ÜSTEL, ŞUŞA’DA KONUŞTU: KKTC'YE SAHİP ÇIKIN, KKTC'Yİ TANIYIN
Başbakan Ünal Üstel, Azerbaycan’ın Şuşa kentinde düzenlenen konferansta Türk dünyasına “KKTC’ye sahip çıkın, KKTC’yi tanıyın” çağrısı yaptı. “Bu sadece diplomatik değil, tarihi bir adalet meselesidir” dedi.

15 Haziran 2025 Pazar 15:37
Başbakan Ünal Üstel, Azerbaycan'ın Şuşa kentinde yaptığı konuşmada, KKTC'ye sahip çıkılması ve tanınması çağrısında bulundu.
Üstel, “KKTC'nin tanınması yalnızca diplomatik bir mesele değildir, tarihi bir adaletin yerine gelmesidir.” ifadelerini kullandı.
Şuşa kentinde, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerini müttefiklik düzeyine çıkaran Şuşa Beyannamesi'nin imzalanmasının 4. yılı dolayısıyla "Yeni Dünya Düzeni: Jeopolitik Yönler ve Küresel Zorluklar" başlıklı uluslararası konferans gerçekleştirildi.
Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) tarafından düzenlenen konferansa, ev sahibi Azerbaycan'ın yanı sıra KKTC, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Ukrayna, Belarus, Çin, Bulgaristan ve Sırbistan'dan yetkililer ve uzmanlar katıldı.
Etkinlikte Başbakan Ünal Üstel, Sırbistan Avrupa Entegrasyonu Bakanı Nemanja Staroviç, Türkiye AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Zafer Sırakaya, TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım, Özbekistan Liberal Demokrat Partisi Lideri Aktam Haitov, Türkmenistan Demokrat Parti Başkanı Ata Serdarov ile Kazakistan Amanat Partisi İcra Sekreteri Daulet Keribek de yer aldı.
Azerbaycan Milli Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Siyasi Partiler ve Yasama Erki ile İlişkiler Daire Başkanı Adalet Veliyev, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in konferans katılımcılarına hitaben gönderdiği mesajı okudu.
ÜSTEL: KKTC'YE SAHİP ÇIKIN, KKTC'Yİ TANIYIN
Başbakan Üstel, burada yaptığı konuşmada, KKTC’nin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, "KKTC, Doğu Akdeniz'de, Türk dünyasının denize açılan kapısıdır." dedi.
Üstel, bölgesel dayanışmanın yalnızca siyasi değil, aynı zamanda ekonomik, kültürel ve güvenlik boyutlarıyla da derinleştirilmesi gerektiğine inandıklarını belirterek, KKTC olarak Türk Devletleri Teşkilatı ile her alanda entegrasyonu artırmak istediklerini söyledi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletlerde (BM) üst üste üç kez "KKTC'yi tanıyın" çağrısı yaptığını hatırlatan Üstel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in de KKTC'nin tanınması gerektiğini açıkça vurguladığını hatırlattı.
Başbakan Üstel, "Bu noktada çağrımız tüm Türk dünyasınadır. Biz bir arada olursak, kimse bize boyun eğdiremez. Bir arada durun ve KKTC'ye sahip çıkın, KKTC'yi tanıyın. Çünkü KKTC'nin tanınması yalnızca diplomatik bir mesele değildir. Bu, tarihi bir adaletin yerine gelmesidir. Bu, Türk milletinin kendi kaderini tayin etme hakkına sahip çıkmasıdır. Bu, Türk dünyasının tarihi bir sorumluluğudur." ifadelerini kullandı.
ŞUŞA BEYANNAMESİ YENİ DÜNYA DÜZENİ SÜRECİNDE ÖNEMLİ BİR ADIMDIR
YAP Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Tahir Budagov ise, "Şuşa Beyannamesi yalnızca iki dost ve kardeş ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklıktan ittifakın zirvesine yükselmesinin bir göstergesi değil, aynı zamanda Güney Kafkasya bölgesinde ve daha geniş coğrafyada, güncel tehdit ve meydan okumaların zemininde yeni bir dünya düzeninin şekillendiği tarihi bir aşamada, kalıcı istikrar, güvenlik ve çok yönlü işbirliği için elverişli bir temelin yaratılması yolunda atılmış önemli bir adımdır." ifadelerini kullandı.
