TIP-İŞ’TEN ‘DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ’ MESAJI: TÜTÜNSÜZ BİR ÜLKE İÇİN EĞİTİM ŞART
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), tütün kullanımını azaltmak için herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirterek, 2008'den beri yürürlükte olan Tütün Yasası'nın tadil edilip tam uygulanmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

30 Mayıs 2024 Perşembe 14:12
Sendika, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, tütünün, 20. yüzyılın “en büyük” epidemik halk sağlığı sorunlarının başında geldiğine dikkat çekerek, “Tütünün, sigara, puro, sarma sigara, elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünü gibi tüm formları zararlı olup tütün maruziyetinin güvenli olduğu bir seviye veya tür yoktur.” ifadelerini kullandı.
“Tütün, tüm dünyada ölüm, hastalık ve yoksulluğun başlıca nedenidir” diyen Sendika, “tütün, kullanıp terk etmeyenlerin yaklaşık olarak yarısını öldürmektedir. Dünyada her yıl tütün nedeni ile 8 milyondan fazla insan hayatını kaybetmektedir. Bunlara kendisi tütün kullanmadığı halde ikinci el tütün dumanına maruz kalan yaklaşık 1,3 milyon pasif içici de dahildir” dedi.
Sendika, 2020’de dünya nüfusunun yüzde 22,3’ünün tütün kullandığına, bu oranın erkekler arasında yüzde 36,7, kadınlarda ise yüzde 7,8 olduğuna dikkat çekti.
“Yasa yürürlükte olmasına karşın uygulanmasında gerekli irade ortaya konulamamış ve zaman içinde yasanın hiçbir etkisi kalmamıştır”
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası, mesajında, mevcut yasaya da işaret ederek, “Ülkemizde 2008 yılından beridir Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasası yürürlükte olmasına karşın uygulanmasında gerekli irade ortaya konulamamış ve zaman içinde yasanın hiçbir etkisi kalmamıştır. Öyle ki devlet kurumları, hatta eğitim ve sağlık kurumlarında bile kapalı alanlarda tütün ürünleri kullanılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Tütün kullanımına bağlı hastalıkların tedavisi için harcanan kaynaklar…
Sendika, sağlığa zararları yüzlerce bilimsel çalışma ile defalarca kanıtlanmış olan tütün kullanımına bağlı hastalıkların tedavisi için harcanan kaynakların ülkenin sağlığa ayırabildiği kaynakların “ciddi bir oranını” aldığına işaret ederek, “Daha kötüsü ise ülkemizde hastalıklara bağlı can kayıplarının başında gelen kalp ve damar hastalıkları, kanserler ve inme gibi birçok hastalığın nedenleri arasında da tütün kullanımı ilk sıralarda gelmektedir. Birçok önlenebilir erken ölümün sebepleri arasında başı çekmektedir.” denildi.
“Yeni nesil tütün ürünlerinin ülkede satışının serbest olması kabul edilemez”
Sendika, “zararları bu kadar açık ve çok olan tütün kullanımını ülkede azaltmak amacı ile başta devlet olmak üzere herkese sorumluluk düştüğüne” işaret ederek, “Başta, mevcut yasanın tadili ve tam anlamıyla uygulamaya girmesi hayati önemdedir” dedi ve devamla şunları kaydetti:
“Halka zararsız diye sunulan elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri gibi yeni nesil tütün ürünlerinin de daha güvenli olduğu gösterilememiş, kanser dahil birçok sağlık sorununa ve hastalığa neden olduğu giderek daha fazla bilimsel çalışma ile ortaya konulmaya başlanmıştır. Buna rağmen bu tür tütün ürünlerinin ülkemizde satışının serbest olması kabul edilemez. Bu ürünlerin satış, dağıtım ve kullanımının denetimi ve düzenlenmesi için yasada gerekli düzenlemeler acilen yapılmalıdır.
Tütünsüz bir ülke için eğitim şart
Sendika, eğitimin tüm zararlı alışkanlıklara başlamada ya da bu zararlı alışkanlıklardan kurtulmada en önemli etkenlerden biri olduğuna işaret ederek, “Tütünsüz bir ülke için farkındalık yaratmak, bilinçli bir toplum oluşturulmak isteniyorsa her alanda ve her kesime yönelik doğru bilgilendirme yapılmalı, eğitim verilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Aktif denetim… Akciğer kanserinin erken tanısına yönelik düşük doz tomografi taraması…
“Aktif denetim yapılarak kullanmayanların tütünün zararlarından korunmasının yanı sıra, kullananların da bu zararlı alışkanlıktan kurtulması için imkanlar yaratılması gerektiği” görüşünü de paylaşan Sendika ayrıca, “ülkede en sık görülen kanserlerden birisi olan akciğer kanserinin erken tanısına yönelik olarak risk grubundaki kişilerin düşük doz tomografi ile taranmasının planlanarak ivedilikle başlatılmasının yaşam kurtarıcı olacağını” kaydetti.
