TCMB’NİN SWAP HAMLESİ TL’Yİ NASIL ETKİLEDİ?
Dolar/TL kuru Merkez Bankası'nın swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yükseltmesinin ardından dalgalandı (11.00'de güncellendi)

09 Ekim 2020 Cuma 13:30
Perşembe gününü 7.9449 seviyesinden tamamlayan Dolar/TL kuru, haftanın son işlem gününde 7.90'ın üzerindeki seyrini sürdürüyor.
Kur, Merkez Bankası'nın Merkez swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yükseltmesinin ardından ilk işlemlerde geriledi. Karar öncesinde 7.95'in üzerinde olan dolar/TL, kararın ardından 7.90 seviyelerine kadar çekildi. Sonrasında ise düşüşünün önemli bir kısmını geri alarak önceki kapanışa yatay seyre döndü.
Döviz kurları bu hafta yeni rekorlar kaydetti. Dolar/TL Cuma günü TSİ 11.00'de yüzde 0.05 ekside 7.9410'dan işlem gördü. Euro/TL değişmeyerek 9.3502'den alıcı buldu. Sterlin/TL fazla değişmeyerek 10.2846'da kaldı.
Merkez Bankası'nın Perşembe günkü verilerine göre yabancılar, faiz artırımının ardından TL varlıklarda 2018'den bu yana en fazla alımı gerçekleştirdi. Deniz Yatırım stratejisti Orkun Gödek, e-posta notunda "Haftalık veriler yabancı yatırımcıların Türk menkul kıymetlerinde 610.1 milyon dolarlık net alıcı olduğunu gösterdi. Hazine tahvilleri 479 milyon dolarlık net giriş ile Ekim 2019'dan bu yana en iyi performansını gösterdi. Bu, yabancı yatırımcıların atılan adımlara aylar sonra yanıt verdiğini gösteriyor." dedi.
Kurda bir yıllık işlem aralığı 7.9576 - 5.6855 seviyelerinde bulunuyor. Kurun 1 aylık günlük hareketli ortalaması 7.4766, 50 günlük 7.1593 ve 100 günlük hareketli ortalaması 7.1593 seviyelerinde. 3 aylık tarihi volatilite yüzde 11.84, 3 aylık ima edilen volatilite ise yüzde 19.79.
Doların önemli paralar karşısındaki değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.20 ekside 1,168.02 puan oldu. Euro/dolar paritesi yüzde 0.11 artıda 1.1773 seviyesinden işlem gördü.
TCMB’nin swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 11,75'e yükseltmesi kararını değerlendiren Ünlü Portföy Yönetimi Genel Müdürü Altuğ Dayıoğlu Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.
Altuğ Dayıoğlu, enflasyon beklentilerinin çok hızlı gitmesinin yarattığı bir tahribatın söz konusu olduğunu belirttiği değerlendirmesinde, son zamanlarda yaşadığımız jeopolitik gerginliklerin bu tahribatı daha da negatif etkilediğini söyledi. Genel olarak baktığımızda Merkez Bankası’nın birçok sıkılaştırma adımları yaptığını dile getiren Dayıoğlu, önümüzdeki dönemlerde TCMB’nin bu sıkılaştırma adımlarına devam edeceğini düşündüğünü söyledi.
Merkez Bankası’nın yapmış olduğu hamleler sonrası geçtiğimiz iki hafta içinde piyasalarda pozitif portföy yatırımları görmeye başlandığını belirten Dayıoğlu ,22 Ekim’de dolar kurunda kayda değer bir gevşeme olmazsa, TCMB’nin 100-200 baz puan faiz artışı yapabileceğini düşündüğünü aktardı.
Dayıoğlu jeopolitik gelişmeler hakkındaki değerlendirmesinde “Faiz tek başına çözüm olacak gibi durmuyor. Jeopolitik gelişmelerde özellikle Yunanistan ve Akdeniz’de yaşadığımız sorunlar ve Azerbaycan – Ermenistan arasındaki çatışmanın sakinleşmesi oldukça önemli.” dedi. ABD Başkan Adayı Joe Biden'ın seçilme ihtimalinin artmasının piyasalar için olumsuz bir faktör olduğunu söyleyen Dayıoğlu, bundan sonra politika yapıcıların hareketlerinin daha da önemli olacağını ifade etti.
