YÜKSEK MAHKEME: AB SÖZCÜSÜ’NÜN AÇIKLAMASI KKTC YARGISINDA DERİN HAYAL KIRIKLIĞINA YOL AÇTI
AB Sözcüsü’nün KKTC yargısını tanımadığına ilişkin açıklamasına tepki gösteren Yüksek Mahkeme, bağımsız KKTC yargısında derin hayal kırıklığı yaşandığını belirtti.

20 Ağustos 2025 Çarşamba 14:25
Yüksek Mahkeme Avrupa Birliği (AB)Sözcüsünün KKTC yargısını tanımadığına ilişkin açıklamasının bağımsız KKTC yargısında derin hayal kırıklığına yol açtığını ifade etti; AB’nin TAIEX Ofisi aracılığıyla yıllarca KKTC yargısı ile eğitim ve seminer çalışmalarında işbirliği yaptığını anımsattı.
Yüksek Mahkeme tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk halkının yıllardır yargı erkini kullanan bağımsız ve tarafsız KKTC Mahkemeleri’nin sadece anayasa ve yasaların verdiği yetki ve yargıç bağımsızlığı ile çalışmalarını yürüttüğüne vurgu yapıldı.
Yüksek Mahkeme’nin Yargıtay tarafından görüşülme aşamasında olan bir yargısal işlemle ilgili tüm tarafları saygı göstermeye davet ettiği kaydedilen açıklamada, KKTC yargısının anayasal ilkeler ve evrensel kurallar çerçevesinde çalışmalarını yürüteceğini temin ettiği belirtildi.
Yüksek Mahkeme’nin konuyla ilgili yazılı açıklaması şöyle:
“Dün basında yer alan Avrupa Birliği sözcüsünün açıklamasını derin bir hayal kırıklığı ile öğrenmiş bulunmaktayız.
Kıbrıs Türk halkının yıllardır yargı erkini kullanan bağımsız ve tarafsız KKTC Mahkemeleri sadece anayasa ve yasaların verdiği yetki ve yargıç bağımsızlığı ile çalışmalarını yürütmektedir.
Sanıkların davaları görüşülürken hazır olmalarını sağlamak amacıyla zaman zaman tahkikat aşamasında tutuklu yargılanmasına ilişkin mahkemelerin teminat emirleri verme yetkileri bulunmaktadır. Bu gibi tedbir niteliğindeki emirler tüm dünyada birçok ülke mahkemesi tarafından uygulanmaktadır ve adil yargılanma kurallarına uygun tedbir niteliğindedir.
Nitekim ülkemizde işlendiği iddia olunan suçlarla ilgili birçok kez hükümsüz tutuklu olarak kişilerin yargılanmasına karar verilmektedir.
Beş Kıbrıslı Rum vatandaşın işlediği iddia olunan suçla ilgili başlatılan tahkikat sonucunda iki farklı mahkemenin verdiği zanlıların hükümsüz tutuklu olarak yargılanmaları kararı bir yargı kararıdır ve istinaf edildiğinden bu aşamada Yargıtay huzurunda görüşülmek üzere gündemde bulunmaktadır.
Ülkemizde ilk derece mahkemelerinin verdiği her karar istinaf edilebilmektedir ve Yargıtay olarak oturum yapan Yüksek Mahkeme denetiminde bulunmaktadır.
İstinaf aşamasında görüşülmekte olan ve henüz neticelenmeyen bir dava ile ilgili yorum yapılması, telkinde bulunulması dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de uygun görülmemektedir.
Bu nedenle Yargıtay tarafından görüşülme aşamasında olan bir yargısal işlemle ilgili tüm tarafları saygı göstermeye davet ederiz.
Bunun yanında KKTC yargısı ile yıllarca Taiex ofisi ile eğitim ve seminer çalışmalarında birlikte işbirliği yapan Avrupa Birliği'nin KKTC yargısını tanımadığına ilişkin tek taraflı bir değerlendirme sonucu yaptığı açıklamanın Kıbrıs Türk halkı adına yargı faaliyetini yürüten bağımsız KKTC yargısında derin hayal kırıklığına yol açtığını ifade etmek isteriz.
KKTC yargısı anayasal ilkeler ve evrensel kurallar çerçevesinde çalışmalarını yürüteceğini temin eder, herkesin yargısal faaliyetlere ve yargıç bağımsızlığına saygı göstermesini beklediğimizi ifade ederiz.”
2'si çocuk toplam 4 yaralı!Paşaköy-Vadili ana yolunda meydana gelen trafik kazasında 2’si çocuk toplam 4 kişi yaralandı.11 Şubat 2026 Çarşamba 22:08KIBRIS
Erhürman, Guterres ile bir araya geldiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile New York’ta bir araya geldi.11 Şubat 2026 Çarşamba 22:06KIBRIS SORUNU
'1976 Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı' onaylanarak Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi, “1976 Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı onaylayarak Genel Kurul’a sevk etti.11 Şubat 2026 Çarşamba 20:59KIBRIS
İki sene sonra Ankara'da kritik görüşme: Erdoğan, 'Ege ve Doğu Akdeniz' dedi; Miçotakis'ten 'aynı mahallenin sakinleriyiz' mesajıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında önemli mesajlar verdi.11 Şubat 2026 Çarşamba 19:55TÜRKİYE
Sakarya Belediye Başkanı Alemdar "DAÜ Mezunu değil" tartışması!Alemdar’ın DAÜ Mezuniyeti Tartışma Konusu Oldu11 Şubat 2026 Çarşamba 19:46KIBRIS
Rum Yüksek Mahkemesi 11 aydır tutuklu olan Kürt kökenli Türkiye vatandaşını serbest bıraktıTutukluluğunun hukuken müsamaha gösterilemeyecek ölçüde uzadığı ve yakın zamanda sınır dışı edilmesine ilişkin gerçekçi bir perspektif bulunmadığı gerekçesiyle serbest bırakılmasına karar verdi.11 Şubat 2026 Çarşamba 19:44GÜNEY KIBRIS
Bay-Sen’den eylem ve grev uyarısı…Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen), Toplu İş Sözleşmesi, ek mesai ödemeleri, eksik İhtiyat Sandığı yatırımları konusunda gerekli adımların atılmaması ve BRTK Yasası konusundaki çalışmaların hızlandırılmaması halinde eylemlilik11 Şubat 2026 Çarşamba 19:37KIBRIS
Erdoğan'dan 'Ege ve Doğu Akdeniz' mesajı: Çetrefil ama çözümsüz değilTürkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ortak basın toplantısında konuşuyor.11 Şubat 2026 Çarşamba 18:57KIBRIS
CTP'den Ünal Üstel hükümetine "güvensizlik önergesi" hazırlığıCTP'den Ünal Üstel hükümetine "güvensizlik önergesi" hazırlığı yapıldığı açıklandı.11 Şubat 2026 Çarşamba 15:44KIBRIS
Lefkoşa Türk Belediyesi'nin çam kese böceğiyle mücadelesi sonuç verdi: Şikâyetler 9’a düştüLefkoşa Türk Belediyesi’nin biyolojik yöntemlerle yürüttüğü mücadele kapsamında çam kese böceği şikâyet sayısı iki yılda 389’dan 9’a geriledi. Belediye, 2025 ve 2026’da toplam 2 bin 800 çam ağacının ilaçlandığını açıkladı.11 Şubat 2026 Çarşamba 12:41LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.