23 Kasım 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa13°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele13°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara10°C

5 ADIMDA YENİ KARAVAN YASASINDA NE VAR?

5 adımda yeni karavan yasasında ne var?

5 adımda yeni karavan yasasında ne var?

23 Temmuz 2017 Pazar 13:11

İçişleri Bakanlığı’nın uzun süren çalışmaları sonucu hazırlanan “Karavan Yasa Tasarısı” Bakanlar Kurulu’ndan geçirilerek Cumhuriyet Meclisi’ne sevk edildi.

Tasarı, genel hatları ile karavan alanlarının belirlenmesi, karavan alanlarının ve karavanların işletme-kullanım iznini, denetleme yetkisinin kimde olacağını, ücret ve devir koşullarının ne olduğunun yanı sıra suç ve cezaları içeriyor.

​Kapsamda ne var?

Yasa tasarısı yasalaşırsa, yasa yürürlüğe girmeden önce Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilmemiş alanlara konulan ve yasa yürürlüğe girdikten sonra ilan edilecek alanlara konulacak olan kamp taşıtı, karavan, motorlu karavan, çekmeli motorsuz karavan araçları kapsıyor.

1- İki karavan alanı arasında en az 5 km olacak

“Karavan Yasa Tasarısı”na göre kamp amaçlı kullanılan karavanlar, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan emirname ile ilan edilen karavan alanlarına taşınacak.

Kamp yapılacak iki karavan alanı arasında mesafe en az beş kilometre olacak.

 

2- Karavan büyüklüğü ve kişi sayısına göre ücret ödenecek

Bakanlar Kurulu kararı il ilan edilen belediye işletmesinde bulunan karavan alanına karavan konulacaksa ilgili belediyeye, karavan alanı işletme izni alan özel şahısların karavan alanına koyulacaksa ilgili işletmeye, şahıs kendi taşınmaz malının içersine ticari amaç olmadan karavanını koymak istiyorsa ilgili belediyeye başvurup, izin alacak. Ücret ise bu yasa altında çıkarılması öngörülen tüzükte belirlenen karavan büyüklüğü ve kişi sayısına göre tespit edilecek.

 

3- Karavan alanları ilgili belediye tarafından işletilecek

Tasarı yasalaşırsa, Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen karavan alanları, kaymakamlık tarafından bölge belediyesine kiralanacak, karavan alanlarının altyapıları ilgili belediye tarafından yapılarak işletilecek.

 

4- İki günden fazla konaklama izne tabi olacak

İlçe kaymakamlığına yazılı yapılan karavan alanı işletme izni başvurusu bu yasa altında çıkarılması öngörülen tüzükte belirtilen koşulları yerine getirenlere komisyon tarafından alınan karar doğrultusunda bakanlığın onayı ile ilçe kaymakamlığı tarafından verilecek.

Bu yasa kapsamında konaklama yapmak isteyen karavancıların iki gün üzerinde konaklama yapmaları izne tabi olacak. İzin ücretleri günlük, haftalık ve yıllık olarak bu yasa altında çıkarılması öngörülen tüzükte belirlenecek.

 

5- Devir 7 iş günü içerisinde yapılacak

Kişi, Motorlu Araçlar Mukayyitliği’ne kayıtlı bulunan karavanını devrettiği zaman ancak Motorlu Araçlar Yol ve Trafik Yasası ve Tüzükleri uyarınca belirtilen süre içerisinde devri yapacak.

Karavanını devreden bir kişi, devrin yapıldığı günden başlayarak karavanın karavan alanında konaklaması için alınan karavan koyma izninin devrini de yedi iş günü içerisinde yapmak zorunda olacak.

karavan2.jpg

 

Denetleme yetkisi kaymakamlıkta olacak

“Karavan Yasa Tasarısı”nın yasalaşması halinde, yasa kapsamında ve bu yasa uyarınca çıkarılan tüzükler uyarınca denetleme ve aykırılıklara ilişkin ceza kesme yetkisi, karavan alanının bulunduğu ilgili ilçe kaymakamlığı olacak.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA