UNICEF: ÇOCUKLAR İÇİN 2025 TARİHİN EN KARANLIK YILI
Dünyada her beş çocuktan biri savaş bölgesinde yaşıyor. UNICEF, 2025'te çocuk hakları ihlallerinin rekor seviyeye ulaştığını açıkladı.

31 Aralık 2025 Çarşamba 15:40
UNICEF Almanya'nın verilerine göre, sona ermekte olan 2025 yılında, kriz ve çatışma bölgelerinde büyüyen çocuk sayısı daha önce hiç görülmemiş bir seviyeye ulaştı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Köln'de 2025 yılı bilançosunu açıklarken, dünya genelinde neredeyse her beş çocuktan birinin bu tür krizlerden etkilendiğine dikkat çekti. Bu sayının, 1990'ların ortasındaki rakamın yaklaşık iki katı olduğu belirtildi.
2025 yılına ait kesin rakamlar henüz netleşmese de bu yılın milyonlarca kız ve erkek çocuğu için ağır çocuk hakları ihlalleriyle geçtiğini rapor eden UNICEF, özellikle Gazze Şeridi, Sudan ve Ukrayna gibi kriz bölgelerinde çocuklarınşiddet, açlık ve temel hizmetlerin yokluğu nedeniyle her gün ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı.
UNICEF Almanya Genel Müdürü Christian Schneider, "Savaş bölgelerindeki çocuklar, 'çocuk' ismine uyacak bir yaşamdan çok uzaklar. Birçoğunda depresyon, uyku bozuklukları ve gelişim sorunu görülüyor" diye konuştu.
Ağır çocuk hakları ihlallerinde rekor seviye
Birleşmiş Milletler, ağır çocuk hakları ihlallerinde ve insani yardım çalışanlarına yönelik saldırılarda da rekor bir artış tespit etti. UNICEF raporuna göre, sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 2025 yılının ilk dokuz ayında çocuklara yönelik 35 binden fazla cinsel şiddet vakası tespit edildi.
Açlık ve yetersiz beslenme krizi
Açlık ve yetersiz beslenme ile mücadelede ise neredeyse hiç ilerleme kaydedilemezken, Afrika kıtasında etkilenen çocuk sayısında sert bir artış görüldüğünün altı çizildi. BM verilerine göre, dünya genelinde beş yaş altı yaklaşık 43 milyon çocuk akut, 150 milyon çocuk ise kronik yetersiz beslenme sorunu yaşıyor. 2025 yılında ilk kez, aynı yıl içinde iki bölgede; Sudan ve Gazze Şeridi'nin belirli yerlerinde resmi olarak kıtlık yaşandığı kesinleşti.
UNICEF, durumun daha da kötüleşeceği konusunda endişeli. Yardım kuruluşu, artan küresel çatışmalar, iklim değişikliğinin sonuçları, uluslararası yardımlardaki kesintiler ve devletlerin artan borç yükünün onlarca yıllık kazanımları ve projeleri tehdit ettiğini de vurguluyor. 417 milyon çocuğun beslenme, sağlık, barınma, eğitim ve su gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bir şekilde yaşadığı hatırlatılıyor.
Siyaset ve toplumun "apaçık başarısızlığı"
Genel Müdür Schneider, "Açlık ve çocuk yoksulluğu, bizi aniden ve hazırlıksız yakalayan bir doğal afet değil" diyerek çocukların içinde bulunduğu durumun insan eliyle yapıldığına işaret etti: "Bu durum, küresel siyasetimizin ve toplumumuzun çocuklarımıza karşı apaçık başarısızlığının göstergesidir."
ABD ve Almanya gibi bağışçı ülkelerin uluslararası yardım kuruluşları ile kalkınma yardımlarını azaltmasının sonuçlarını UNICEF ve diğer BM kuruluşları da hissediyor. UNICEF, bunun küresel bir finansman krizine yol açarak dünya genelindeki çocukların eğitim, sağlık hizmetleri ve beslenme güvenliğini tehlikeye atacağından, çocuk ölümlerinin ve yoksulluğun artacağından endişe ediliyor.
Kesintilerin nedenleri ve etkileri
ABD Başkanı Donald Trump, BM ve ona bağlı kuruluşları her fırsatta sert biçimde eleştiriyor ve yardımların kesilmesi gerektiğini savunuyor. ABD'nin ardından, Mayıs ayında göreve gelen Alman hükümeti de kalkınma yardımları ile insani yardımlara ayrılan bütçede kısıtlamaya gidileceğini duyurdu.
UNICEF, 2026 yılı için 7,6 milyar dolardan fazla kaynağa ihtiyaç duyuyor ve bağışlardaki keskin düşüş nedeniyle kendisinde de bütçe kesintilerinin kaçınılmaz olacağını belirtiyor. Tehlikede olduğu belirtilen programların, özellikle çatışma bölgelerinde ve yoksul ülkelerde verilen eğitim, sağlık hizmetleri, temiz su temini ve gıda güvenliği gibi hayati alanlar olacağına işaret ediliyor.
epd,DW/ETO,TY
DRİFT NEU DRİFT ŞAMPİYONASI 2. YARIŞI NEFES KESTİNEU Event Park’ta adrenalin, rekabet ve festival atmosferi bir araya geldi.10 Haziran 2026 Çarşamba 14:41YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
LAÜ’de mezuniyet heyecanı: 33’üncü dönem mezunları diplomalarını alıyorLefke Avrupa Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni, 11 Haziran’da Lefke 16 Ağustos Kurtuluş Stadyumu’nda gerçekleştirilecek. Diplomalarını alacak mezunlar, kep atma töreni ve havai fişek gösterisiyle mezuniyet coşkusunu yaşayacak.10 Haziran 2026 Çarşamba 14:41LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündemindeki yasa tasarısını görüştüCumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi toplanarak, gündemindeki yasa tasarısını görüştü.10 Haziran 2026 Çarşamba 14:38KIBRIS
Rum basını 5+1 hazırlıklarını değerlendirdi: Hristodulidis hazır, Erhürman tereddütlüRum basını, BM Temsilcisi Maria Angela Holguin’in temasları sonrası Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile Rum lider Nikos Hristodulidis’in olası 5+1 gayriresmi konferansa yönelik farklı tutumlar sergilediğini yazdı.10 Haziran 2026 Çarşamba 11:52GÜNEY KIBRIS
Erhürman, Türkiye İçişleri Bakanı Çiftçi’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, temaslarda bulunmak üzere ülkeye gelen Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’yi kabul etti.10 Haziran 2026 Çarşamba 11:51KIBRIS
Hurda demir için ateş yaktı, yangına neden olduGazimağusa’da hurda eşyaların içerisindeki demirleri çıkarmak amacıyla izinsiz ateş yakan bir kişi, yangına neden oldu.10 Haziran 2026 Çarşamba 11:51KIBRIS
Kaplıca’da karavanlara hırsız girdi: İçki, meşrubat ve ev eşyaları çalındıKaplıca’da deniz kenarında bulunan üç ayrı karavan, hırsızların hedefi oldu. Karavanların kapı ve pencere camlarını kırarak içeriye giren şahıs ya da şahıslar, çeşitli eşyaları çalarak kayıplara karıştı.10 Haziran 2026 Çarşamba 11:50KIBRIS
Uyuşturucu operasyonunda 60 yaşındaki şahıs tutuklandıGazimağusa’da Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda uyuşturucu madde ele geçirildi.10 Haziran 2026 Çarşamba 11:49KIBRIS
Sahte ehliyet soruşturmasında 3 tutuklama dahaGirne’de sahte sürüş ehliyeti düzenlenerek KKTC sürüş ehliyetine çevrilmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada 3 kişi daha tutuklandı.10 Haziran 2026 Çarşamba 11:48KIBRIS
Erhürman yarın, “Cumhurbaşkanlığı’nda 200 Gün” toplantısı düzenleyecekCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Cumhurbaşkanlığı’nda 200 Gün” başlıklı basın toplantısı düzenleyecek.10 Haziran 2026 Çarşamba 11:47KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.