artırma arayışındaki öğrenciler ve genç meslek sahipleri arasında yaygın kullanılıyor. Ancak sağlıklı insanların zihinsel kapasitelerini artırdığını gösteren fazla veri bulunmuyor. İngiltere'de reçeteli satılan bu ilaç ABD'de tıbbi kullanım için onay alamamış.
Bu tür "akıllı hapları" düzenli kullanan insanlar olmasına rağmen, bu ilaçların beyni olumlu etkilediğine dair veriler ya kanıtlanmış değil ya da çok sınırlı.
Vücut geliştirme takviyeleri
Piyasada dolaşan bu tür maddelerden biri de kreatin monohidrat. İçeceklere karıştırılan toz veya hap halinde satılan bu besin takviyesindeki ana kimyasal kreatin beyinde doğal olarak üretilen bir madde. Dışarıdan takviye yoluyla hafıza ve zekâyı geliştirdiğine dair bazı verilere ulaşıldığı ifade ediliyor.
Ancak bu madde vücut geliştirme ile uğraşan kişiler tarafından yıllardır bilinip kullanılıyor. ABD'de sporcular için besin takviyeleri milyarlarca dolarlık bir sektör. Bunların çoğu kreatin maddesi içeriyor.
Geçen yıl yapılan bir ankette, yetişkin katılımcıların yüzde 22'si son bir yıl içinde sporculara yönelik besin takviyeleri kullandıklarını ifade etmişti. Eğer kreatin büyük bir etki sağlıyorsa bunun sonuçlarının şimdiye dek görülmesi gerekirdi.
Uyarıcı maddeler
Stanford Üniversitesi'nden nörolog Andrew Huberman'a göre "bazılarının işe yaradığı bir gerçek". Bunlar arasında amfetamin ve metilfenidat gibi uyarıcılar başta geliyor.
Bu etken maddelere sahip ilaçlar ABD'de dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi davranış sorunlarının tedavisinde reçeteli kullanılabiliyor. Ancak son zamanlarda, uzun süreli odaklanma gerektiren ve rekabetin yüksek olduğu işlerde çalışanlar da bu tür ilaçlara başvuruyor.
Matematikçi Paul Erdös'ün 19 saat süren matematik problemlerini çözerken, yazar Graham Green'in ise aynı anda iki kitap yazarken amfetamin kullandığı söyleniyor.
Son dönemlerde ise gazetecilik, sanat ve finans alanlarında da yaygın kullanımdan söz ediliyor.
- Döviz güne nasıl başladı?Sterlin 44,10, dolar 34,75 euro ise 36,65 TL’den işlem görüyor29 Kasım 2024 Cuma 10:34KIBRIS
- Hava sıcaklığı 19-22 derece dolaylarında seyrediyorMeteorolojiye göre, ileriki günlerde yağış olmayacak, hava sıcaklığı ise 19-22 derece dolaylarında seyrediyor.29 Kasım 2024 Cuma 10:14HAVA DURUMU
- Tabipleri Birliği’nden Sağlık Bakanı’na kritik önerilerKTTB, modern ve erişilebilir bir sağlık sistemi kurulması için Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek’e, altyapıdan sağlık çalışanlarının koşullarına kadar geniş bir yelpazede öneriler sundu.28 Kasım 2024 Perşembe 18:32KIBRIS
- Silah ve canlı mermilerle yakalandıGirne’de gerçekleştirilen operasyonda iki silah ele geçirilirken, M.C.S tutuklandı. Zanlı sabah Girne’de mahkemeye çıkarıldı.28 Kasım 2024 Perşembe 18:30KIBRIS
- Erhürman: Kıbrıs Türk halkının dünyayla buluşmasının yolu, Kıbrıs sorununun çözümünden geçerCTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk halkının dünyayla buluşmasının yolunun Kıbrıs sorununun çözümünden geçtiğine işaret etti.28 Kasım 2024 Perşembe 18:27KIBRIS SORUNU
- Milli Eğitim Bakanlığı ile DAÜ bütçesi komiteden geçtiCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, 16 Milyar 700 Milyon 959 bin TL’lik Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ile 6 Milyar 572 Milyon 217 bin TL’lik Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) bütçesi oy çokluğuyla onaylandı.28 Kasım 2024 Perşembe 18:18KIBRIS
- Lefkoşa'da Girne Caddesi, bu gece ve yarın gece trafiğe kapatılacakLefkoşa Türk Belediyesi, Girne Caddesi’ndeki yol bakım-onarım çalışması kapsamında bu gece ve yarın gece trafiğe kapalı olacağını duyurdu.28 Kasım 2024 Perşembe 18:07KIBRIS
- Harmancı: Bizim kapıya ihtiyacımız var. Bu ihtiyacın başka kapıların esiri haline gelmemesi gerekiyorLefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Kıbrıs’ta diplomatik temasların önemine vurgu yaptı. Haftada bir Güney Lefkoşa Başkanı ile görüşerek iletişimi sürdüren Harmancı, geçiş kapıları taleplerini masaya yatıracaklarını belirtti.28 Kasım 2024 Perşembe 16:12KIBRIS
- Erhan Arıklı: Hükümetin yürüyüp yürüyemeyeceği UBP'ye bağlıErhan Arıklı: Hükümetin sağlıklı yürüyüp yürüyemeyeceği UBP'ye bağlı28 Kasım 2024 Perşembe 15:46KIBRIS
- Harmancı: Meclis’in eski binası yerine ‘Kent Müzesi’ yapalımBaşkan Harmancı, meclisin Arşiv veya Kent Müzesi olarak değerlendirilebileceğini belirterek, kent müzesinin gerekliliğini vurguladı.28 Kasım 2024 Perşembe 15:45KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.