“Doların güçlenmediği bir ortamda TL’nin değer kaybetmesi ayrı bir soru işareti. TL, uzun zamandır en hızlı değer kaybeden para birimlerinin başında geliyor.” diyen Dayıoğlu, kurdaki en önemli problemin öngörülebilir olmaktan çıkmış olması olduğunu söyledi. “Dolarda stabilizasyonun oldukça önemli olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yapan Dayıoğlu, hem faiz artışı hem de jeopolitik gerginliklerin sona ermesinin tansiyonu düşürmede faydalı olacağını aktardı.
Erhürman, temaslarda bulunmak üzere bugün New York’a gidiyorCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, BM Genel Kurulu Açılış Haftası kapsamında New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile görüşecek23 Eylül 2026 Çarşamba 08:58KIBRIS
Bugün ve perşembe yağmur bekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugün ve perşembe günü yer yer kısa süreli hafif sağanak ve fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:57HAVA DURUMU
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı? 23 Eylül 2026 Çarşamba23 Eylül 2026 Çarşamba 08:52KIBRIS
Vicdani retçi Hasan Rahvancıoğlu cezaevi yolunda!Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi “Kanatlı – Türkiye (2024)” kararında, Kıbrıs’ın kuzeyinde vicdani ret hakkının tanınmamasını hak ihlali olarak değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi ve Askeri Yargıtay kararlarında da vicdani ret hakkı açıkça tanındı.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:42KIBRIS
Futbolun Sağlığı Yeni Sezonda da Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Güvencesinde!Sponsorluk kapsamında geçen sezon 2 bin 260 hasta başvurusu karşılandı; 1.700’ün üzerinde görüntüleme işlemi ve 52 ameliyat gerçekleştirildi.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:32YAŞAM
CMIRS Anketine göre CTP açık ara önde... Tek Başına iktidara doğru...İşte sonuçlar...6 Aralık seçimlerine doğru anketler açıklanamaya başlandı... CMIRS Anketinde de CTP açık ara önde çıktı... Vatandaş tek başına iktidar istiyor.23 Eylül 2026 Çarşamba 08:20KIBRIS
Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol 41. Dönem Raporunu Meclis Başkanı Ziya Öztürkler'e sundu.Varol, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası’nın 16. maddesinin 1. fıkrası uyarınca hazırlanan 1 Ocak 2026 – 30 Haziran 2026 (birinci altı aylık) 41. Dönem Raporunu KKTC Meclis Başkanı Ziya Öztürkler’e sundu.22 Eylül 2026 Salı 22:46KIBRIS
TDP'den Üstel'e: "Uzay üssü kuracağız" göndermesi!TDP Genel Sekreteri Redif Ekinci katıldığı TV programında TDP'nin uzay üssü kuracağını, KTHY açıklaması ile hükümetin insanları aptal yerine koyduğunu belirtti. Bunun olacak iş olmadığını belirtti.22 Eylül 2026 Salı 22:17KIBRIS
Mehmet Kale Kişi: Halkın değişim talebi gerçekleşiyorKişi, “Son üç ankette, Ağustos’ta yaptığımız ankette de sorduk. Burada görüyoruz ki karma oy kullanma eğiliminde olan kişilerin birinci tercihi yine Cumhuriyetçi Türk Partisi’dir” dedi. 22 Eylül 2026 Salı 17:08KIBRIS
Rahvancıoğlu’nun Türkiye’ye giriş yasağı AİHM’e taşınıyorBağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu’nun, N-82 tahdit kodu gerekçe gösterilerek Türkiye’ye girişinin engellenmesine ilişkin başlattığı hukuk sürecinde iç hukuk yolları tamamlandı.22 Eylül 2026 Salı 15:18KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.