“YÖNELİŞİMİZ BATI’YADIR”
DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, Rusya’nın Türkiye ile ilişkileri nedeniyle Kıbrıs sorunundaki tavrını değiştirdiği söylemine Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçiliği’nden gelen tepkinin Rum tarafında “iç savaşa” neden olduğu haber verildi.

12 Eylül 2018 Çarşamba 14:25
DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, Rusya’nın Türkiye ile ilişkileri nedeniyle Kıbrıs sorunundaki tavrını değiştirdiği söylemine Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçiliği’nden gelen tepkinin Rum tarafında “iç savaşa” neden olduğu haber verildi.
Fileleftheros’un “Rusya’nın Tepkisi ‘İç Savaş’ Çıkardı” başlıklı haberine göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile DİSİ Başkanı Neofitu arasında dün sosyal medya üzerinde sert tartışmalar yaşandı.
Neofitu bu gazetede Pazar günü yayımlanan özel söyleşisinde Rusya’nın, Suriye’de ve enerji alanında Türkiye ile işbirliğine gitmesi ile Kıbrıs sorununun çözümüne olan yaklaşımının değiştiğinden söz etmişti.
Rusya Büyükelçiliği ise Pazartesi akşamı, Rusya’nın Kıbrıs sorununa geleneksel yaklaşımında hiçbir değişiklik olmadığını belirttiği ve imalı bir şekilde, Rum yönetiminin bazı dostlarının Rusya’yı Doğu Akdeniz’den uzaklaştırmak için Rusya ile Güney Kıbrıs ilişkilerini bozmaya çalıştığı görüşünü ortaya koyan bir açıklama yapmıştı.
“YÖNELİŞİMİZ BATI’YADIR”
Neofitu, dün Rus Büyükelçiliği’nin bu açıklaması sorulduğunda “Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olmak isteyenler DİSİ’nin kabulüdür. Ancak DİSİ ve bu partinin başkanı olarak ben; bizim açımızdan ülkemizin yönelişinin Batı olduğunu açıkça ortaya koyuyoruz çünkü ülkemiz, Batı ile malum bağları ile Avrupa’ya aittir” cevabını verdi.
“İKTİDAR PARTİSİ BAŞKANI SÖZLERİNE İKİ KERE DİKKAT ETMELİ”
Bunun üzerine AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Rusya Büyükelçiliği’nin tepki göstermekte haklı olduğu görüşünü ortaya koyarak “Sayın Neofitu iktidar partisinin başkanı olarak, yabancı ülkelerle, daha çok da BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ve ülkemizle her zaman mükemmel ilişkileri bulunan bir ülke hakkındaki sözlerine iki kere dikkat etmelidir” dedi.
Rusya ile ilişkileri bozmakla suçladığı Neofitu’nun “Kıbrıs Batı’ya aittir” sözlerini de eleştiren Kiprianu “ABD’nin veya herhangi başka birinin peşinden gidersek Kıbrıs sorununun çözümünü daha elverişli mi kılacağız?” vurgusunu yaptı ve tarihten ne ders çıkarıldığını sordu.
“SEVİYE DÜŞTÜ”
Neofitu Kiprianu’ya sosyal medya hesabı üzerinden “bazılarının, sadece gerçekleri söyleyince rahatsız olması beni şaşırtıyor. Sevgili AKEL Genel Sekreteri, Amerika Akkuyu’da nükleer santral yapmak için anlaşma imzalasaydı Amerikan Büyükelçiliğinin demir korkuluklarında olurdun” cevabını verdi. Kiprianu da “tartışmanın düşürüldüğü seviyeden üzgünüm” cevabını verdi.
Gazete, Dayanışma Hareketi’nin de “tepki göstererek DİSİ Başkanı’nı eleştirdiğini kaydetti. Habere göre Hareket “ABD’nin Kıbrıs sorunundaki rolünü asla sorgulamadık. Ancak büyük bir ülkenin yardımını isterken, diğerlerinin katkılarını hiçbir zaman silmedik” vurgusunu yaptı.
Haravgi haberi “Rusya-Kıbrıs İlişkilerini Bozuyorlar… İktidar Partisi Başkanı Kıbrıs Batı’ya Aittir Söylemini Tekrarladı”, Alithia “Moskova’nın Hatırı İçin Andros’tan Averof’a Saldırı… Rusya’nın Tavrı Yüzünden AKEL-DİSİ Zıtlaşması… İki Lider Twitter’de Birbirlerine Sert ve İronik Açıklamalar Yaptı” ve Politis “Rusya’nın Hatırına Partisel Kavga… Averof Kıbrıs Batı Ülkesidir Yorumu Yaptı – Andros, Kimse’nin Kuyruğu Olmayalım Cevabını Verdi” başlıklarıyla okurlarına aktardı.
Erhürman: Cumhurbaşkanlığı standart, liyakat, denetim alanlarında üzerine düşeni yapma çabasından geri durmayacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, seçim mevzuatında değişiklik öngören yasayı Meclis’e iade etmesine yönelik eleştirilere yanıt verdi.17 Eylül 2026 Perşembe 21:36KIBRIS
YDP'den UBP'li başkan adayalarına destek yokTDP Parti Meclisi'nden dikkat çeken kararlar çıktı.17 Eylül 2026 Perşembe 21:33KIBRIS
Sermet Nereli: “Halkla birlikte yöneteceğiz, herkes kazanacak, İskele kazanacak”“CTP’nin markalaşmış ‘Herkes için hizmet’ anlayışını İskele’yle buluşturacağız”17 Eylül 2026 Perşembe 17:43İSKELE
Erhürman, 23 Eylül’de New York’a gidecekCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşeceğini açıkladı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:20KIBRIS
170 üreticiye bin modern arı kovanı“KKTC Arıcılığın Geliştirilmesi Kırsal Kalkınma Projesi -Kovan Dağıtım Töreni”, bugün Lefkoşa Millet Bahçesi’nde yapıldı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:18KIBRIS
Erhürman'dan seçim yasasına ilişkin 4 uyarıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’ne iade ettiği Seçim ve Halkoylaması Yasası ile ilgili 4 noktaya dikkat çekerek, düzenlemelerin Meclis tarafından yeniden değerlendirilmesini istedi.17 Eylül 2026 Perşembe 17:12KIBRIS
Meteoroloji Dairesi'nden sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, yarın gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurarak, yetkililer ile vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.17 Eylül 2026 Perşembe 14:01HAVA DURUMU
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.