VENİZELOS, ATATÜRK'Ü NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE ADAY GÖSTERİRKEN NE DEMİŞTİ?
Türkiye ile Yunanistan 102 yıl önce savaşıyordu.

30 Ağustos 2024 Cuma 11:01
Türkiye ile Yunanistan 102 yıl önce savaşıyordu.
Savaş, Yunanistan'ın, İngiltere'nin de teşvikiyle 19 Mayıs 1919'da İzmir'i işgal etmesiyle başlamıştı.
Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı, 102 yıl önce 30 Ağustos 1922'de Yunanistan'ın "Küçük Asya Felaketi" oldu.
On binlerce kişinin hayatına mal olan ve milyonlarca insanın mübadele edilmesiyle son bulan savaştan 12 yıl sonra hiç beklenmedik bir şey oldu.
Savaşta yenik düşen Yunanistan'ın önderi Eleftherios Venizelos, 1934'te savaşın galibi Mustafa Kemal Atatürk'ü Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdi.
Türk-Yunan Dostluk ve İşbirliği Anlaşması
Venizelos, 1930'da heyetiyle birlikte Ankara'yı ziyaret etmiş, Ankara Palas'ta verilen davette Mustafa Kemal Atatürk ile "başbaşa" görüşmüş ve dönemin başbakanı İsmet İnönü'yle Türk-Yunan Dostluk ve İşbirliği Anlaşması'nı imzalamıştı. (Dönemin Yunan gazetelerine göre, Venizelos'a Ankara ziyaretinde eşlik edenler, Atatürk'ün Yunanistan Başbakanı ile yaptığı görüşmede fevkalade iyi Yunanca konuştuğunu öne sürmüştü)
Bu dostluk ve işbirliği anlaşmasının bazı maddeleri şunlardı:
- Türkiye ve Yunanistan, kendilerine saldıracak başka bir ülke ile herhangi bir anlaşma yapmayacak
- İki ülke arasındaki görüş ayrılıkları ilk olarak müzakereler yoluyla çözülecek, müzakerelerden sonuç alınamazsa Uluslararası Mahkemelere başvurulacak
- Ülkelerden birinin üçüncü bir ülkenin saldırısına uğraması halinde diğer ülke tarafsız kalacak
Bu anlaşmadan sonra Başbakan İsmet İnönü 1931'de Balkan Oyunları'nı da izlemek için Atina'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğinde Yunanistan'ın başkentinin ana caddeleri Türk ve Yunan bayraklarıyla donatılmıştı. Atinalılar Türkiye'den gelen resmi misafirleri yollarda sevgi gösterileriyle karşılıyordu.
Türk heyetine eşlik eden Türk askerleri, Yunanistan Parlamentosu önündeki "Meçhul Asker Anıtı"na çelenk koyma töreninde Yunan askerleriyle birlikte hazır bulunmuştu.
Dönemin gazetelerinde manşet olan bu olaylar, yabancı basın tarafından da hayretle karşılanıyordu.
Eleftherios Venizelos, Mustafa Kemal ile yüz yüze tanışmış olmasından duyduğu memnuniyeti anılarını kaleme aldığında, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurcusunun karakterinden, samimiyetinden ve Türkiye'de yaptığı reformlardan son derece etkilenmiş olduğu görülüyor.
'Türkiye, uzattığımız dostluk elini büyük bir samimiyetle sıkarak kabul etmiştir'
Venizelos, dünya basınını şaşırtan hamlesini ise 1934 yılında yaptı.
Mustafa Kemal Atatürk'ü Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteren Venizelos, bir yandan maglubiyet sancıları çeken, savaşın yaralarını sarmaya çalışan, üst üste yapılan darbelerin bedeline katlanan ülkesi için yeni bir sayfa açmak istiyor; diğer yandan Türk-Yunan barışının kalıcı olması gerektiğine inanıyordu.
Venizelos, samimiyetine güvendiği Mustafa Kemal Atatürk'ü Nobel Barış Ödülü'ne layık gördüğünü, Nobel Komitesi'ne dönemin resmi dili olan Fransızca yazdığı bir mektupla bildirdi.
Venizelos üç sayfalık mektubun ilk bölümünde Mustafa Kemal'in Kurtuluş Savaşı'nda verdiği mücadeleden sonra yeni bir ulus devlet olarak doğan Türkiye'de yaptığı reformları, Yunan halkının Türkiye'deki bu başarıları takdirle karşıladığını sıralıyordu.

Kaynak,greekworldmedia.com
Mektubun son bölümünde ise şu satırlara yer verilmişti:
"Küçük Asya Felaketi ertesinde saygın bir ulus devlet olarak yeniden doğan ve anlaşabileceğimize kani olduğumuz Türkiye, uzattığımız dostluk elini büyük bir samimiyetle sıkarak kabul etmiştir.
"Bu yaklaşımımız, halkların düne kadar olan çok ciddi anlaşmazlıklarını gidermelerine örnek olacak. Halklarımız, yalnız olumlu sonuçlar getiren samimi bir barışın nimetlerinden faydalanacak. Yaklaşımımız, gerek ülkelerimizin gerekse de Yakın Doğu'nun (Orta Doğu ima ediliyor) barış düzenine hizmet edecektir.
"Bu barışın sağlanmasında en değerli katkıyı gösteren kişi, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'dan başkası değildir.
"Bu nedenle, 1930'dan bu yana Yunanistan hükümeti başkanı olarak Yakın Doğu'ya yeni bir dönem getiren ve barışı sağlayan Türk-Yunan paktının imzalanmasından sonra, siz Nobel Barış Ödülü saygın üyelerine, Mustafa Kemal Paşa'yı bu kıymetli ödüle layık görmekten şeref duyduğumu belirtir; adaylığını kabul etmenizi arz ederim.
"En derin saygılarımla."
1934'te Nobel Barış Ödülü Atatürk'e değil, Milletler Cemiyeti önderliğinde organize edilen Dünya Silahsızlanma Konferansı'na katkıları nedeniyle, 1929-1931 yılları arasında İngiltere Dışişleri Bakanı olarak görev yapan İskoçya kökenli siyasetçi Arthur Handerson'a verildi.
Eleftherios Venizelos kimdir?
Eleftherios Venizelos, Osmanlı hakimiyetinde bulunan ve Yunan nüfusun fazla olduğu bölgeleri de Yunanistan topraklarına katmayı amaçlayan "Megali İdea"nın (Büyük Fikir) mimarı ve modern Yunanistan'ın en önemli siyasetçilerinden biri olarak biliniyor.
Venizelos Yunanistan'da ilki 1910'da, sonuncusu ise 1933'de olmak üzere toplam 7 dönem başbakanlık yaptı.
Başbakanlığı sırasında 1919'da İzmir'i işgal eden Yunan ordusunun Aydın'a kadar yayılan bir bölgede kalmasını istiyordu.
Venizelos, Yunanistan'da 1920'de seçime gitti.
Seçimleri "Evlatlarımızın Anadolu'da ne işi var, onları geri getireceğiz" sloganları atan muhalefetteki Kral I. Konstantin yanlısı partilerin koalisyonu kazandı.
Ancak göreve gelen hükümet, İngiltere ve Fransa'nın uyarılarına rağmen, Yunan ordusunu geri çekmedi ve orduya Ankara'ya ilerlemesi emri verdi.
Yenilgiden sonra Yunanistan'da askeri darbe yapıldı.
Ankara'ya ilerleme emrini veren ve ikisi başbakanlık yapmış beş siyasetçi (Dimitrios Gounaris, Georgios Baltatzis, Nikolaos Stratos, Nikolaos Theotokis, Petros Protopapadakis) ile ordunun "Küçük Asya (Anadolu) Komutanı" Georgios Hatzianestis, alelacele kurulan Askeri Mahkeme'de "vatan hainliği" suçlamasıyla yargılandı.
Yargılanan altı kişi de suçlu bulundu ve kurşuna dizildi.
