TÜRKLERİN EN ÇOK KONUT ALDIĞI İKİ ÜLKE BELLİ OLDU
Türkiye'deki yerleşiklerin yurt dışından yaptığı gayrimenkul alımı için ödediği tutar 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artarak 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. Yatırımlarında Dubai ve Yunanistan öne çıkıyor.

30 Mart 2025 Pazar 13:09
Geçen yıl yurt dışı gayrimenkul alımı için 2 milyar 513 milyon dolar ödeyen Türkler, en çok konutu Yunanistan ve Dubai'den aldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye'deki yerleşiklerin yurt dışından yaptığı gayrimenkul alımı için ödediği tutar 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artarak 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. Bu rakam yeni yılın ilk ayında ise 144 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Uzmanlar, Türklerin yurt dışında en çok hangi ülkelerden alım yaptığına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
'ALTIN VİZE AMAÇLI ALIMLAR ARTTI'
Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, 5-10 yıl önce yurt dışından yıllık gayrimenkul alım tutarının 130 milyon dolar seviyelerinde olduğunu anımsatarak, bu rakamın katlanarak arttığını söyledi. Gayrimenkul harcamalarının nedenlerine işaret eden Tekçe, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yurt dışında konut almanın birinci nedeni özgürce seyahat etmek isteyenlerin altın vize (golden visa) almak istemesi. Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarında Dubai ve Yunanistan öne çıkıyor. Yunanistan'ın tercih edilmesinin en önemli sebebi 250 bin Euro yatırımla alıcıya tüm Avrupa ülkelerinin kapısının açılması. Politika gereği vize programlarını sırayla yatırım ihtiyacı olan ülkelere yönlendiriyorlar. Mesela İspanya ve Portekiz de tercih ediliyordu ancak şu an vize programlarını kapatıldı ve onların yerine Macaristan 250 bin Euro karşılığında altın vize programlarını başlattı."
Tekçe, ikinci neden olarak ev alıp kiraya veren yatırımcıların yönünün yurt dışına dönmesinin geldiğini kaydederek, son dönemde Türkiye'de kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan olumsuzlukların artmasının yatırımcıların yurt dışına yönelimini hızlandırdığını anlattı.
'YATIRIMCI DOSTU VİZE PROGRAMLARININ OLUŞTURULMASI GEREKİYOR'
GİGDER Yönetim Kurulu Başkanı Tekçe, halihazırda uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki gayrimenkul edinimi azalırken yerli yatırımcıların yurt dışı talebinin arttığını belirterek, "Bu durumun önüne geçmek için uluslararası yatırımcının ikamet, elektrik ve su abonelik alma süreçlerinin kolaylaştırılması, uluslararası yatırımcı çekmek için yurt dışı tanıtıma daha fazla kaynak ayrılması ve yatırımcı dostu vize programlarının oluşturulması gerekiyor." diye konuştu.
Yurt dışındaki gayrimenkullerin genelde 300 bin dolardan başladığını kaydeden Tekçe, "Türkler ortalama bir konut için 500 bin dolar ödüyor. Gayrimenkul edinirken dikkat edilen en önemli nokta ise mülkün kira geliri üretebilmesi oluyor." ifadelerini kullandı.
DUBAİ'DE GAYRİMENKUL ALIMINDA TÜRKLER 7'NCİ
Parcel Estates Üst Yöneticisi (CEO) Özden Çimen de Türklerin son yıllarda gayrimenkul yatırımı için yönünü Dubai'ye çevirdiğini belirterek, buradaki cazip kira getirisinin ve vergisiz yatırım avantajlarının hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların ilgisini çektiğini söyledi.
Türklerin, Dubai'de en çok gayrimenkul yapan yatırımcılar arasında Hindistan, İngiltere, Rusya, Çin, Pakistan ve ABD'nin ardından 7'nci sırada olduğunu dile getiren Çimen, "2025 yılında Dubai'de en fazla gayrimenkul satın alan ilk 5 ülke arasına girebileceğimizi düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Çimen, geçen yıl Dubai'de yapılan yatırımların 2025'te 150 milyon doların üzerinde kira getirisi sağlayabileceğini kaydederek, "Dubai'de yalnızca bireysel yatırımcılar değil, Türk inşaat firmaları da büyük ölçekli projelerde aktif rol oynuyor. Altyapı, metro, otoyol ve konut projelerinde Türk müteahhitlerin etkisi artıyor. Özellikle Dubai metrosunun genişletilmesi projesinde Türk firmalar önemli görevler üstleniyor." açıklamasında bulundu.
Arıklı: "Allaha inananlar ve anavatanım diyenler bir safta toplanmalı.. " Onlar Türklüğe ve İslama savaş açtılar!Allaha inananlar ve anavatanım diyenler bir safta toplanmalı.. Onlar Türklüğe ve İslama savaş açtılar!15 Mart 2026 Pazar 11:26KIBRIS
Lübnan'da İsrail'in saldırıları sonucu 4'ü çocuk 14 kişi hayatını kaybettiLübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in ülkenin güneyine düzenlediği 3 hava saldırısında 4'ü çocuk 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 8 kişinin yaralandığını duyurdu.15 Mart 2026 Pazar 11:14ORTADOĞU
Gönyeli’de trafo takviyesi nedeniyle yarın elektrik kesintisi yaşanacakKıb-Tek, trafo takviyesi çalışması nedeniyle yarın Gönyeli’de bazı sokaklarda elektrik kesintisi uygulanacağını duyurdu.15 Mart 2026 Pazar 11:13LEFKOŞA
İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasına hazırlık çağrısı yapan önerge SNP konferansında kabul edildiOy birliğiyle kabul edilen önergede, bağımsızlık hedefinin giderek yaklaştığı vurgulanırken, Londra’nın İskoçya’dan gelen sübvansiyonlara güvenemeyeceği bir döneme hazırlanması gerektiği belirtildi.15 Mart 2026 Pazar 11:11İNGİLTERE
Meteoroloji uyardı!Meteoroloji’den bugün 19.00’dan yarın 14.00’e kadar kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağış uyarısı14 Mart 2026 Cumartesi 21:32HAVA DURUMU
Erhürman: Karma evliliklerden doğan çocukların yurttaşlık hakkı bir insan hakları meselesidirBM tarafı, bu durumun çocukların seyahat özgürlüğü ile eğitim ve temel hizmetlere erişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.14 Mart 2026 Cumartesi 21:30KIBRIS SORUNU
5’inci Merit Kariyer günleri rekor katılımla gerçekleştiHer yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 5.’si gerçekleşen Merit Kariyer Günleri’ne Kuzey Kıbrıs’taki 14 üniversiteden bin beş yüzün üzerinde öğrenci katılarak turizm sektörünün profesyonelleriyle bir araya geldi.14 Mart 2026 Cumartesi 21:10KIBRIS
Ercan’da uyuşturucu ve yeşil reçeteli hap ele geçirildiErcan Havalimanı’nda narkotik dedektör köpeği Pamir’in tepki vermesi üzerine iki ayrı yolcunun üzerinde uyuşturucu olduğuna inanılan madde ile yeşil reçeteye tabi haplar bulunarak emare olarak alındı; iki kişi tutuklandı.14 Mart 2026 Cumartesi 11:40KIBRIS
Cumhurbaşkanlığı: Taşınmaz Mal Komisyonu üyeliği için başvurular 18 Mart’ta sona eriyorCumhurbaşkanlığı, Taşınmaz Mal Komisyonu'na atanacak üye adaylığı başvuru sürecinin devam ettiğini duyurdu. Hukukçu veya kamu yönetimi tecrübesi olan adaylar 18 Mart mesai bitimine kadar başvuruda bulunabilecek.14 Mart 2026 Cumartesi 11:38KIBRIS
Sürücüler dikkat: Sağanak yağış sürüş güvenliğini olumsuz etkiliyorPolis, sağanak yağış nedeniyle sürücülerin yavaş ve dikkatli seyretmeleri gerektiğini bildirdi.14 Mart 2026 Cumartesi 11:35KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.