29 Mart 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele15°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara12°C

'ABD ÖZEL KUVVETLERİ AFGAN VİLAYETİNİ TERK EDECEK'

'ABD özel kuvvetleri Afgan vilayetini terk edecek'

24 Şubat 2013 Pazar 17:42

Afganistan cumhurbaşkanı, işkence ve kayıp iddiaları nedeniyle Amerikan özel kuvvetlerinin iki hafta içinde Vardak vilayetini terk etmeleri emrini verdi.

Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin bir sözcüsü, önlemlerin, Amerikan özel kuvvetleri için çalışan bazı Afganların işkence ve kayıp olaylarına karışmaları nedeniyle alındığını belirtti.

Ülkenin orta kesimlerinde bulunan ve stratejik öneme sahip Vardak vilayeti, son dönemlerde Taliban karşıtı operasyonların odaklarından biri haline gelmişti.

Amerikalı bir sözcü, tüm suiistimal iddialarını ciddiye aldıklarını söyledi ancak, son gelişmelerle ilgili bir yorumda bulunamayacağını belirtti.

ABD başkanlık sözcüsü düzenlediği basın toplantısında Amerikan Özel Kuvvetleri'nin gelecek iki hafta içinde Vardak vilayetini terk etmeleri gereceğini teyit etti.

Afgan sözcü Aimal Faizi, konunun Amerikan Özel Kuvvetleri için çalışan bazı Afgan bireyler ile ilgili olduğunu ancak ellerindeki kaynakların "Bu kişilerin ABD özel kuvvetlerinin parçası olduğuna işaret ettiğini" söyledi.

BBC'nin başkent Kabil'deki muhabiri Karen Allen, Vardak'ın, Taliban kuvvetlerinin, Kabil'e geçiş güzergâhları üzerinde olduğunu belirtiyor.

Amerikan askerlerinin ve kendileriyle çalışan yerel milislerin hesap verebilirliği, Afgan-ABD ilişkilerinin gerilmesinde önemli unsurlardan biri.

Karzai, bir hafta önce açıkladığı kararında, Afgan güçlerinin, yabancı güçlerden hava saldırısı desteği istemelerini yasaklamıştı.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130224_afghan_us.shtml

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA