"YANGIN SEZONUNUN EN RİSKLİ DÖNEMİNE GİRİLDİ, ÜLKEDE HÂLÂ YANGIN HELİKOPTERİ YOK"
Yeşil Barış Hareketi, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un yangın önlemlerine ilişkin açıklamalarını eleştirerek, yangın sezonunun en kritik dönemine girilmiş olmasına rağmen ülkede konuşlanmış bir yangın helikopteri bulunmadığını savundu.

11 Haziran 2026 Perşembe 23:03
Yeşil Barış Hareketi (YBH), Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş'un Cumhuriyet Meclisi’nde yangın önlemleri konusundaki açıklamalarına yönelik eleştirilerde bulundu.
Yeşil Barış Hareketi (YBH) Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Çavuş’un Mecliste yaptığı son konuşmayı “hayretle dinlediklerini” belirterek, “Sayın Bakan acaba hangi ülkenin bakanı olarak konuşuyor? Çünkü anlattığı tablo ile vatandaşın gördüğü, sahada çalışanların yaşadığı ve bizim yaptığımız gözlemler arasında ciddi bir uçurum bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Açıklamada Bakan’ın, yangın ekiplerinin eksiksiz şekilde görevinin başında olduğunu söylediği ifade edilerek, Yeşil Barış Hareketi’nin sahadan aldığı bilgilerin ve yaptıkları gözlemlerin bunun doğru olmadığını gösterdiği savunuldu ve “halen göreve başlamayan, fiilen görev yapmayan veya görev yerlerinde bulunmayan personeller olduğu yönünde ciddi tespitler bulunduğu” ileri sürüldü.
Yangın sezonuna hazırlık amacıyla yapılan personel alımlarının 1 Nisan’da tamamlanması ve ekiplerin 1 Mayıs itibarıyla sahada hazır olması gerekirken eksikliklerin geçen haftalara kadar sürdüğü savunulan açıklamada, “Yangın sezonu başlamışken personel tamamlamaya çalışmak hazırlık değil, hazırlıksızlığın itirafıdır.” denildi.
Bakan’ın tüm ekiplerin hazır ve vardiya sisteminin eksiksiz çalıştığı ifadesinin da gerçeği yansıtmadığı savunulan açıklamada, bazı bölgelerde şoför eksikliğinin devam ettiği, vardiya sistemlerinin olması gerektiği gibi işlemediği ileri sürüldü.
Açıklamada, yangın helikopteri konusunda her yıl benzer açıklamalar yapıldığı; ‘gelecek’, ‘hazır olacak’, ‘görüşmeler sürüyor’ denildiği ancak yangın sezonunun en riskli dönemine girilmiş olunmasına rağmen bugün itibarıyla ülkede konuşlanmış bir yangın helikopteri bulunmadığı ileri sürüldü.
Yangın helikopterinin aylar öncesinden ülkeye getirilmesi ve tüm yaz boyunca hazır şekilde konuşlandırılmasının sağlanması gerektiği görüşü savunulan açıklamada, bu konuda yıllardır uyarılar yapıldığı hatırlatıldı.
Yangın helikopterinin ülkede konuşlanmış olması ile ihtiyaç halinde Türkiye’den çağrılması arasında “hayati bir fark” olduğu savunulan açıklamada, “Ülkede hazır bekleyen bir helikopter, en küçük duman veya yangın belirtisinde havalanarak ilk müdahaleyi yapabilir. Ancak Türkiye’den gelecek bir helikopter için önce yangının büyüklüğünün teyit edilmesi, gerekli prosedürlerin tamamlanması ve hava aracının ülkeye ulaşması gerekmektedir. Bu süreç, yangınla mücadelede en kritik dönem olan ilk yarım saat içinde ciddi zaman kayıplarına neden olmaktadır.” denildi.
Orman yangınlarında ilk müdahalenin dakikalarla ölçüldüğü düşünüldüğünde, bu gecikmelerin yaratacağı sonuçların ortada olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bu nedenle bugün hâlâ helikopter konusundaki belirsizliğin devam etmesi kabul edilebilir değildir. Yangınlarla mücadelede en önemli unsur yangın çıktıktan sonra müdahale etmek değil, yangının çıkmasını önlemektir.” görüşü savunuldu.
