YENİ ZELANDA ESKİ BAŞBAKANI JACİNDA ARDERN SİYASETİ TAMAMEN BIRAKTI
Yeni Zelanda’nın eski başbakanı Jacinda Ardern, parlamentoda yaptığı son konuşmanın ardından siyasete veda etti.

05 Nisan 2023 Çarşamba 15:50
Stuff'ın haberine göre, Ardern'in parlamentodaki son konuşmasını 2021'de yaşanan Pike River maden faciasında hayatını kaybedenlerin aileleri, Müslüman toplumunun üyeleri, eski başbakanlar ve Ardern'in ailesi ve eski çalışanları izledi.
Veda konuşmasına iklim değişikliğine odaklanarak başlayan Ardern, iklim değişikliğinin, modern siyasetin "belirleyici" bir gündemi olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi.
Ardern’in kızı Neve, konuşma esnasında annesine ve eski Başbakan Yardımcısı Grant Robertson'a el salladı.
28 yaşında siyasete giren biri olarak bir çocuğunun olacağını asla düşünmediğini belirten Ardern, "İşçi Partisinin lideri olduğumda uzun süre devam eden başarısız tüp bebek denemeleri yaşadım." dedi.
Ardern, 19 Ocak'ta televizyonda yaptığı açıklamayla başbakanlıktan istifasını duyurmuş ve 14 Ekim'de düzenlenecek genel seçimlerde yarışmayacağını, İşçi Partisi liderliğinden de ayrılacağını ifade etmişti.
Ardern, Ekim 2017'de 37 yaşında başbakan seçildiğinde "dünyanın en genç kadın başbakanı" unvanını almıştı.
Eski Başbakan, parlamentodan ayrıldıktan sonra “Christchurch Çağrısı” için özel elçi olarak gönüllü faaliyetlerine devam edecek.
Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde, 15 Mart 2019'da cuma namazı sırasında 10 dakika arayla iki camiye düzenlenen terör saldırılarında 51 kişi yaşamını yitirmiş, 49 kişi yaralanmıştı. Terör saldırıları Facebook, YouTube ve Twitter gibi sosyal platformlarda paylaşılmıştı.
Facebook, saldırılardan sonraki ilk 24 saatte dünya çapında 1,5 milyon videoyu platformdan kaldırdığını, 1,2 milyonunun ise yüklendiği sırada bloke edildiğini duyurmuştu.
Teröristin yaptığı 17 dakikalık canlı yayın sırasında 200 kişinin videoyu görüntülediği ancak bu sürede kendilerine hiçbir şikayet gelmediğini belirten Facebook yönetimi, sosyal ağın yapay zekasının da terör saldırısının canlı yayınını yakalayamadığını açıklamıştı.
Saldırının ardından eski Başbakan Ardern, internette terör ve nefrete karşı mücadele etmek amacıyla "Christchurch Çağrısı" girişimini kurmak için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile iş birliği yapmıştı.
Dünyanın önde gelen internet şirketlerinin bu konuda eyleme geçeceklerini aktaran Ardern, "Christchurch Çağrısı ülkemde yaşanan saldırıya karşı uluslararası bir tepkidir." ifadesini kullanmıştı.
100'den fazla hükümet ve teknoloji şirketi, teröre yardımcı olan içeriğin yayılmasını yavaşlatan veya durduran protokolleri benimseme sözü vererek girişime katılmıştı.
ABD yönetimi, "Christchurch Çağrısı" girişimini, "ifade özgürlüğüne engel olacağı" gerekçesiyle imzalamayacağını duyurmuştu.
Son Dakika Haberi: Sendikalar Pazartesi Genel Grev Açıkladı! Hayat yine duracak!"Pazartesi günü haklarımıza sahip çıkmak ve bu hükümete toplumsal tepkiyi göstermek adına bir kez daha Meclis önünde olacağız. Tüm emekçileri bu mücadeleye katılmaya davet ediyoruz. "03 Nisan 2026 Cuma 15:42KIBRIS
Selma Eylem 9 yılın ardından KTOEÖS başkanlığına veda ediyorKTOEÖS Başkanı Selma Eylem, Mart 2017’den bu yana yürüttüğü görevine bu ay yapılacak genel kurulda aday olmayarak veda edeceğini açıkladı.03 Nisan 2026 Cuma 15:20KIBRIS
Sahtekarlıkla 2 bin 345 euro, 2 bin 700 STG ve 1 milyon TL temin etti!Kendisini şirket yetkilisi gibi tanıttı03 Nisan 2026 Cuma 15:19GAZİMAĞUSA
3 aylık Enflasyon %7 açıklandı, kimse inanmadı!İstatistik Kurumu verilerine göre 3 aylık hayat pahalılığı yüzde 7.07 olurken, mart ayındaki hayat pahalılığı ise yüzde 2.18. En yüksek artış ulaştırma grubunda gerçekleşti.03 Nisan 2026 Cuma 15:18KIBRIS
Karpaz'da ölümlü kaza!'İskele-Karpaz yolunun Pamuklu mevkiinde iki aracın çarpışması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.03 Nisan 2026 Cuma 15:17İSKELE
Hafta sonu hava nasıl olacak?Meteoroloji Dairesi, hafta sonu sağanak beklendiğini bildirdi.03 Nisan 2026 Cuma 15:13KIBRIS
MTG’ye 3 maç saha kapama ve 20 bin TL para cezasıDisipin Kurulu tarafından yapılan açıklama şöyle:03 Nisan 2026 Cuma 15:12FUTBOL
TDP'de yeni yönetim belirlendiToplumcu Demokrasi Partisi’nde (TDP), kurultay sonrası gerçekleştirilen ilk Parti Meclisi toplantısında yeni yönetim kadrosu belirlendi.03 Nisan 2026 Cuma 11:52KIBRIS
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, DAÜ BİR-SEN yönetimini kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ BİR-SEN) Eş Başkanları Buğu Sümen Cohar ve Oğuzhan Erdönmez ile beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti görüştü.03 Nisan 2026 Cuma 08:50KIBRIS
3 gün tozlu hava etkili olacakMeteoroloji Dairesi, 3 gün boyunca Kuzey Afrika üzerinden taşınacak toz zerreciklerinin bölgede hava kirliliği yaratmasının beklendiğini açıkladı.03 Nisan 2026 Cuma 08:41HAVA DURUMU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.