"ORTAK TARİH, DİL, DİN VE KÖKEN BİZİ YAKINLAŞTIRIYOR"
Türkmenistan Demokrat Parti Başkanı Serdarov da konuşmasında, kardeş Azerbaycan'ın siyasi, ekonomik ve kültürel gelişimini büyük gururla izlediklerini ifade etti.
Serdarov, "Ortak tarih, dil, din ve etnik köken bizi yakınlaştırıyor." diyerek partisinin Türkmenistan'da demokratik süreçlerin güçlendirilmesi, seçim sisteminin geliştirilmesi ve halkla devlet arasındaki güven ilişkisinin derinleştirilmesinde aktif rol üstlendiğini söyledi.
Çin'de yeni yıl: Ateş Atı Yılı hakkında bilmeniz gerekenlerÇin'in dört bir yanındaki şehirler, geleneksel Ay takvimine göre yeni yılı karşılamaya hazırlanıyor. Yılan Yılı'nı tamamlayan Çinliler 17 Şubat'ta At Yılı'na girecek.17 Şubat 2026 Salı 19:11ASYA
Et mi sebze mi? Bilim dünyası anne babaların en büyük ikilemini masaya yatırdı18 ülkeden yaklaşık 49 bin çocuğun verilerini inceleyen dev araştırma, bitki temelli beslenmenin çocuk sağlığı üzerindeki etkilerini gün yüzüne çıkardı.17 Şubat 2026 Salı 14:43YAŞAM
Ercan Havalimanı'nda ŞOK GREV! Uçaklar iniş yapamıyor...Ercan Havalimanı'nda ŞOK GREV! Uçaklar iniş yapamıyor...17 Şubat 2026 Salı 13:52KIBRIS
Fiber optik protokolüne karşı Meclis önünde eylemBazı sendikalar, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan Fiber Optik Protokolü’ne karşı Cumhuriyet Meclisi önünde eylem yapıyor.17 Şubat 2026 Salı 13:50KIBRIS
Aykut’un İsrail’e iade edilmesi için işlemler tamam, kısa zamanda nakli bekleniyorGüney Kıbrıs’ta hapis cezasına çarptırılan AFİK Group CEO’su Simon Mistriel Aykut’un cezasının geri kalanını İsrail’de çekebilmesi için, İsrail’le yapılan anlaşmada öngörülen tüm işlemleri tamamladığı haber verildi.17 Şubat 2026 Salı 13:48GÜNEY KIBRIS
Şahali Siyah Bayrağı çekti, Özdenefe birleşimi kapattı!Şahali Siyah Bayrağı çekti, Özdenefe birleşimi kapattı! Meclis oturumu saatler sonra kapatıldı.17 Şubat 2026 Salı 13:36KIBRIS
Basketbol U18 Karmalarımız Galibiyetle BaşladıKKTC Basketbol Federasyonu karmaları, organizasyonlardaki ilk maçlarını kazanarak başarılı bir başlangıç yaptı.17 Şubat 2026 Salı 13:31KIBRIS
Bilgisayar Mühendisleri Odası: Fiber optik protokolü teknik, hukuki ve ekonomik belirsizlikler içeriyorFiber optik altyapı protokolüne ilişkin teknik, hukuki ve ekonomik açıdan ciddi belirsizlikler bulunduğunu belirterek, tasarının kamu yararını garanti altına alacak düzenlemeler yapılmadan onaylanmaması gerektiğini açıkladı.17 Şubat 2026 Salı 13:12KIBRIS
2026’nın en güçlü pasaportları belli oldu!Henley Pasaport Endeksi 2026 raporu yayımlandı.17 Şubat 2026 Salı 11:41YAŞAM
ABD'den İran yakınlarına yoğun savaş gemisi ve savaş uçağı sevkiyatıABD ve İranlı yetkililer, yapılacak ikinci tur görüşmeler için 17 Şubat Salı günü İsviçre'de biraraya geliyor.17 Şubat 2026 Salı 10:08ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.