TATAR: “MADDİ DEĞERLERİN PEŞİNDEN KOŞULAN BİR DÜNYADA, SANAT VE KÜLTÜR, BİZLERE ÖZGÜRLÜĞÜN VE YARATICILIĞIN İFADESİNİ SUNAR.”
Ödüllü akademisyen sanatçıların 50 eserini buluşturan “Güzel Sanatlar Ekim Sergisi”, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımı ile Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı

29 Kasım 2024 Cuma 15:05
Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi 19 ödüllü akademisyen sanatçısı tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırlanan “Güzel Sanatlar Ekim Sergisi”, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı. Serginin açılışına Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı da katıldı.
10 Aralık’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek sergi; resim, heykel, seramik ve baskı resimden oluşan 50 eseri sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi aynı zamanda Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 466’ıncı sergisi olma özelliğini taşıyor.
Sanatseverlerin yoğun ilgisi ile gerçekleşen serginin açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Maddi değerlerin peşinden koşulan bir dünyada, sanat ve kültür, bizlere özgürlüğün ve yaratıcılığın ifadesini sunar.”
Konuşmasına “Güzel Sanatlar Ekim Sergisi”nde emeği geçen tüm sanatçılara teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Yakın Doğu Üniversitesi, bir eğitim kurumu olmanın ötesinde, kültür ve sanatı özümseyen ve yaşatan bir değerler yuvasıdır” dedi.
KKTC’nin, tüm propagandalara rağmen Doğu Akdeniz’de güçlü bir Türk devleti olarak varlığını sürdürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Yakın Doğu Üniversitesi, sadece akademik başarılarıyla değil, sanat ve kültür alanında da ülkemizden sıkça söz ettiriyor” dedi. Yakın Doğu Üniversitesi’nin müzeleri ve sergileri ile binlerce eseri muhafaza etmesinin gelecek nesiller için büyük önem taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kültür ve sanat, insanlığı ileriye taşıyan köprülerdir. Maddi değerlerin ve tüketimin peşinden koşulan bir dünyada, sanat ve kültür, bizlere özgürlüğün ve yaratıcılığın ifadesini sunar” ifadelerini kullandı.
Her bir eserin özgür bir ortamda üretildiğini ve sanatçıların duygu, düşüncelerini açıkça yansıttığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Tüm bu eserler birer hazine niteliğinde. Bizler Kıbrıs Türk halkı olarak; özgürlüğün, kültürün ve sanatın değerini çok iyi biliyoruz. Bu yüzden bu mirası daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz” dedi.
Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Tüm bu eserler; sanatın toplumla buluşmasında bir köprü görevi görürken, santın toplum üzerinde bıraktığı dönüştürücü etkiye de güç katacak.”
Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ konuşmasına, “Sanatın farklı disiplinlerinden eserlerle bezenmiş bu özel sergi, yalnızca bir sanat etkinliği olmanın ötesinde, ülkemizin kültürel mirasına olan bağlılığımızın bir nişanesi olarak çok değerlidir” sözleri ile başladı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yakın zamanda gerçekleştirdiği uluslararası temaslarından ve buralarda yaptığı konuşmlarından da bahseden Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar’ın, Kırgızistan’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi’nin 11’inci Zirvesi ile Belçika ve Polonya’daki temaslarında; Yakın Doğu Üniversitesi’nin dünya sıralamalarındaki başarılarını ve ülkemizin yerli otomobili GÜNSEL’in uluslararası arenada kazandığı başarıları vurgulamasını büyük bir gururla takip ettik. Bu vesileyle, kendisine en içten teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Konuşmasına Yakın Doğu Üniversitesi’nin akademik başarılarına vurgu yaparak devam eden Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Times Higher Education’ın birkaç hafta önce güncellediği ‘2024 Dünya Üniversiteleri Etki Sıralaması’nda ‘Dünyanın en etkili ilk 300 üniversitesi’ arasında yer aldık. Aynı araştırmada “Eğitim Kalitesi”nde dünyada 6’ncı sırada; ‘Sürdürülebilir Şehir ve Toplumlar’ kategorisinde ise dünyanın en etkili 8’inci üniversitesi olarak gösterildik” dedi.