Birçok bölgede yangın emniyet şeritlerinin hâlâ tamamlanmadığı, ilgili kurum, daire ve yerel yönetimler arasında gerekli koordinasyonun sağlanmadığı, elektrik direklerinin çevresindeki kuru otlar ve yanıcı materyallerin birçok noktada temizlenmediği de ileri sürüldü. Geçen günlerde Taşkent Doğa Parkı’nı tehdit eden yangında ilk tespitlerin, “yangının elektrik direği çevresindeki kuru otlardan kaynaklandığını gösterdiği” de hatırlatıldı.
Yeşil Barış Hareketi'nin her yaz biraz daha büyüyen yangın risklerine karşı ülkenin hazır olup olmadığını sorguladığı belirtilen açıklamada, orman yangınlarının ancak planlama, liyakat, koordinasyon, personel, ekipman ve zamanında alınan önlemlerle önlenebileceği vurgulandı.
Erhürman: Gelin yedi güven yaratıcı önleme odaklanalımErhürman, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile olan görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Rum Yönetimi'nin son toplantıda masaya getirdiği yeni öneriler olduğunu hatırlatarak bunun odağı dağıtabileceğini belirtti.26 Eylül 2026 Cumartesi 21:42KIBRIS SORUNU
Arıklı hükümetten neden çekildiklerini açıkladı: Partimizin iradesi yok sayıldıArıklı ayrıca, UBP ve DP’nin YDP’nin yükselişinden rahatsız olduğunu öne sürdü.26 Eylül 2026 Cumartesi 21:22KIBRIS
Tufan Erhürman, Antonio Guterres ile görüştü: Güven yaratıcı önlemler gündemdeydiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, New York’ta BM Genel Sekreteri António Guterres ile görüştü. Olumlu havada gerçekleştiği belirtilen görüşmede güven yaratıcı önlemler ile güncel ve bölgesel gelişmeler ele alındı.26 Eylül 2026 Cumartesi 21:20KIBRIS
Eurostat’a göre Güney Kıbrıs’ta sera gazı salınımındaki artış yüzde 67,1Eurostat, 1990-2004 döneminde sera gazı salınımının AB’nin tamamında yüzde 34,9 düşerken, Güney Kıbrıs’ta yüzde 67,1 arttığını saptadı.26 Eylül 2026 Cumartesi 16:02KIBRIS
Filo faciasında acılı ailelerden Girne Limanı’nda “Adalet istiyoruz” çağrısıFilo faciasının ardından kayıp yakınlarının bekleyişi sürerken, acılı aileler Girne Turizm Limanı’na hayatını kaybeden ve kayıp yakınlarının fotoğraflarını astı.26 Eylül 2026 Cumartesi 15:03GİRNE
Avrupa Konseyi’nden Kıbrıs’a resmi uyarıAvrupa Komisyonu’nun Kıbrıs’a ve bazı AB üyelerine yeni AB yönergelerini uygulamada “geciktikleri ve başarısız” oldukları gerekçesiyle resmi uyarı gönderdiği bildirildi.26 Eylül 2026 Cumartesi 14:58GÜNEY KIBRIS
20 yıllık Mağusalı Esnaf koyu MTG'ci Şifa Çika TDP'den Milletvekili adayı!TDP Genel Sekreteri Redif Ekinci, “İyi Gelecek’in ayak sesleri…” sloganıyla yaptığı aday tanıtımlarına Mağusa'nın tanınmış esnafı Şifa Çıka ile devam etti;26 Eylül 2026 Cumartesi 14:53KIBRIS
Hava sıcaklığı düşüyor: Yarın ve pazartesi sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, hava sıcaklığının düşeceğini, yarın doğu kesimlerde kısa süreli hafif yağış, pazartesi günü ise yer yer sağanak beklendiğini açıkladı. Rüzgarın pazartesi günü yer yer fırtınamsı esmesi öngörülüyor.26 Eylül 2026 Cumartesi 13:32HAVA DURUMU
TDP Maraş Örgütü açıldı: Çeler’den birlik ve mücadele mesajıAçılışta konuşan TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, yaklaşan seçim sürecine ilişkin birlik ve beraberlik mesajı verirken, TDP’nin örgütlü yapısıyla sahada çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.26 Eylül 2026 Cumartesi 13:22GAZİMAĞUSA
Trafik denetimlerinde 360 sürücü rapor edildi, 21 araç trafikten men edildiPolis Genel Müdürlüğü’ne bağlı trafik ekiplerinin ülke genelinde gerçekleştirdiği denetimlerde 3 bin 726 araç sürücüsü kontrol edilirken, 360 sürücü çeşitli trafik suçlarından rapor edildi, 21 araç ise trafikten men edildi.26 Eylül 2026 Cumartesi 11:51KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.