ULUÇAY: “ÇÖZÜMDEN SONRASI ORTAYA ÇIKACAK YENİ DEVLET AB ÜYESİ OLACAĞINDAN TÜRKÇE AB’DE RESMİ DİL OLACAK”
Başkan Uluçay, konuşmasında TÜRKPA’NIN 10. yıldönümünde organizasyonun güçlenmesi, kökleşmesi için her türlü katkı ve yardıma hazır olduklarını belirtti.

21 Kasım 2018 Çarşamba 18:30
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, çözüm sonrası ortaya çıkacak yeni devletin, AB üyesi olacağından Türkçe’nin de Avrupa Birliği’nin resmi dillerinden biri olacağına vurgu yaparak, “bu önemli hususu”, TÜRKPA’nın bilgisine ve dikkatine de getirmek istediklerini söyledi.
Meclis Basın Bürosu açıklamasına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım’ın davetiyle Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) toplantısına katılmak amacıyla İzmir’de temaslarda bulunan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay,TÜRKPA Genel Kurulu’nda KKTC’yi temsilen konuşma gerçekleştirdi.
Başkan Uluçay, konuşmasında TÜRKPA’NIN 10. yıldönümünde organizasyonun güçlenmesi, kökleşmesi için her türlü katkı ve yardıma hazır olduklarını belirtti.
Bir medeniyet havzası olan Türkçe dilinin mensubu olduklarını anımsatan Uluçay, “Sizlerle birlikte bu yönde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Uluçay,Kıbrıs adasında çözüm sonrası ortaya çıkacak yeni devletin, AB üyesi olacağından Türkçe’nin de Avrupa Birliği’nin resmi dillerinden biri olacağına vurgu yaparak, bu önemli hususu TÜRKPA’nın bilgisine ve dikkatine de getirmek istediklerini söyledi.
Uluçay, “Böylesi bir gelişme Türkçe dilinin nüfuz alanını daha da arttıracaktır. Temennimiz de zaten budur” dedi.
Geçtiğimiz yıl, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’in ev sahipliğinde Crans Montana’da gerçekleştirilen beşli zirvedeki gelişmeleri Genel Kurul üyelerine anlatan Uluçay, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sergilediği uzlaşma ve çözüm yanlısı gayretlere rağmen, yine sonuç alınamadığını anımsattı.
Başkan Uluçay, toprak ayarlaması, Garanti ve Güvenlik gibi en hassas konularda Türk tarafının sergilediği uzlaşı siyasetinin yanıtsız bırakıldığına işaret etti.
On yıllardır sürmekte olan müzakereleri sonuçlandırmak ve adaya barış ve huzur kavuşturmak hususunda Rum tarafının gereken ciddiyeti sergileyemediğine vurgu yapan Uluçay, uzlaşmazlık siyasetinin sadece ada için değil bölge için riskler barındırdığının Rum kesimine izah edilmesi gerektiğini belirtti.
Uluçay,ucu açık, ilelebet sürecek müzakerelerin değil, sonuç odaklı, takvimlendirilmiş kısa ve yoğun yeni bir müzakere sürecinin Kıbrıs sorununu nihayete kavuşturabileceğine işaret etti.
TÜRKPA Genel Kurul toplantısında Başkan Uluçay’ın yanısıra HP Milletvekili Dr.Hasan Topal, UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, KKTC İzmir Başkonsolosu İpal Emin, Meclis Özel Kalem Müdürü Çağlar Gulamkadir ile Basın Dışilişkiler ve Protokol Müdürü Yasa Yeşilada da hazır bulundu.
Başkan Uluçay ve heyetinin bu akşam KKTC’ye dönmesi bekleniyor.
Sıla Usar İncirli: Bu çürümüşlükte doğru ve ahlaki olan erken seçimdir“CTP iktidarında planlı, adil ve liyakatli bir yönetim olacak”03 Şubat 2026 Salı 16:54KIBRIS
Meclis'te yumruklu kavga çıktı! (Video)Meclis'te yumruklu kavga çıktı! Meclis oturumuna ara verildi.03 Şubat 2026 Salı 16:28KIBRIS
KKTC’nin yeni projeksiyon nüfusu: 489 bin 308İstatistik Kurumu, 2024 İstatistik Yıllığı verileri yayınlandı. İstatistik Kurumu son veriler ışığında revize edilen KKTC yeni projeksiyon nüfusunu açıkladı.03 Şubat 2026 Salı 15:21KIBRIS
Kürşat: Yasalar kâğıt üzerinde kalmış, talan sınır tanımıyor!Doğup büyüdüğüm köyüm Ötüken’in hemen yanı başında yaşanan bu yağma, artık gizlenemeyen bir çürümenin göstergesidir.03 Şubat 2026 Salı 15:20İSKELE
Şap hastalığına karşı mücadele sürüyorTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, ülkede uzun bir süreden sonra aralık ayı içerisinde yeniden görülen şap hastalığına karşı mücadele çalışmalarının kararlılıkla sürdürüldüğünü duyurdu.03 Şubat 2026 Salı 14:06KIBRIS
Kıbrıslı Rumların yaklaşık yüzde 14'ü evlerini ısıtamıyorAvrupa Birliği (AB) İstatistik Kurumu’nun (Eurostat) 2024 yılı verilerine göre, Kıbrıslı Rumların yüzde 14’6’sı evlerini yeterince ısıtamadığını dile getirdi.03 Şubat 2026 Salı 14:04GÜNEY KIBRIS
Türkiye'de Ocak ayı enflasyonu 4.84 olarak gerçekleşti!Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ocakta aylık bazda yüzde 4,84 artarken, yıllık bazda yüzde 30,65 oldu.03 Şubat 2026 Salı 14:03TÜRKİYE
Sterlin 60 TLPiyasada, Sterlin 59.80 Türk lirası, Euro 51.65 Türk lirası, Dolar 43.65 Türk lirasından işlem görüyor.03 Şubat 2026 Salı 10:14PARA BORSA
Kamu Hizmeti Komisyonu, 2025 Faaliyet Raporu'nu Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne sunduKöseoğlu, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni ziyaret ederek, KHK Başkanlığı tarafından hazırlanan 2025 Yılı Faaliyet Raporu’nu sundu. Görüşmede, kamu hizmetine ilişkin tespitler, görüş ve öneriler ile geleceğe yönelik beklentiler ele alındı.03 Şubat 2026 Salı 10:11KIBRIS
Sahte diploma davasında yeni emarelerSahte diploma soruşturması kapsamında yargılanan Fatma Ünal’ın duruşması 5 Şubat’a ertelendi. Mahkemeye yeni emareler sunuldu, davayla ilgili emare sayısı 25’e yükseldi03 Şubat 2026 Salı 10:00KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.