WSJ: ESAD, TÜRKİYE'DEN DEVREYE GİRİP MUHALİF MİLİTANLARI DURDURMASINI İSTEDİ
Gazetenin haberinde bazı Arap ülkelerinin Suriye Devlet Başkanı Esad'a yurtdışına çıkmasını tavsiye ettiği de iddia ediliyor. Bu iddianın, Ürdünlü yetkililer tarafından yalanlandığı belirtildi.

07 Aralık 2024 Cumartesi 10:24
ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde Cuma günü Isabel Coles imzasıyla yayınlanan bir haberde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın "Türkiye'den devreye girip muhalif militanları durdurmasını istediği" belirtildi.
Haberde ayrıca Esad'ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Mısır ve Irak'tan da silah ve istihbarat konularında destek istediği ancak bu isteğinin reddedildiği öne sürüldü.
WSJ'nin haberinde bunlara ek olarak Mısırlı ve Ürdünlü yetkililerin Esad'a yurtdışına çıkmasını tavsiye ettiği de iddia edildi.
Middle East Institute'tan siyaset bilimci ve kendisi de bir WSJ yazarı olan Firas Maksad ise X hesabında yaptığı bir paylaşımda görüştüğü Ürdünlü yetkililerin bu iddiayı reddettiğini belirtti.
Erdoğan aynı gün Cuma namazı çıkışında gazetecilere verdiği beyanatta "Suriye'nin geleceğini birlikte belirlemek" üzere Esad'a çağrıda bulunduğunu ancak "olumlu bir cevap" alamadığını belirtmişti.
Cumhurbaşkanı, muhalif militanların ilerleyişiyle ilgili İdlib, Hama, Humus'tan sonra hedeflerinin Şam olduğunu söyledi.
Erdoğan, "Esed'e bir çağrımız olmuştu, 'Gel Suriye'nin geleceğini birlikte belirleyelim' demiştik. Ne yazık ki bu işte olumlu bir cevap alamadık. Şu an itibarıyla İdlib'den sonra Hama Humus muhaliflerin elinde. Şam'a doğru bir ilerleyiş söz konusu," dedi.
El-Kaide'nin eski bir kolu olan Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ve Türkiye destekli Suriyeli milislerden oluşan Suriye Milli Ordusu liderliğindeki muhalif militanlar, sürpriz bir saldırıyla Halep'i aldıktan birkaç gün sonra Suriye'nin orta kesimindeki Hama kentini perşembe günü ele geçirdi.
Esad'ın ülkedeki iç savaşın başladığı 2011'den bu yana elinde tuttuğu Hama'yı kaybetmesi rejim ve destekçileri Rusya ve İran için önemli bir darbe oldu.
Suriye'deki son gelişmelerle ilgili Türkiye, İran ve Rusya dışişleri bakanları, muhalif militanların ilerleyişini görüşmek üzere cumartesi günü Doha'da bir araya gelecek.
2 Aralık'ta, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Astana Süreci'ni yeniden canlandırma ve Suriye'deki durumu çözmek için Türkiye, Rusya ve İran arasında mümkün olan en kısa sürede bakanlar düzeyinde bir toplantı yapma planlarını duyurmuştu.
Ne olmuştu?
Suriye'de sekiz yıl aradan sonra 27 Kasım sabahı erken saatlerde Halep ilinin batı kırsalında bir şok saldırısı başlatan muhalif militanların, Beşar Esad hükümeti güçleriyle çatışmaları sürüyor.
O zamandan beri Halep'in batı kırsalından merkeze doğru ilerleyen militanlar, yol boyunca onlarca köy ve kasabanın kontrolünü ele geçirirken, 29 Kasım gecesi Halep'in merkezi de dahil olmak üzere büyük kısmını aldıklarını ileri sürdü.
Aynı zamanda İdlib'in de stratejik öneme sahip Serakib ilçesinin kontrolünün muhaliflerin eline geçtiği belirtiliyor. Esad güçleri, Şam-Halep bağlantısını sağlayan M4 karayolu ile Lazkiye'den Halep'e uzanan M5 karayolunun birleştiği noktada yer alan ilçeden çekilme kararı aldı.
Muhalifler, bu kilit noktayı alarak, Suriye yönetiminin lojistiğini engellemeyi ve önceki saldırılarda kaybedilen toprakları geri almayı amaçlıyor. Anadolu Ajansı'na (AA) göre muhalif militanlar şu anda Halep ve İdlib'de yaklaşık 70 yeri kontrol ediyor.
Halep, 2016'da Suriye hükümet güçlerinin Rusya, İran ve müttefiklerinin desteğiyle zorlu bir harekata girişmesinin ardından muhalifleri doğu mahallelerinden çıkarmasından bu yana çatışmaya sahne olmamıştı.
Son dönemdeki HTŞ liderliğindeki muhalif grupların son yıllardaki en büyük ilerlemesi oldu. Aynı zamanda hükümet güçlerinin daha önce muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri ele geçirdiği 2020'den bu yana Kuzeybatı Suriye'deki en yoğun çatışma niteliğinde.
ABD, Kanada, İngiltere ve Türkiye, HTŞ'yi "terör örgütü" olarak tanıyor.
Erkek doğum kontrol hapı gerçek oluyor: Bilim dünyası 2027 için gün sayıyor!Hormon dengesini bozmadan sperm üretimini geçici olarak durduran yeni nesil erkek doğum kontrol yöntemleri klinik testlerde başarı sağlarken, hap ve jel implantların önümüzdeki yıllarda yaygın kullanıma girmesi bekleniyor.10 Şubat 2026 Salı 16:17YAŞAM
"Çalışanların sendikalara üye olması anayasal haktır”Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN) Genel Başkan Arslan Bıçaklı, Ektam Kıbrıs Ltd çalışanlarının eylemelerine tam destek belirterek, çalışanların sendikalara üye olmasının anayasal hak olduğunu vurguladı.10 Şubat 2026 Salı 12:19EMEK
Epstein'in kendi DNA'sıyla "üstün insan ırkı" yaratma planı!New York Times’ın araştırmalarına göre Jeffrey Epstein, yıllar boyunca bilim ve iş dünyasındaki isimlere kendi DNA’sıyla “üstün bir nesil” yaratma fikrini anlattı; New Mexico’daki Zorro Ranch’i ise bu sapkın öjeni planının merkezi yapmayı hedefledi.10 Şubat 2026 Salı 12:16TEKNOLOJİ
Atkısız Çıkmayın, Boyun Sağlığınızdan OlmayınHer insanın hayatının bir döneminde karşılaştığı boyun ağrısı, günlük yaşamı felç edebilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabiliyor.10 Şubat 2026 Salı 11:43YAŞAM
Hür-İş Çalışma Bakanını istifaya çağırdı!İşte Hür-İş'ten yapılan açıklamanın tamamı;10 Şubat 2026 Salı 11:35KIBRIS
Barkan Cem Aykut, Şanlıurfa’dan Rekorlarla Döndü!Yakın Doğu Koleji öğrencisi Barkan Cem Aykut, Şanlıurfa’da düzenlenen Okul Sporları Yüzme Gençler A Türkiye Birinciliği Yarışmaları’nda iki kulvarda KKTC okul sporları uzun kulvar rekoru kırdı.10 Şubat 2026 Salı 11:29YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Lefke Çevre ve Ekoloji Derneği: Gemikonağı Deresi’ni kaplayan foseptik kirliliği üç aydır olduğu gibi duruyorLefke Çevre ve Ekoloji Derneği Başkanı Tamer Dayıoğlu, Gemikonağı Deresi’ni kaplayan foseptik kirliliğinin üç aydır devam ettiğini belirterek, Lefke halkının artık laf değil, acil ve somut bir müdahale beklediğini kaydetti.10 Şubat 2026 Salı 11:23LEFKE
Lefkoşa Maratonu 10 ve 21 Kilometre Koşularına Erken Kayıtlar BaşladıLefkoşa Maratonu 10 ve 21 Kilometre Koşularına Erken Kayıtlar Başladı10 Şubat 2026 Salı 11:00LEFKOŞA
Hafta boyunca yer yer sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, hafta boyunca bölgede yer yer sağanak yağış beklendiğini duyurdu.10 Şubat 2026 Salı 10:25HAVA DURUMU
Meclis, denetim göreviyle toplanacakCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün saat 10.00’da denetim göreviyle toplanacak.10 Şubat 2026 Salı 09:46KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.