5+1 GAYRİRESMİ KIBRIS ZİRVESİ YARIN BAŞLIYOR!
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde Cenevre’de yapılacak 5+1 gayriresmi Kıbrıs zirvesi yarın başlıyor.

16 Mart 2025 Pazar 14:56
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yarın ve salı günü Kıbrıs Türk tarafı ve Kıbrıs Rum tarafı ile üç garantör ülke Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılımıyla yapılacak toplantıları için Cenevre’ye gitmek üzere dün öğle saatlerinde adadan ayrıldı.
Kıbrıs Türk tarafını temsilen toplantıya katılacak Tatar’a müzakere heyetinden; Özel Temsilci Güneş Onar, Hukuk İşleri Danışmanı Sülen Karabacak, Güven Yaratıcı Önlemler ve İki Taraflı Teknik Komiteler Koordinatörü Seniha Birand Çınar, Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal eşlik edecek.
Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerden, Ulusal Birlik Partisi’ni temsilen (UBP) Genel Başkan ve Başbakan Ünal Üstel, UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Demokrat Parti’yi (DP) temsilen Genel Başkan, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve DP Milletvekili Serhat Akpınar, Yeniden Doğuş Partisi’ni (YDP) temsilen milletvekili Talip Atalay, Cumhuriyetçi Türk Partisi’ni (CTP) temsilen Genel Başkan Tufan Erhürman ve milletvekili Fikri Toros Cenevre’ye gidecek.
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve bakanlıktan bir heyet de Cenevre’de olacak.
Öte yandan, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay ve Dış İlişkilerden Sorumlu Merkez Yürütme Organı üyesi Ahmet Tokatlıoğlu ve Toplumcu Demokrasi Partisi’ni (TDP) temsilen Dış İlişkiler Sekreteri Mine Atlı ve Parti Meclisi (PM) Üyesi, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da partilerini temsilen Cenevre’ye gideceklerini açıkladı.
Kıbrıs Türk basınından çok sayıda gazeteci de Cenevre’ye giderek gelişmeleri takip edecek.
-Toplantı programı
BM tarafından taslak programa ilişkin paylaşılan bilgi notuna göre, genişletilmiş gayriresmi toplantı, yarın Cenevre saatiyle 19.00'da (Kıbrıs saatiyle 20.00) Intercontinental Hotel’de BM Genel Sekreteri’nin heyet başkanları için vereceği akşam yemeğiyle başlayacak.
Akşam yemeğinde heyet başkanlarına birer kişi eşlik edecek. Yemek öncesinde BM Genel Sekreteri her heyet başkanı ile fotoğraf çekimi yapacak.
Program, 18 Mart Salı sabahı Cenevre saatiyle 09.00’da (Kıbrıs saatiyle 10.00) Intercontinental Hotel’de BM Genel Sekreteri ile her bir heyet arasında yapılacak ikili toplantılarla devam edecek.
Genel Sekreter ile yapılacak ikili toplantılarda heyet başkanlarına beş kişi eşlik edecek. Bu toplantıların programlanması için BM doğrudan delegasyonlarla iletişime geçecek.
Ardından Cenevre saatiyle 11.30’da (Kıbrıs saatiyle 12.30) BM’nin Cenevre Ofisi’nde (Palais des Nations) tüm tarafların katılımıyla geniş formattaki 5+1 gayriresmi toplantı başlayacak. Toplantıda, heyet başkanlarına beş kişi eşlik edecek.
5+1 formattaki gayriresmi toplantı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin açılış konuşması ile başlayacak ve ardından heyet başkanları söz alacak.
Bilgi notunda, BM’nin her heyetin, heyetlerinde kadın katılımcıların anlamlı bir şekilde yer almasını sağlamasını teşvik ettiği bilgisi de paylaşıldı.
Toplantı başlamadan önce “aile fotoğrafı” çekilecek.
Geniş formattaki gayriresmi toplantının, Cenevre saatiyle 14.30’da (Kıbrıs saatiyle 15.30) tamamlanması planlanıyor.
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı?17 Mart 2025 Pazartesi 09:49PARA BORSA
Bu hafta hava nasıl olacak?Bir haftalık süreçte havanın açık veya parçalı bulutlu geçmesi, hava sıcaklığının ise 32 dereceye kadar çıkması bekleniyor.17 Mart 2025 Pazartesi 09:45HAVA DURUMU
Long Beach bölgesinde trafik kontrollü bir şekilde sağlanacakLong Beach bölgesinde trafik kontrollü bir şekilde sağlanacak17 Mart 2025 Pazartesi 09:44İSKELE
5+1 Kıbrıs zirvesi akşam yemeği ile başlayacak...5+1 Kıbrıs zirvesi akşam yemeği ile başlayacak... Cenevre’deki gayri resmi 5+1 Kıbrıs zirvesi bugün, akşam yemeği ile başlayacak.17 Mart 2025 Pazartesi 09:43KIBRIS SORUNU
KTÖS: Disiplin tüzüğü değişikliği, Anayasa’nın laiklik ilkesine aykırıdırSendika, değişikliğin derhal geri çekilmesini talep ederek, aksi takdirde hukuki ve sendikal mücadele başlatacaklarını duyurdu.16 Mart 2025 Pazar 22:12KIBRIS
Şener Elcil: “Tatar seçilmedi, Türkiye tarafından atandı”Kıbrıslı Yurtseverler Hareketi, Ersin Tatar’ın Kıbrıslı Türkler'in siyasi iradesini temsil etmediğini belirterek, Tatar’la aynı görüşte olmadıklarını açıkladı.16 Mart 2025 Pazar 21:47KIBRIS SORUNU
Netflix, Disney+, Exxen, BluTV, Amazon ve Gain'e rekabet soruşturmasıNetflix, Disney+, Exxen, BluTV, Amazon ve Gain'e rekabet soruşturması16 Mart 2025 Pazar 16:22TÜRKİYE
Ölümle neticelenen trafik kazası.. Özok hayatını kaybetti...Ölümle neticelenen trafik kazası.. Özok hayatını kaybetti...16 Mart 2025 Pazar 16:12KIBRIS
İmamoğlu: Kürtler "var" dediği müddetçe Kürt sorunu vardır; silahlar susmalı, çözüm toplumun tüm kesimlerinin diyaloguyla Meclis zemininde olmalı"Kendinize güvenin, dayanışmanın ve umudun önünde o asla duramaz"16 Mart 2025 Pazar 15:11TÜRKİYE
5+1 gayriresmi Kıbrıs zirvesi yarın başlıyor!Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde Cenevre’de yapılacak 5+1 gayriresmi Kıbrıs zirvesi yarın başlıyor.16 Mart 2025 Pazar 14:56KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.