19 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa22°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele22°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara22°C

AB-TC İLİŞKİLERİ RUM BASININA YANSIDI; 'PİŞİRİYORLAR'

Yeni bir hareket planlamakta olduğu ileri sürüldü...

AB-TC ilişkileri Rum basınına yansıdı; 'pişiriyorlar'

05 Haziran 2016 Pazar 15:04

Avrupa Komisyonu’nun, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” de aralarında bulunduğu 28 AB üye devletiyle bir havacılık anlaşmasına varma hedefiyle, Türkiye ile müzakerelerin başlamasını umduğu ve AB-Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesi için yeni bir hareket planlamakta olduğu ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi “Komisyon AB-Türkiye Arasında Havacılık Anlaşması Pişiriyor… Brüksel’den Lefkoşa’ya Yönelik Yazılı Taahhütler- Kıbrıs Cumhuriyeti’nden Tek Yanlı Açıklama” başlıklı haberinde, elde ettiği bilgilere dayanarak, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in grubunun yeni planının, “Lefkoşa’nın” hareketlenmesine neden olduğunu kaydetti.

“Lefkoşa’nın” ise, Komisyon ile Ankara arasındaki istişarelerin başlamasına onay vermek için, Brüksel’den bazı taahhütler istediğini ve bunları aldığını kaydeden gazete, bunların 7 Haziran Salı günü gerçekleştirilecek olan AB Ulaştırma Konseyi toplantısında yazılı olarak ortaya konacaklarını ifade etti.

Gazete, buna paralel olarak, Rum Yönetimi’nin tek taraflı bir açıklamada bulunacağını ve bunun aracılığıyla, Komisyon ile Ankara arasındaki müzakere tamamlandığında ve (Türkiye’nin yükümlülüklerinin yerine getirilmesine bağlı olarak) bir anlaşma taslağı metni şekillendirildiğinde, AB-Türkiye anlaşmasını onaylama veya reddetme hakkının da aralarında bulunduğu haklarını saklı tuttuğunu açık ve net hale getireceğini vurguladı.

Komisyon’un yazılı taahhüt açıklamasını elde eden ve yayımlayan gazete, devamla, AB’nin Türkiye’ye, Doğu Akdeniz’deki havacılığın güvenliğinin önemini ve bu meselenin geçerli olan uluslararası hukuka göre ivedi bir şekilde halledilmesini vurgulamayı sürdüreceğini de belirtti.

Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye’nin, yapılması amaçlanan bu anlaşmadan doğan yükümlülüklerine tam anlamıyla saygı duymasının önemine işaret ettiğini de kaydeden gazete, Avrupa Komisyonu’nun buna paralel olarak, bu meselelerin AB hukuku ve uluslararası hukuka uygun olarak tatmin edici bir şekilde çözüleceğini garantiye almak için, gelişmeleri izlemeye devam edeceği konusunda “Lefkoşa” karşısında taahhütte bulunduğunu da kaydetti.

Gazete yine “elindeki bilgilere” dayanarak, Avrupa Komisyonu’nun Rum Yönetimi’ne yönelik “güvence beyanatının” Brüksel’in yaptığı bir bağış değil, hava taşımacılığı konusunda bir anlaşmaya varmak için, AB-Türkiye müzakerelerinin başlaması amacıyla rızasını almak için, Lefkoşa tarafından bir “şart” olarak ortaya konulduğunu da belirtti.

Öte yandan gazete, AB-Türkiye müzakerelerinin başlaması için 28 üye devletin de rızasının alınmasının gerekli bir koşul olduğunu da ekledi.

Etiketler: , , , ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA