TRUMP: 'KÜRTLER BENİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI'
ABD Başkanı 11 Mayıs Pazartesi günü Oval Ofis'te düzenlediği basın toplantısında İran'daki protestoculara Kürtler üzerinden silah gönderdikleri ancak Kürtlerin silahları İranlılara ulaştırmadığı iddiasını yeniledi.

12 Mayıs 2026 Salı 16:01
"İranlılar sokağa çıkmak, protesto gösterisi yapmak istiyor ama silahları yok. Kürtlerin onlara [silah] vereceğini düşünüyorduk. Kürtler bizi hayal kırıklığına uğrattı" ifadelerini kullandı.
Trump sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kürtler, alıyor, alıyor, alıyor. Kongre'de itibarları büyük. Kongre 'Hayır, iyi savaşıyorlar' diyor. Para ödendiğinde iyi savaşıyorlar. Kürtler beni hayal kırıklığına uğrattı. İşe yaramayacağını söylemiştim."
Trump, daha önce de ABD yönetiminin Kürtler aracılığıyla İran'daki hükümet karşıtı protestoculara silah gönderdiğini ancak silahların Kürt gruplar tarafından alıkonulduğunu ileri sürmüştü.
Merkezi Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde olan haber kuruluşu Rudaw, birçok İranlı Kürt muhalif grubun iddiayı reddettiğini duyurmuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise geçen hafta Trump'ın açıklamalarının belirli bir silah transferinin teyidi olmadığını, Trump'ın İran halkının başlarına gelene karşı koyabilmelerine dair arzusunu yansıttığını söyledi.
Trump, Çin ziyareti öncesi İran yönetimini hedef almayı sürdürüyor.
ABD Başkanı Donald Trump, olası barış görüşmelerine taslak olması için hazırlanan 14 maddelik öneri listesine İran'ın verdiği karşı teklifi reddetmişti.
10 Mayıs Pazar günü "İran'ın sözde 'Temsilcilerinden' gelen yanıtı az önce okudum. Beğenmedim - KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ" diyen Trump, Pazartesi günü de teklifi "çöp" olarak nitelendirdi.
Trump'ın Pazar günkü açıklamasının ardından petrol fiyatları yükselmişti.
Tahran, nükleer program gibi karmaşık konuların bu müzakerelerden ayrı tutulmasını istiyor.
İran'ın yarı resmi Tasnim haber ajansı, yanıtların arabulucu Pakistan aracılığıyla gönderildiğini duyurdu.
Buna göre Tahran'ın önerisi, savaşın tüm cephelerde derhal sona erdirilmesini, ABD deniz ablukasının durdurulmasını ve İran'a yönelik daha fazla saldırı yapılmayacağına dair garantiler gibi maddeler içeriyor.
Amerikalı haber kuruluşu Axios, Trump yönetiminin 14 maddelik resmi yazısının, İran'ın nükleer zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması, yaptırımların kaldırılması ve Hürmüz Boğazı'ndan serbest geçişin yeniden sağlanması gibi maddeler içerdiğini bildirmişti.
Axios'a bu haber için konuşan iki ABD yetkilisi dahil dört kaynak, belirtilen şartların çoğunun nihai bir anlaşmaya varılmasına bağlı olacağını da ifade etti.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 10 Mayıs'ta yaptığı X paylaşımında teklife doğrudan atıfta bulunmasa da "Düşmanın önünde asla başımızı eğmeyeceğiz ve diyalog veya müzakereden bahsedilmesi teslimiyet veya geri çekilme anlamına gelmez" ifadelerini kullandı.
Petrol fiyatları yükseldi
Savaşın başlamasından bu yana enerji fiyatları büyük dalgalanmalar gösteriyor.
Hürmüz Boğazı, ABD-İsrail saldırılarının ardından fiilen kapalı durumda.
Küresel petrol ve gaz sevkiyatının yaklaşık beşte biri bu boğazdan geçiyordu.
Geçici ateşkesin 8 Nisan'da yürürlüğe girmesiyle petrol fiyatları düşüş göstermişti ancak karşılıklı tehditlerin sürmesi üzerine Brent ham petrolü varil başına 100 doların üzerine çıktı.
ABD'nin teklifine İran'ın yanıtını Trump'ın "kabul edilemez" bulması ardından petrol fiyatları yeniden yükseldi.
Brent ham petrolünün fiyatı 11 Mayıs'ta Asya piyasalarında varil başına %4,1 artışla 105,50 dolara yükselirken, ABD piyasalarında işlem gören ham petrol ise %4,4 artışla 99,80 dolara çıktı.
Küresel piyasalarda petrol ve gaz fiyatlarının yükselmesiyle birlikte büyük enerji şirketlerinin karları da arttı.
Suudi petrol şirketi Aramco, yılın ilk üç ayında kârının 2025'in aynı dönemine kıyasla %25'in üzerinde arttığını açıkladı.
BP de aynı dönemde kârında iki katından fazla artış olduğunu duyurmuştu.
Ateşkes sonrası gelişmeler
Nisan ayı başında ilan edilen ateşkes yaşanan çatışmalara karşın büyük ölçüde işlerliğini sürdürdü.
Mayıs ayının ilk haftasında Trump, savaşın "çabuk biteceği" iddiasını tekrarladı.
Ardından 6 Mayıs'ta İran'ın bir anlaşmaya yanaşmaması durumunda bombardımanla tehdit etti.
İran yönetimi ise tehditlere karşılık uyarı mesajları vermeye devam ediyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise savaşın sona ermesi için İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stokunun "ortadan kaldırılması" gerektiğini savundu.
Trump daha önce, İran'daki ilk ABD-İsrail operasyonu olan Destansı Öfke Operasyonu'nun "İran'ın üzerinde anlaşılanları vermeyi kabul etmesi şartıyla" sona ereceğini söylemişti.
Bu açıklamadan önce, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio operasyonun sona erdiğini ve hedeflerine ulaşıldığını ifade etmişti.
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
İskele'de üvey kızına cinsel saldırı iddiasıyla tutuklu zanlıya 6 gün ek süreİskele'de 2023-2026 arasında 16 yaşından küçük üvey kızına defalarca cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan H.B., mahkemeye çıkarıldı; soruşturma kapsamında 6 gün daha poliste tutuklu kalmasına karar verildi.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:47İSKELE
Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta Eski Sendika Yöneticileri ile BuluştuEmekçinin partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta her salı bir araya gelen eski sendika yöneticileri ve emeklilerle buluştu. Görüşmede emekçinin partisi Bağımsızlık Yolu’nun mücadele programı ile ilgili bilgi verilirken, politikaları ile ilgili önerileri konuş28 Ekim 2026 Çarşamba 11:43KIBRIS
"DAÜ bir parti veya parti örgütü değil, demokratik özerk üniversitemizdir!"DAÜ-SEN'den Rektör Kılıç'a cevap!28 Ekim 2026 Çarşamba 11:33KIBRIS
Erhürman, TDT Zirvesi için Ankara’ya gidiyorCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Türk Devletleri Teşkilatı’nın 13’üncü Zirvesi’ne katılmak üzere yarın Ankara’ya gidecek, cuma günü ülkeye dönecek.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:24TÜRKİYE
TDP, KTAMS'ı ziyaret etti: Örgütlü mücadele sokakta, Meclis'te ve sandıkta sürdürülmeliTDP Genel Başkanı Zeki Çeler, milletvekili adaylarıyla birlikte KTAMS’ı ziyaretinde Meclis’te güçlü bir denge ve denetim mekanizması oluşturacaklarını belirtti.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:22KIBRIS
Değirmenlik’te 3 saatlik elektrik kesintisiDeğirmenlik 14’üncü Zırhlı Tugay ve civarına bugün 09.00 ile 12.00 saatleri arasında elektrik verilemeyecek.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:15KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.