Dr. Suat Günsel Bursu Artık Üniversite Eğitimini de Kapsayacak!Günsel Aile Kurulu’nun aldığı kararla, Dr. Suat Günsel Bursu ve Tam Eğitim Bursu; ortaokuldan üniversite mezuniyetine kadar uzanan kesintisiz bir eğitim desteğine dönüştürüldü.02 Nisan 2026 Perşembe 17:10YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Kelliğe karşı 30 yıl sonra gelen çığır açıcı buluş: Spreylere veda yeni 'saç hapı' son aşamaya geçtiSaç dökülmesi tedavisinde yaklaşık 30 yıldır yeni bir reçeteli onay çıkmazken, Veradermics’in ağızdan alınan adayı VDPHL01 en kritik klinik eşiğe ulaştı.02 Nisan 2026 Perşembe 16:46YAŞAM
Baf Belediye Başkanı Fedonas’ın görevden alınmasına ilişkin rapor: Kıbrıs Türk malları kötüye kullanıldıRaporda, 2015-2025 yılları arasında Fedonas döneminde Baf Belediyesi’nin Kıbrıs Türk mallarının kullanımında yasal boşluklardan faydalandığını ve kira sözleşmelerini ihlal eden uygulamalarda bulunduğunu yazdı.02 Nisan 2026 Perşembe 12:43GÜNEY KIBRIS
Pazartesi yeniden Genel Grev varGenel grev konusuna da değinen Atan, daha önce askıya alınan grevin yeniden gündeme geleceğini belirterek, pazartesi günü genel grev ihtimalinin masada olduğunu söyledi.02 Nisan 2026 Perşembe 12:40KIBRIS
ABD, Venezuela Geçici Devlet Başkanı Rodriguez'e yönelik yaptırımları kaldırdıABD, 3 Ocak'ta Venezuela'da askeri müdahaleyle alıkoyduğu Devlet Başkanı Nicolas Maduro sonrası görev yapan Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez'e yönelik yaptırımların kaldırıldığını bildirdi.02 Nisan 2026 Perşembe 11:19AMERİKA
Basketbol Pro Lig’de Larnaka Gençler Birliği lider, Akdeniz takipte Play-Off hattı ise karıştıBasketbol Pro Lig’de ikinci devrenin başlamasıyla birlikte Play-Off yarışı iyice kızıştı.02 Nisan 2026 Perşembe 10:21BASKETBOL
Trump 'İran'ı çok sert vuracağız' dedi, petrol fiyatları yükseldiABD Başkanı Donald Trump, 1 Nisan'da yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında İran'da hedeflerine ulaşmaya çok yaklaştıklarını tekrarladı. "Önümüzdeki iki üç hafta içinde onlara çok sert bir darbe indireceğiz.02 Nisan 2026 Perşembe 09:15ORTADOĞU
İnsanlık yeniden Ay yolunda: NASA'nın 54 yıl sonra insanlı Ay seyahati başladıNASA'nın (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) 54 yıl sonra gerçekleştirdiği ilk insanlı Ay seyahati başladı. Artemis II misyonundaki astronotları taşıyan Orion uzay aracı, Türkiye saati ile 2 Nisan'da saat 01:35'te fırlatıldı.02 Nisan 2026 Perşembe 09:13AMERİKA
ARUCAD özel yetenek ve giriş sınavı ile mülakatları 9 Mayıs’taAdaylar, yaratıcı potansiyellerini ortaya koyarak ARUCAD’ın sunduğu %100’e varan burs olanaklarından faydalanabilecek.02 Nisan 2026 Perşembe 09:02ARUCAD
Sendikalar bugün hayat pahalılığını düzenleyen yasa gücünde kararnameyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıyorKTOEÖS Başkanı Selma Eylem, sendikalar adına yaptığı açıklamada, hükümetin yasa gücünde kararnameyle aldığı düzenlemeyi hukuksuz bulduklarını belirterek, konunun bugün Anayasa Mahkemesi’ne taşınacağını duyurdu.02 Nisan 2026 Perşembe 08:39KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.