YUNAN KİMLİĞİNDE DOĞUM YERİ “İSKELE” OLARAK YAZILDI, KONU RUM MEDYASINDA MANŞETLERDE
Politis’in manşetine taşıdığı olayda, Kıbrıs Rum asıllı bir Yunan vatandaşının yeni Yunan kimliğinde doğum yeri bölümünde Yunanca “Trikomo”nun altında Türkçe “İskele” ibaresinin yer alması tartışma yarattı.

04 Aralık 2025 Perşembe 15:20
Kıbrıs Rum asıllı bir Yunan vatandaşının, çıkardığı yeni Yunan kimliğinde doğum yerinde Türkçe olarak “İskele” kelimesinin yer alması bugünkü Politis gazetesinde geniş yer buldu.
Gazete manşetten “Kıbrıslı Rum İskele’de Doğdu- Yasadışı Türk Yer İsimlerini Kullanan Yunan Polisinin Hatası” başlığıyla fotoğraflı olarak yer verdiği haberinde, kimliğin sahibi olan kadının kendisine kimliği veren polis birimine şikâyette bulunduğunda, 'bunun değişemeyeceğini çünkü resmi Avrupa dijital platformunun İngiliz dilinde coğrafi bir tanımlama olarak Türkçe olan Iskele ismini kullandığı' yanıtını aldığını kaydetti.
Durumundan şikayetçi olan kadının DİSİ Milletvekili Nikos Georgiyu’yu konu hakkında bilgilendirdiğini, Georgiyu’nun ise bir mektupla Rum İçişleri Bakanlığını bilgilendirdiğini yazan gazete, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisinin de durumdan haberdar edildiğini belirtti.
Gazete iç sayfadan ise habere “Kıbrıslıların Yunan Kimliklerinde Yasadışı Türkçe Yer İsimleri” başlığıyla yer verirken, Yunanistan polisinin kimlik kartı verilmesi için kullandığı elektronik veri tabanının Kuzey Kıbrıs'ta kalan köylerin Türkçe yer isimlerini de kapsadığını yazdı.
Olayın Kıbrıs Rum asıllı bir Yunan vatandaşının yeni Yunan kimliğini yenilemek için başvuru yaptığı zaman teyit edildiğini kaydeden gazete, kadının kimlikte doğum yeri (place of birth) yazan kısımda Yunanca olarak Gazimağusa ilçesindeki “TRIKOMO” köyünün adının yazıldığını, altında ise Türkçe olarak “ISKELE” yazdığını fark ettiğini ve şaşırdığını belirtti.
“ISKELE” adının kimlikte İngilizce yerine Türkçe olarak yazıldığını yineleyen gazete, kadının şahsi bilgilerinin üzerini kapatarak söz konusu kimliğin fotoğrafına da yer verdi.
Yunanistan’da kimliklerin polis tarafından verildiğini ve durumdan şikayetçi olan kadının elinde yeni kimliğiyle bu durumdan şikâyetçi olarak kendisine yeni bir kimlik çıkarılmasını istediğini yazan gazete, kadının bu talebine olumsuz yanıt aldığını ifade etti.
Kadına bu yazının (ISKELE) resmi Avrupa dijital platformundan kaynaklandığının söylendiğini yazan gazete, Avrupa dijital platformunun bu ismi İngilizce dilinde coğrafi bir tanımlama olarak kullandığının iddia edildiğini iletti.
Kadının şikayetlerine rağmen kendisine herhangi bir değişikliğin mümkün olmadığının söylendiğini yazan gazete, kadının bu gelişmenin ardından DİSİ Milletvekili Nikos Georgiyu’yu konu hakkında bilgilendirdiğini belirtti.
Gazete, DİSİ’nin “Mağusa” bölgesi Milletvekili Nikos Georgiyu’nun ise dün İçişleri Bakanı Konstantinos İoannu’ya gönderdiği mektupla bu uygulamaya son verilmesi için İoannu’nun Yunan devleti nezdinde müdahalede bulunmasını istediğini kaydetti.