,Sürgündeki Venizelos ise 1923'te Lozan Antlaşması'nı imzaladıktan sonra yapılan seçimlerde birkaç kez daha başbakanlık koltuğuna oturmuş ve 1930'da Türk-Yunan Dostluk Anlaşması'nı imzalamıştı.
Atatürk'ten 17 yaş büyük olan Venizelos 1936'da öldü.
Venizelos'un mezarı, doğup büyüdüğü Girit adasında bulunuyor.
Lübnan'da İsrail'in saldırıları sonucu 4'ü çocuk 14 kişi hayatını kaybettiLübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in ülkenin güneyine düzenlediği 3 hava saldırısında 4'ü çocuk 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 8 kişinin yaralandığını duyurdu.15 Mart 2026 Pazar 11:14ORTADOĞU
Gönyeli’de trafo takviyesi nedeniyle yarın elektrik kesintisi yaşanacakKıb-Tek, trafo takviyesi çalışması nedeniyle yarın Gönyeli’de bazı sokaklarda elektrik kesintisi uygulanacağını duyurdu.15 Mart 2026 Pazar 11:13LEFKOŞA
İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasına hazırlık çağrısı yapan önerge SNP konferansında kabul edildiOy birliğiyle kabul edilen önergede, bağımsızlık hedefinin giderek yaklaştığı vurgulanırken, Londra’nın İskoçya’dan gelen sübvansiyonlara güvenemeyeceği bir döneme hazırlanması gerektiği belirtildi.15 Mart 2026 Pazar 11:11İNGİLTERE
Meteoroloji uyardı!Meteoroloji’den bugün 19.00’dan yarın 14.00’e kadar kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağış uyarısı14 Mart 2026 Cumartesi 21:32HAVA DURUMU
Erhürman: Karma evliliklerden doğan çocukların yurttaşlık hakkı bir insan hakları meselesidirBM tarafı, bu durumun çocukların seyahat özgürlüğü ile eğitim ve temel hizmetlere erişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.14 Mart 2026 Cumartesi 21:30KIBRIS SORUNU
5’inci Merit Kariyer günleri rekor katılımla gerçekleştiHer yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 5.’si gerçekleşen Merit Kariyer Günleri’ne Kuzey Kıbrıs’taki 14 üniversiteden bin beş yüzün üzerinde öğrenci katılarak turizm sektörünün profesyonelleriyle bir araya geldi.14 Mart 2026 Cumartesi 21:10KIBRIS
Ercan’da uyuşturucu ve yeşil reçeteli hap ele geçirildiErcan Havalimanı’nda narkotik dedektör köpeği Pamir’in tepki vermesi üzerine iki ayrı yolcunun üzerinde uyuşturucu olduğuna inanılan madde ile yeşil reçeteye tabi haplar bulunarak emare olarak alındı; iki kişi tutuklandı.14 Mart 2026 Cumartesi 11:40KIBRIS
Cumhurbaşkanlığı: Taşınmaz Mal Komisyonu üyeliği için başvurular 18 Mart’ta sona eriyorCumhurbaşkanlığı, Taşınmaz Mal Komisyonu'na atanacak üye adaylığı başvuru sürecinin devam ettiğini duyurdu. Hukukçu veya kamu yönetimi tecrübesi olan adaylar 18 Mart mesai bitimine kadar başvuruda bulunabilecek.14 Mart 2026 Cumartesi 11:38KIBRIS
Sürücüler dikkat: Sağanak yağış sürüş güvenliğini olumsuz etkiliyorPolis, sağanak yağış nedeniyle sürücülerin yavaş ve dikkatli seyretmeleri gerektiğini bildirdi.14 Mart 2026 Cumartesi 11:35KIBRIS
İskele Belediyesi’nin 15. Kültür ve Sanat Günleri devam ediyor…İskele Belediyesi 15. Kültür ve Sanat Günleri, dün sabah, “Gastronomi Sohbetleri & Workshop ve Yemek Yarışması, akşam ise Eskiden Kıbrıs (Esgiden Gıbrız) söyleşisiyle devam etti.13 Mart 2026 Cuma 19:19KÜLTÜR/ SANAT
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.