YUNANİSTAN, KIBRIS SORUNUNDA “YENİ UNSURLAR” İSTİYOR
Yunanistan’ın, müzakerelerin yeniden başlaması için alınacak yeni inisiyatif öncesinde, Kıbrıs sorunuyla ilgili “yeni unsurlar” istediği ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in de, bu inisiyatifin yakın zamanda alınacağını söylediği bildirildi.

03 Ağustos 2024 Cumartesi 15:08
Fileleftheros gazetesi, Hristodulidis’in dün, sözde “Maraş Belediyesi” yetkilileriyle görüştüğünü ve görüşmede, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı son görüşmede, Guterres’in Kıbrıs sorunuyla ilgilendiğini gösterdiğini kendisinin de bu konuda iyimser olduğunu söylediğini yazdı.
Gazete, Hristodulidis-Guterres görüşmesinin Paris Olimpiyatları’nın başlangıcında verilen resepsiyon çerçevesinde gerçekleştiğini kaydetti.
Habere göre, Hristodulidis, bu ay içinde müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin bazı gelişmeler olmasını umduğunu ve Guterres ile görüşmesinde, Avrupa Birliği üyeliğinde 20’nci yılı dolduran Güney Kıbrıs’ın, Kıbrıs sorununun çözümünden sonra da bu kimliği taşımaya devam edeceğini ifade ettiğini söyledi.
Gazete, Hristodulidis’in verdiği olumlu mesajların ötesinde, Kıbrıs sorununda yaşanması olası hareketlilikle ilgili Yunanistan’dan da birtakım mesajlar verilmeye başladığını ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetridis’in de bu bağlamda birtakım açıklamalarda bulunduğunu aktardı.
Habere göre, Yerapetridis, perşembe günü bir televizyon kanalına verdiği röportajda, Kıbrıs sorunu için kurulacak diyalogda Crans Montana’da görüşülen konuların değerlendirileceği gibi, bazı “yeni unsurların” da diyaloga eklenebileceğini ve bunun, çabalara daha büyük bir ivme kazandırabileceğine işaret etti.
Yerapetridis, müzakerelerin BM Güvenlik Konseyi’nin öngördüğü iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon çözümü çerçevesinde yeniden başlaması için BM üst düzey yetkilileriyle bizzat iletişim halinde olduğunu söyledi.
Kıbrıs sorunundaki durağanlığın ve siyasi irade eksikliğinin Türkiye’nin daha uç tezleri olmasına yol açtığını kaydeden Yerapetridis, bugün Türkiye’nin, iki devletli çözüm ile egemen eşitlikten söz ettiğini ve bunun da, Kıbrıs Rum tarafı ile Yunanistan tarafından kabul edilmediğini belirtti.
Yerapetridis, iki devletli çözümü yalnızca kendi tutumlarından ötürü değil, Uluslararası Hukuk çerçevesi dışında olmasından ötürü kabul etmediklerini ifade etti.
Habere göre Yerapetridis, bugün Türkiye ile Yunanistan arasında sükunetin devamına yönelik temel konularda iyi bir iletişim bulunmasının önemli olduğuna işaret ederek, bunun Kıbrıs için de olumlu olduğunu söyledi.
Yerapetridis, bu olumlu havanın daha özlü bir tartışma için fırsat penceresi olduğunu kaydederek, önümüzdeki dönemin Kıbrıs sorunu açısından oldukça kritik olduğuna dair ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğunu ifade etti.
Kıbrıs sorunundaki durağanlığın enerji ve çözüm üretmediğini, yalnızca mevcut durumu daha da kötüleştirdiğini belirten Yerapetridis, BM Genel Sekreteri’nin kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin’in görevlendirilmesinin de, Kıbrıs sorununun BM’nin öncelikleri arasında olduğunu gösterdiğini kaydetti.
DEV-İŞ: Ektam emekçilerinin mücadelesi 9’uncu gününde; mücadelemiz onurumuzdur, geleceğimizdirDevrimci İşçi Sendikaları Federasyonu, 6 Şubat’ta Ektam Kıbrıs Ltd. emekçilerinin başlattığı mücadelenin 9’uncu gününde olduğunu duyurdu.14 Şubat 2026 Cumartesi 19:55KIBRIS
İskele’de uyuşturucu operasyonu: 53 gram madde ele geçirildiLong Beach Çemberi’nde düzenlenen operasyonda bir araçta yaklaşık 53 gram uyuşturucu olduğuna inanılan madde ile yüklü miktarda nakit para ele geçirildi. Polis, 29 yaşındaki bir kişinin tutuklandığını ve soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.14 Şubat 2026 Cumartesi 19:53KIBRIS
Reuters: ABD, Suriye’de Kürtlere "özerklik" istiyorWashington’ın, Şam yönetiminden Kürtlere “merkezi otoriteyi sarsmayacak bir özerklik” tanıması için baskı yaptığı iddia edildi.14 Şubat 2026 Cumartesi 19:52ORTADOĞU
Boğazköy’de iki araç çarpıştı: Araç bahçe duvarında durabildiBoğazköy'de bugün öğlen saatlerinde meydana gelen ve iki aracın karıştığı trafik kazasında, araçlardan biri evin bahçe duvarına çarparak durabildi.14 Şubat 2026 Cumartesi 19:51KIBRIS
Pazar ve pazartesi sıcaklık 25 dereceye kadar yükselecekÜlkede, yarın ile gelecek hafta salı ve çarşamba günleri yağmur ve fırtına bekleniyor. Pazar ve pazartesi sıcaklık 25 dereceye kadar yükselecek.14 Şubat 2026 Cumartesi 10:52HAVA DURUMU
Her 10 Kişiden 7’si Sigarayı Bırakmak İstiyor!Sigara tüm organlarda kalıcı hasar bırakıyor14 Şubat 2026 Cumartesi 10:48GENEL SAĞLIK
Gemikonağı’nda alkollü sürücü kazaya karıştıKaza sonucu yaralanan olmazken, NA 013 plakalı araç sürücüsü Jehat Çetin aleyhinde, alkollü içki tesiri altında araç kullanıp trafik kazası yapmak suçlarından yasal işlem başlatıldı.14 Şubat 2026 Cumartesi 10:45KIBRIS
GİKAD, İŞAD, GİAD ve TÜRKONFED’den Erhürman’a ziyaretKıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD), Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği (İŞAD), Genç İş İnsanları Derneği (GİAD) ve TÜRKONFED heyeti, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ı ziyaret etti.14 Şubat 2026 Cumartesi 10:38KIBRIS
3 üründe limit üstü bitki koruması tespit edildiİthal ürünlerden alınan 34 numunenin 33’ünün temiz çıktığı, REE Ticaret’e ait Granny elmada ise limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiği ve söz konusu ürünün menşeine iade edildiği bildirildi.14 Şubat 2026 Cumartesi 10:10KIBRIS
KŞK'da 43 gündür maaşlar ödenmedi... Grev başlıyor...KTAMS ve KİEF Başkanı Güven Bengihan, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Kayıp Şahıslar Komitesi’nde görev yaşan 52 çalışanın 43 gündür maaşlarını alamadığını belirterek, 16 Şubat'ta tam gün grev yapılacağını açıkladı.13 Şubat 2026 Cuma 23:41KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.