ZELENSKİY: UKRAYNA VE ABD, SUUDİ ARABİSTAN'DA BARIŞ PLANLARINI GÖRÜŞECEK
Zelenskiy: Ukrayna ve ABD, Suudi Arabistan'da barış planlarını görüşecek

07 Mart 2025 Cuma 10:16
Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, gelecek hafta Ukraynalı ve Amerikalı yetkililerin Rusya'yla savaşı sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelere başlayacağını söyledi.
Zelenskiy, Telegram uygulamasında yaptığı açıklamada 10 Mart Pazartesi günü planlı bir ziyaret için Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile görüşmek üzere bu ülkeye gideceğini belirtti.
Ukrayna lideri "Bundan sonra, ekibim Amerikalı ortaklarımızla çalışmak üzere Suudi Arabistan'da kalacak. Ukrayna barışla çok ilgili" dedi.
Zelenskiy ayrıca Ukrayna'nın "hızlı" ve "kalıcı" bir barış için ABD Başkanı Donald Trump ile "yapıcı" bir şekilde çalışacağını da kaydetti.
Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff da Ukrayna'yla üç yıldır süren savaşı sona erdirmek için bir barış anlaşması çerçevesi üzerinde görüşmeler yapıldığını ve gelecek hafta Suudi Arabistan'da Ukraynalılarla bir toplantı planlandığını vurguladı.
Zelenskiy'nin üst düzey Suudi yetkililerle görüşmek için yapacağı gezi aslında geçen ay için planlanmıştı. Ancak 18 Şubat'ta Kiev'in davet edilmediği ABD-Rusya görüşmelerinin gerçekleşmesi nedeniyle ertelenmişti.
Zelenskiy'nin ardından Beyaz Saray'da açıklama yapan ABD Başkanı Trump da "Bence Ukrayna bir anlaşma yapmak istiyor çünkü seçenekleri yok" dedi.
Trump "Rusya'nın da bir anlaşma yapmak istediğini düşünüyorum, çünkü farklı bir şekilde onların da başka bir seçeneği yok" diye konuştu.
Trump, Suudi Arabistan'a gideceğini açıkladıktan sonra Putin ile görüşüp görüşmeyeceği sorulduğunda "Bilmiyorum, size söyleyemem" dedi.
Trump'a Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ülkesinin nükleer şemsiyeyi Avrupalı ortaklarına genişletebileceği yönündeki sözleri sorulduğunda da "nükleerden arınmayı" tercih ettiğini belirtti.
Trump "Son birkaç günde Ukrayna'yla çok fazla ilerleme kaydettik. Rusya'yla ilerleme kaydettik. Bunu sona erdirmek ve nükleerden bu şekilde bahsetmemek harika olurdu" diye konuştu.
Trump Avrupalı ortaklarının savunma harcamaları konusundaki tutumunu da tekrarladı ve "Yani makul bir şey değil mi? Parasını ödemezlerse onları savunmayacağım" dedi.
Moskova-Paris arasında 'Napolyon' gerilimi
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 5 Mart Çarşamba günü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında "Rusya'nın Avrupa'ya karşı bir tehdit olduğunu ve ülkesinin nükleer şemsiyesini müttefiklerine uzatabileceğini, Ukrayna'da bir barış anlaşmasına varılmasından sonra bu ülkeye barışgücü yollamaya niyetli Avrupalı ülkelerin genelkurmay başkanlarıyla bir toplantı yapacağını" söylemişti.
Rusya'dan ise Macron'un sözlerine sert bir yanıt geldi. Rusya lideri Vladimir Putin, "Hala, nasıl sona erdiğini unutarak Napolyon dönemlerine dönmek isteyenler var" dedi.
Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da "Bu konuşma, tabii ki Rusya'ya yönelik bir tehdit" dedi.
Lavrov "Rusya'ya karşı savaşmak isteyen Napolyon ve Hitler gibi seleflerinin tersine Macron pek zarif davranmıyor. En azından onlar açıkça 'Rusya'yı fethetmeliyiz, Rusya'yı yenmeliyiz' demişti" diye konuştu.
Rusya'dan gelen açıklamalara yanıt veren Macron ise kendisini Napolyon'a benzeten Putin'i tarihi yeniden yazmak isteyen bir "emperyalist" diye tanımladı.
Macron, Brüksel'deki AB zirvesinden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken "Napolyon fetihler yaptı. Şu anda Avrupa'da gördüğüm tek emperyalist güç ise Rusya. Putin tarihi yeniden yazmak isteyen bir emperyalist" diye konuştu.
Yeniboğaziçi Belediyesi'nde yeni başkan Esen Beyköylü olduYeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir’in tutuklanarak cezaevine gönderilmesinin ardından başkanlığa Esen Beyköylü seçildi.17 Temmuz 2026 Cuma 22:04KIBRIS
UBP Girne Belediyesi Başkan adayı Dr. Bekir PaşaoğluUBP Girne Belediyesi Başkan adayı Dr. Bekir Paşaoğlu oldu17 Temmuz 2026 Cuma 19:03GİRNE
UBP'nin Dikmen adayı Dr. Mehmetali TunçbilekDikmen Belediyesi için ise Dr. Mehmetali Tunçbilek'in adaylıkları resmen duyuruldu.17 Temmuz 2026 Cuma 19:01GİRNE
UBP MYK'dan "İki seçim bir arada yapılacak, karma oy kaldırılacak!" kararıMYK toplantısının ardından toplanan UBP Parti Meclisi de söz konusu kararları değerlendirerek oy birliğiyle onayladı.17 Temmuz 2026 Cuma 19:00KIBRIS
Erhürman: "BM Genel Sekreteri Guterres'in Ada Ziyaretini Olumlu Karşılıyoruz"Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs'a gerçekleştirmeyi planladığı ziyareti memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.17 Temmuz 2026 Cuma 18:47KIBRIS
Gazimağusa’da otelde kalan 36 yaşındaki Gökhan Yücel hayatını kaybettiGazimağusa’da bir otelde konaklayan 36 yaşındaki Gökhan Yücel, aniden rahatsızlanmasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Ölüm nedeninin otopsiyle belirleneceği açıklandı.17 Temmuz 2026 Cuma 18:46KIBRIS
Lefke’de triatlon yarışı nedeniyle bazı kavşaklar trafiğe kapatılacakLefke’de pazar günü gerçekleştirilecek triaton yarışları sırasında güzergah üzerindeki kavşaklar geçici olarak trafiğe kapatılacak.17 Temmuz 2026 Cuma 18:45LEFKE
42 dereceye kadar yükselecekHava sıcaklığı 42 dereceye kadar yükselecek17 Temmuz 2026 Cuma 18:43HAVA DURUMU
Erhürman, Dünya Tabipler Birliği Başkanı Dr. Jacqueline Kitulu’yu kabul ettiErhürman, konferans vermek üzere KKTC'de bulunan Dünya Tabipler Birliği Başkanı Dr. Jacqueline Kitulu ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği heyetini kabul etti.17 Temmuz 2026 Cuma 14:46KIBRIS
LTB’nin düzenlediği Surlariçi Çocuk Festivali, çocukların neşesiyle renklendiLefkoşa Türk Belediyesi tarafından Lefkoşa Sanat Merkezi(LESAM)'da düzenlenen Surlariçi Çocuk Festivali, yoğun katılımla gerçekleştirildi.17 Temmuz 2026 Cuma 13:35YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.