TRUMP'IN GAZZE PLANI: FİLİSTİNLİLERİ ÜRDÜN VE MISIR'A GÖNDERMEK
Trump, bölgedeki önemli müttefiklerinden olan II. Abdullah'tan daha fazla Filistinliyi kabul etmesini istediğini açıkladı.

28 Ocak 2025 Salı 20:34
Yeni ABD Başkanı Donald Trump, Cumartesi günü Ürdün Kralı II. Abdullah ile Gazze'de konut inşa etme ve 1 milyondan fazla Filistinliyi komşu ülkelere taşıma konusunda görüştüğünü açıkladı. Bu, Trump'ın başkanlık kampanyası dönemindeki vaatlerinden biriydi.
Trump, bölgedeki önemli müttefiklerinden olan II. Abdullah'tan daha fazla Filistinliyi kabul etmesini istediğini açıkladı.
Air Force One uçağında gazetecilerin sorularını yanıtlayan 47. ABD Başkanı, "Ona, daha fazlasını üstlenmesini istediğimi söyledim çünkü şu anda Gazze Şeridi'nin tamamına bakıyorum ve orası bir karmaşa, gerçek bir karmaşa," dedi.
Ürdün'ün resmi haber ajansı Petra ise Trump ile yapılan görüşmeyi bildirirken, Filistinlilerin Ürdün'e sığınması talebinden bahsetmedi. Birleşmiş Milletler'e göre krallık halihazırda 2,39 milyondan fazla kayıtlı Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyor.
CNN International'a göre Trump, Ürdün'ün yanı sıra Mısır'ın da Filistinlilere ev sahipliği yapmasını istediğini ve bu konuyu pazar günü Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşeceğini dile getirdi.
"Bir buçuk milyon insandan bahsediyorsunuz ve biz oraları temizliyoruz. Bilmiyorum, bir şeyler olması gerekiyor, ancak şu anda tam anlamıyla bir yıkım sahası. Neredeyse her şey yıkıldı ve orada insanlar ölüyor, bu yüzden bazı Arap ülkeleriyle ilişki kurmayı ve değişiklik olsun diye barış içinde yaşayabileceklerini düşündüğüm farklı bir yere konut inşa etmeyi tercih ederim."
İsrail ile Hamas arasındaki 15 aylık savaş, binlerce kişinin hayatını kaybetmesinin yanı sıra Gazze'de büyük bir yıkıma yol açtı. BM'ye göre, İsrail hava saldırıları okullar ve hastaneler de dahil olmak üzere binaların yaklaşık yüzde 60'ını ve evlerin yaklaşık yüzde 92'sini hasara uğrattı veya yok etti.
Öte yandan, Trump'ın açıklamaları, uzun yıllardır İsrail ve Filistin için iki devletli çözüme vurgu yapan ABD dış politikasından uzaklaştığı şeklinde yorumlandı.
Bölgede uzun zamandır İsrail'in Filistinlileri Gazze'den komşu ülkelere sürmek istediğine dair bir korku var. İsrail bu varsayımı reddediyor ancak iktidar koalisyonundaki aşırı sağcı gruplar bu varsayımı destekliyor.
Sisi, İsrail'in Ekim 2023'te Gazze'nin kuzeyindeki bir milyondan fazla kişiyi tahliye etme kararını eleştirerek, bunun tüm bölgeyi Filistinlilerden arındırmayı amaçlayan daha geniş kapsamlı bir planın parçası olduğunu söylemişti.
Sisi, "Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden Mısır'a sürülmesi veya sınır dışı edilmesi, benzer bir durumun daha yaşanacağı anlamına geliyor; yani Filistinlilerin Batı Şeria'dan Ürdün'e sürülmesi," demişti.
"O zaman Filistin devleti hakkında tartışmanın bir anlamı olmayacak çünkü toprak orada olacak ancak insanlar olmayacak."
Erkek doğum kontrol hapı gerçek oluyor: Bilim dünyası 2027 için gün sayıyor!Hormon dengesini bozmadan sperm üretimini geçici olarak durduran yeni nesil erkek doğum kontrol yöntemleri klinik testlerde başarı sağlarken, hap ve jel implantların önümüzdeki yıllarda yaygın kullanıma girmesi bekleniyor.10 Şubat 2026 Salı 16:17YAŞAM
"Çalışanların sendikalara üye olması anayasal haktır”Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN) Genel Başkan Arslan Bıçaklı, Ektam Kıbrıs Ltd çalışanlarının eylemelerine tam destek belirterek, çalışanların sendikalara üye olmasının anayasal hak olduğunu vurguladı.10 Şubat 2026 Salı 12:19EMEK
Epstein'in kendi DNA'sıyla "üstün insan ırkı" yaratma planı!New York Times’ın araştırmalarına göre Jeffrey Epstein, yıllar boyunca bilim ve iş dünyasındaki isimlere kendi DNA’sıyla “üstün bir nesil” yaratma fikrini anlattı; New Mexico’daki Zorro Ranch’i ise bu sapkın öjeni planının merkezi yapmayı hedefledi.10 Şubat 2026 Salı 12:16TEKNOLOJİ
Atkısız Çıkmayın, Boyun Sağlığınızdan OlmayınHer insanın hayatının bir döneminde karşılaştığı boyun ağrısı, günlük yaşamı felç edebilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabiliyor.10 Şubat 2026 Salı 11:43YAŞAM
Hür-İş Çalışma Bakanını istifaya çağırdı!İşte Hür-İş'ten yapılan açıklamanın tamamı;10 Şubat 2026 Salı 11:35KIBRIS
Barkan Cem Aykut, Şanlıurfa’dan Rekorlarla Döndü!Yakın Doğu Koleji öğrencisi Barkan Cem Aykut, Şanlıurfa’da düzenlenen Okul Sporları Yüzme Gençler A Türkiye Birinciliği Yarışmaları’nda iki kulvarda KKTC okul sporları uzun kulvar rekoru kırdı.10 Şubat 2026 Salı 11:29YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Lefke Çevre ve Ekoloji Derneği: Gemikonağı Deresi’ni kaplayan foseptik kirliliği üç aydır olduğu gibi duruyorLefke Çevre ve Ekoloji Derneği Başkanı Tamer Dayıoğlu, Gemikonağı Deresi’ni kaplayan foseptik kirliliğinin üç aydır devam ettiğini belirterek, Lefke halkının artık laf değil, acil ve somut bir müdahale beklediğini kaydetti.10 Şubat 2026 Salı 11:23LEFKE
Lefkoşa Maratonu 10 ve 21 Kilometre Koşularına Erken Kayıtlar BaşladıLefkoşa Maratonu 10 ve 21 Kilometre Koşularına Erken Kayıtlar Başladı10 Şubat 2026 Salı 11:00LEFKOŞA
Hafta boyunca yer yer sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, hafta boyunca bölgede yer yer sağanak yağış beklendiğini duyurdu.10 Şubat 2026 Salı 10:25HAVA DURUMU
Meclis, denetim göreviyle toplanacakCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün saat 10.00’da denetim göreviyle toplanacak.10 Şubat 2026 Salı 09:46KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.