TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN YARIN KKTC’YE GELİYOR!
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, 8-9 Ocak 2025 tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ziyaret gerçekleştireceği bildirildi.

07 Ocak 2025 Salı 15:32
T.C. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Kuzey Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne 8-9 Ocak 2025 tarihlerinde çalışma ziyareti gerçekleştireceği bildirildi.
Fidan'ın, ziyaret sırasında Kıbrıs meselesinde son dönemde yaşanan gelişmeleri ve KKTC ile ikili konuları değerlendireceği aktarıldı.
Önümüzdeki aylarda, İsviçre'de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ev sahipliğinde KKTC ve Güney Kıbrıs liderlerinin, Anavatanların ve adadaki garantör ülke İngiltere'nin daha düşük düzeyde temsil edileceği gayrıresmi bir toplantı yapılması planlandığı aktarıldı.
Bakan Fidan'ın, Lefkoşa ziyareti vesilesiyle KKTC makamlarıyla söz konusu gayrıresmi toplantı hakkında istişarelerde bulunacağının öngürüldüğü ifade edildi.
SON DÖNEMDE YAŞANAN GELİŞMELER
Geçtiğimiz 2024 yılı, Kıbrıs meselesinde uzun bir sürenin ardından yeniden hareketlilik yaşandığı bir yıl oldu. 15 Ekim 2024'te, BM Genel Sekreteri Gutterres ev sahipliğinde, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ve GKRY lideri Hristodulidis’in katılımıyla gayriresmi bir akşam yemeği gerçekleştirdi.
Söz konusu gayriresmi akşam yemeğinin ardından BM Sözcülüğü tarafından yayımlanan açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin eski Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın çalışmalarına da atıfla, Ada’daki taraflar arasında resmi müzakerelerin başlatılması için halihazırda bir ortak zemin bulunmadığı resmi olarak kayda geçirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 77., 78. ve son olarak 2024 yılında düzenlenen 79. BM Genel Kuruluna hitaplarında, uluslararası topluma bir an önce KKTC’nin tanınması çağrısında bulundu.
T.C. Dışişleri Bakanlığı kaynakları tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye, Anavatan ve Garantör devlet sıfatlarıyla Kıbrıs Türk halkının güvenliği, kalkınması ve refahının teminine yönelik çabalarını aralıksız sürdürmektedir." denildi.
27-29 Nisan 2021 tarihlerinde Cenevre'de düzenlenen gayriresmi 5+BM formatındaki toplantıya işaret edilen açıklamada, "KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığındaki Kıbrıs Türk tarafı, iki toplumlu ve iki kesimli federasyon modelinden desteğini çektiğini açıklamış ve Kıbrıs meselesinin çözümüne dair iki devletli çözüm vizyonunu ortaya koymuştur." ifadeleri yer aldı.
Türkiye tarafından iki devletli çözüme tam destek verildiği belirtilen açıklamada;
-Yarım asırdır denenen federasyon temelli müzakere süreçlerinin bugüne kadar Ada’ya çözüm getiremediği,
-Ada’da halihazırda esasen iki ayrı devlet ve iki ayrı toplum bulunduğu, Kıbrıs meselesine Ada’nın gerçeklerine uygun, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulabilmenin yolunu açacak resmi müzakerelerin başlatılabilmesi için öncelikle Kıbrıs Türklerinin özden gelen hakları olan egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statünün uluslararası toplum tarafından tescil edilmesi gerektiği vurgulandı.
Bakan Çavuşoğlu: Yarın okullar idari tatilMilli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Meteoroloji Dairesi ile yapılan değerlendirme sonrası ülkedeki tüm okulların yarın tatil edildiğini duyurdu.09 Aralık 2025 Salı 14:41KIBRIS
Baybora: Yağışlarla ilgili Eğitim Bakanlığı ve hükümetin gerekli tedbirleri almaması kabul edilemezKTÖS Başkanı Mustafa Baybora, şiddetli yağışlara rağmen Eğitim Bakanlığı ve hükümetin gerekli tedbirleri almamasını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.09 Aralık 2025 Salı 13:32EĞİTİM
Sıla Usar İncirli: “Lefkoşa’da hastaların hastaneye ulaşamama ihtimali var”Sıla Usar İncirli, etkili yağışlar ve olumsuz hava koşulları nedeniyle Lefkoşa’da hastaların hastaneye ulaşamama riskinin bulunduğunu belirtti.09 Aralık 2025 Salı 10:43LEFKOŞA
Polis trafiğe kapalı ve açılan yolları duyurduPolis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Güzelyurt – Lefkoşa ana yolunun Ağıllar Çemberi ile Gönyeli Çağaloğlu Işıkları arası trafik akışına yeniden açıldı.09 Aralık 2025 Salı 10:23KIBRIS
Sıla Usar İncirli: Derhal bir kriz masası oluşturulmalıHükümetin derhal bir kriz masası oluşturması gerektiğini vurgulayan Usar İncirli, tüm imkân ve kaynakların afet bölgelerine yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti.09 Aralık 2025 Salı 10:08KIBRIS
Erhürman: Kıbrıslı Türklerin azınlık statüsüne düşürülmesini kimse kabul etmezMeclis’te Cumhurbaşkanlığı bütçesinin ele alındığı oturumu yakından takip eden Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, söz alan tüm milletvekillerine teşekkür etti.09 Aralık 2025 Salı 09:52KIBRIS
Polis trafiğe açılan yolları açıkladıPolis duyurdu: Bazı yollar trafiğe açıldı09 Aralık 2025 Salı 09:35KIBRIS
Harmancı: Gönyeli ve Kanlıköy göleti taştı; Levent okullarına 1 günlük tatilLefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, bölgede yaşanan su taşkınlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.09 Aralık 2025 Salı 09:28LEFKOŞA
Felakete rağmen eğitime devam!Milli Eğitim Bakanlığı, okulların sel felaketinden etkilenmediğini bildirerek, eğitime devam edileceğini açıkladı.09 Aralık 2025 Salı 09:26EĞİTİM
Kırok’tan vatandaşlara ‘evden çıkmayın’ çağrısı!Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı duyuruda, şiddetli yağışların devam ettiğini söyledi ve vatandaşları zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı.09 Aralık 2025 Salı 09:25KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.