YALLEN, "ENFLASYON BELİRSİZ..."
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Fed'in para politikasını ayarlarken artan riskler nedeniyle daha temkinli hareket etmesinin uygun olacağını söyledi.

30 Mart 2016 Çarşamba 19:18
Yellen, New York Ekonomi Klübü'nde yaptığı konuşmada Amerikan ekonomisini ve para politikasını değerlendirdi. Ekonomik büyüme ve enflasyona yönelik risklerin son dönemde arttığına işaret eden Yellen, şunları kaydetti:
"Enflasyon yılbaşından bu yana kısmen ekonomik büyümeye yönelik riskler dolayısıyla daha belirsiz hale geldi. Son dönemdeki finansal türbülans, yurtdışında büyümenin daha da yavaşlayabileceği ihtimalinin arttığına işaret ediyor. Petrol fiyatları yeniden düşmeye ve dolar yükselmeye başlayabilir. Eğer yurt dışındaki gelişmeler, ABD ekonomisini beklediğimden fazla olumsuz etkilerse, iş gücü piyasasındaki iyileşme yavaşlayabilir ve bu ücret ve fiyatlardaki artışı sınırlayabilir."
Yellen, bu gelişmelerin para politikasında temkinli olunmasını gerektirdiğinin altını çizerken, "Ekonomik görünüme yönelik riskler dikkate alındığında, Komitenin para politikasını ayarlarken temkinli şekilde ilerlemesinin uygun olacağını düşünüyorum." diye konuştu.
"PARA POLİTİKASININ ETKİLERİ SİMETRİK DEĞİL"
Fed'in politika faizi oranının çok düşük olmasının temkinli davranmayı daha gerekli kıldığına dikkati çeken Yellen, ekonomik sıkıntılara geleneksel para politikasıyla karşılık verme yeteneğinin simetrik olmadığını dile getirdi.
Yellen, Fed'in ekonominin beklendiğinden çok daha iyi performans göstermesi halinde, faizleri artırarak denge sağlayabileceğini ancak aynı şeyin ekonominin kötüleşmesi durumunda mümkün olmayabileceğini anlatırken, "Eğer, büyüme gücünü kaybeder ya da enflasyon düşük kalmayı inatla sürdürürse, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faizleri yeniden sıfıra yakına çekmek suretiyle sadece mütevazi bir ek teşvik sağlayabilir." değerlendirmesini yaptı. Analistler, bu açıklamayı Fed'in negatif faiz oranlarını değerlendirmeye almadığı şeklinde yorumladı.
Konuşmasının sonunda finansal piyasaların Fed'in verilere dayanan tutumunun farkında olduğunu belirten Yellen, bu durumun ekonomi için önemli "otomatik dengeleyici" görevi gördüğünü sözlerine ekledi.
PİYASALAR OLUMLU KARŞILADI
Küresel piyasalar, Fed Başkanı Yellen'in nisan sonunda yapılacak FOMC toplantısında faiz artışına gidilmeyeceği beklentisini güçlendiren açıklamalarını olumlu karşıladı.
Güvercin mesajlar veren Yellen, ABD borsalarının sabah saatlerindeki kayıplarını geri alarak pozitife dönmesini sağladı. Öte yandan, dolar faiz artışı beklentisinin ötelenmesiyle değer kaybederken, avro/dolar paritesi 1,1205'ten 1,1289'a yükseldi. Dolar/TL paritesi ise 2,8386 seviyelerinde denge arıyor.
Ayrıca, altının onsu konuşmanın ardından 1,226 dolardan 1,240 dolar seviyelerine kadar yükseldikten sonra 1,238 dolar seviyelerinde dengelendi. 10 yıl vadeli ABD tahvili faizi 1,82'ye kadar gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesini gördü.
Erhürman: Cumhurbaşkanlığı standart, liyakat, denetim alanlarında üzerine düşeni yapma çabasından geri durmayacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, seçim mevzuatında değişiklik öngören yasayı Meclis’e iade etmesine yönelik eleştirilere yanıt verdi.17 Eylül 2026 Perşembe 21:36KIBRIS
YDP'den UBP'li başkan adayalarına destek yokTDP Parti Meclisi'nden dikkat çeken kararlar çıktı.17 Eylül 2026 Perşembe 21:33KIBRIS
Sermet Nereli: “Halkla birlikte yöneteceğiz, herkes kazanacak, İskele kazanacak”“CTP’nin markalaşmış ‘Herkes için hizmet’ anlayışını İskele’yle buluşturacağız”17 Eylül 2026 Perşembe 17:43İSKELE
Erhürman, 23 Eylül’de New York’a gidecekCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşeceğini açıkladı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:20KIBRIS
170 üreticiye bin modern arı kovanı“KKTC Arıcılığın Geliştirilmesi Kırsal Kalkınma Projesi -Kovan Dağıtım Töreni”, bugün Lefkoşa Millet Bahçesi’nde yapıldı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:18KIBRIS
Erhürman'dan seçim yasasına ilişkin 4 uyarıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’ne iade ettiği Seçim ve Halkoylaması Yasası ile ilgili 4 noktaya dikkat çekerek, düzenlemelerin Meclis tarafından yeniden değerlendirilmesini istedi.17 Eylül 2026 Perşembe 17:12KIBRIS
Meteoroloji Dairesi'nden sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, yarın gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurarak, yetkililer ile vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.17 Eylül 2026 Perşembe 14:01HAVA DURUMU
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.