Georgiyu’nun gazeteye açıklamasında kendisine ikinci benzer şikâyette bulunulduğunu doğruladığını da yazan gazete, diğer şikâyetin de Yunan kimliğinde doğum yerinin “İskele” bölgesi olarak yazılmasıyla alakalı olduğunu ifade etti.
Georgiyu gazeteye açıklamasında neyin ters gittiğinin tespit edilmesi için, kendisine ilgili belgeleri vermek amacıyla Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Konstantinos Kollias’la görüşmeyi isteyeceğini de dile getirdi.
YUNAN BÜYÜKELÇİ
Yunan ve Kıbrıs Rum asıllı Yunan vatandaşlarının kimliklerinde Türk yer adlarının kullanılmasını yorumlayan Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Konstantinos Kollias ise gazeteye açıklamasında bunun "hatadan ibaret" olduğunu dile getirdi.
Buna paralel olarak, kadının şikâyette bulunduğu Yunan polisinden hiçbir yanıt alamadığı konusunda bilgilendirilen Kollias’ın, konunun ele alınması için ek bilgiler de istediği de ifade edildi.
Uçuş iptalleri sürüyor: 'Havacılık endüstrisi derin bir şekilde etkilenecek'Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülke, ABD ve İsrail'in İran'a saldırmasıyla başlayan savaş nedeniyle Ortadoğu uçuşlarını iptal etmeye devam ediyor.02 Mart 2026 Pazartesi 21:50ORTADOĞU
Genel Sekreterliğe Cansu N. Nazlı SeçildiEmekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu 4. Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi02 Mart 2026 Pazartesi 21:30KIBRIS
Starmer: Kıbrıs'ta vurulan üssümüz ABD bombardıman uçakları tarafından kullanılmıyorİngiltere Başbakanı Keir Starmer, 1 Mart gecesi Kıbrıs’taki İngiliz hava üssünün bir insansız hava aracı tarafından vurulduğunu teyit etti.02 Mart 2026 Pazartesi 21:28KIBRIS
Trump, 'Büyük saldırı dalgası yolda' dediABD ve İsrail'n 28 Şubat'ta İran'a saldırmasıyla başlayan gerilim Lübnan'a da sıçradı. İsrail, ülkenin güneyinde Hizbullah hedefleri olduğunu söylediği noktalara saldırılar düzenliyor.02 Mart 2026 Pazartesi 21:27ORTADOĞU
Kozmetik Ürünleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı Meclis'ten geçtiKozmetik Ürünleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edildi.02 Mart 2026 Pazartesi 19:08KIBRIS
İspanya, ABD'nin ortak işletilen üsleri İran'a saldırmak için kullanma iznini reddettiRota ve Morón'daki üslerin kullanımına izin verilmemesi, Pedro Sánchez'in ABD-İsrail eylemini kınamasının ardından geldi.02 Mart 2026 Pazartesi 19:06AVRUPA
Dikelya İngiliz Üssü Doğu Bölge Komutanı: Bölgemizde tehdit seviyesi “düşük”Dikelya İngiliz Üssü Doğu Bölge Komutanı Neil Cripps, üs bölgesinde tehdit seviyesinin düşük olarak değerlendirildiğini ve tahliye iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.02 Mart 2026 Pazartesi 18:47KIBRIS
İran İHA'sı Kıbrıs'ta İngiliz üssüne düştü, iki İHA engellendiKıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis İran'a ait bir insansız hava aracının 1 Mart'ta Kıbrıs'taki İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) üssüne düştüğünü açıkladı.02 Mart 2026 Pazartesi 18:42KIBRIS
Ertuğruloğlu: "Vatandaşlarımız güvenli bölgelerde kalsınlar, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmasınlar"Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İran ve Körfez ülkelerinde bulunan KKTC vatandaşlarının güvenli şekilde ülkeye dönebilmesi için savaşın sona erip hava sahasının açılmasını beklediklerini söyledi. 02 Mart 2026 Pazartesi 18:39KIBRIS
Orta Doğu uzmanı anlattı: İran, Dubai'yi neden vurdu?ABD ve İsrail’in İran’a yönelik operasyonlarının ardından Tahran, Körfez ülkelerini hedef alan geniş çaplı füze ve drone saldırıları düzenledi.02 Mart 2026 Pazartesi 18:06ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.