TC SEÇİMLERİ İÇİN KKTC’DE OY VERİLEBİLİYOR

23 Nisan 2015 Perşembe 09:53
Türkiye’de 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimi için 54 ülkedeki 112 temsilcilikte sandık kurulacak. TC YSK'nın aldığı karar uyarınca, yurtdışında oy verme işlemi 8 Mayıs'ta başlayacak, 31 Mayıs'ta sona erecek. KKTC’deki Türkiyeli seçmenler, 8-31 Mayıs tarihleri arasında oy kullanacak.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin aksine bu seçimde yurtdışında yaşayan vatandaşlar, yaşadıkları ülke için belirlenen günlerde randevu almadan oy kullanacak.
Yurtdışındaki seçmenin oy kullanacağı ülkelerden Almanya'da 13, ABD'de 7, Fransa'da 6, Rusya, Çin ve Yunanistan'da 4, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bulgaristan, İsviçre, İran, Kazakistan'da 3 temsilcilikte oy verilebilecek.
Yurtdışındaki ülkelerde oy kullanma süreleri şöyle:"Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İsviçre, KKTC'de 8-31 Mayıs'ta 24 gün, ABD'de 16-31 Mayıs'ta 16 gün, Norveç'te 22-31 Mayıs'ta 10 gün, Romanya'da 28-31 Mayıs'ta 4 gün, Bulgaristan, Hollanda, İtalya, Kanada, Suudi Arabistan ve Türkmenistan'da 29-31 Mayıs'ta 3 gün, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Cezayir, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Rusya, Yunanistan'da 30-31 Mayıs'ta 2 gün, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Çek Cumhuriyeti, Çin, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, İsveç, Japonya, Katar, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Macaristan, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tayland, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yeni Zelanda'da 31 Mayıs'ta 1 gün."
Ayrıca yurtdışındaki seçmenler 8 Mayıs-7 Haziran arasında 33 gümrük kapısında oy verebilecek.
Seçim için Sarp, Kapıkule, Pazarkule, İpsala, Hamzabeyli, Dilucu, Dereköy karayolu gümrük kapılarında, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya Askeri Havaalanı, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanı gümrük kapılarında ve Kuşadası, Ayvalık, Çeşme, Derince, Mersin, Taşucu, Marmaris, Bodrum, Samsun liman gümrük kapılarında sandık kurulacak.
2 MİLYON 848 BİN 652 SEÇMEN
Türk nüfusu 500'ün altında olan yerlerde sandık kurulmayacak. Bu nedenle, yurtdışındaki 2 milyon 866 bin 940 kayıtlı seçmenden 2 milyon 848 bin 652'si oy kullanabilecek. 89 temsilcilikte kayıtlı 18 bin 288 kişi bulundukları ülkelerde oy kullanamayacak.
Yurtdışında en fazla Türk seçmen Almanya'da yaşarken en az seçmen Tayland'da bulunuyor. Buna göre, Almanya'da 1 milyon 404 bin 987 kişi, Tayland'da ise sadece 620 kişi sandık başına gidecek. İran'da Urumiye Başkonsolosluğunda ise sadece 36 seçmen oy verecek.
ABD'de 90 bin 747, Fransa'da 311 bin 796, Birleşik Krallık'ta 84 bin 559, Çin'de bin 852, Suudi Arabistan'da 28 bin 202, Yunanistan'da 10 bin 487, İtalya'da 13 bin 591, İran'da bin 44 Türk, bulundukları ülkede oy kullanacak.
Ayrıca, seçim için Manama (Bahreyn), Guangzhou (Çin), Pretorya (Güney Afrika), Deventer (Hollanda), Novorossiysk (Rusya), Muskat (Umman) gibi noktalarda da sandık kurulacak.
OYLAR TÜRKİYE'DE AÇILIP SAYILACAK
Yurtdışındaki sandık kurulları, kaç kişinin oy kullandığını belirleyecek ve oy zarflarını oy torbalarına koyarak mühürledikten sonra saklama kuruluna teslim edecek. Güvenli odalarda saklanan oylar, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından belirli bölgelerde toplanarak uçaklarla Türkiye'ye transfer edilecek. Oylar, Türkiye'den giden ve siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu ayrı bir heyet tarafından alınacak. Yurtdışında kullandırılan oylar, 7 Haziran'da Türkiye'ye ulaşmış olacak ve Türkiye'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yurtdışından gelen oylar yurtiçindeki oylarla birlikte açılıp sayılacak.
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.