Sanatı toplumsal gelişimin temel taşı olarak gördüklerini belirten Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Tüm bu eserler; sanatın toplumla buluşmasında bir köprü görevi görürken, aynı zamanda sanatın toplum üzerinde bıraktığı dönüştürücü etkiye de güç katacak” dedi.
Prof. Dr. Erdal Aygenç: “Sanat; insanın elinin, beyninin ve yüreğinin bir araya gelerek yarattığı estetik bir süreçtir.”
Konuşmasına sanatın özüne ve yaratım sürecine dair önemli vurgular yaparak başlayan Prof. Dr. Aygenç, ünlü ressam Brullof’un öğrencisiyle olan konuşmasından alıntı yaparak “Brullof, öğrencilerinden birinin çalışması üzerinde küçük bir düzeltme yapar. Öğrenci ise minik bir düzeltme ile tamamen değişen resme hayretle bakarak ‘siz bir tek noktaya dokundunuz; fakat eser ne kadar değişti?’ der. Brullof ise şu cevabı verir: ‘Sanat o küçük noktanın başladığı yerde başlar’” ifadesini kullandı. Prof. Dr. Aygenç, bu diyaloğu “Gerçekten de bir eserin vücut bulmasında başlangıç noktası çok önemlidir. Ondan sonra her biçim, renk o sihirli noktanın etrafında şekillenir. Bu bakış açısı ile, her sanat eseri adeta evrenin bir sembolüdür; kendi içinde, her parça birbiriyle bağlantılıdır” sözleri ile yorumladı.
Prof. Dr. Aygenç, “Bir sanat eserini anlamak için sadece tek bir detaya bakmak yeterli değildir. Tıpkı evren gibi, sanat da bir harmoniye sahiptir. Sanat; insanın elinin, beyninin ve yüreğinin bir araya gelerek yarattığı estetik bir süreçtir. Amacı ise evreni ya da doğayı kopyalamak değil, onları yorumlamak, ifade etmek ve geleceği sezmekten ibarettir” dedi.
Prof. Dr. Erdal Aygenç konuşmasını “Her ay açtığımız sergilerle bir araya gelmemizi ve eserlerimizi paylaşmamızın yanında sanat üzerine söyleşmemizi sağlayan; enerjisini, motivasyonunu her daim hissettiğimiz Kurucu Rektörümüz Dr. Suat Günsel’e; Yakın Doğu Oluşum Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Günsel’e ve tüm Günsel ailesine bir kez daha en samimi teşekkürlerimi sunuyorum. Ttüm katılımcı sanatçılarımızı ve sergi küratörü Prof. Erdoğan Ergün’ü kutluyorum” sözleri ile noktaladı.
Üstel: Batan geminin enkazını çıkarıp çıkaramayacağımızı yarın netleştireceğiz"Alanında deneyimli özel kuruluşların teknik personeli, bugün kazanın meydana geldiği bölgede ve batıkta gerekli incelemeleri yaparak ön raporlarını hazırlıyor."06 Eylül 2026 Pazar 17:25KIBRIS
İskele’de İzinsiz Müzik Yayınına Yasal İşlemİskele’de faaliyet gösteren bir eğlence mekanında, yetkili makamdan müzik izni alınmadan müzik yayını yapıldığı tespit edildi.06 Eylül 2026 Pazar 16:18İSKELE
Lefkoşa’da Süpermarket Otoparkında Ciddi DarpLefkoşa’da bir süpermarketin araç park yerinde çıkan tartışma, ciddi darpla sonuçlandı.06 Eylül 2026 Pazar 16:17KIBRIS
Lefkoşa’da Adam Öldürmeye Teşebbüs: 20 Yaşındaki Genç 9,5 Metreden DüştüLefkoşa’da 5 Eylül 2026 tarihinde meydana gelen olayda, alacak verecek meselesi nedeniyle çıkan tartışma sırasında 20 yaşındaki Zeka ÇOCUK’un yaklaşık 9,5 metre yükseklikten apartman dairesinin penceresinden zemine düşmesine neden oldukları gerekçesiyle i06 Eylül 2026 Pazar 15:33KIBRIS
“Soruşturma sonuçlanmadan Arıklı sorumlu ilan edildi”Yeniden Doğuş Partisi Genel Sekreteri Erşah Sabit Yılmaz, Girne açıklarında meydana gelen gemi faciasının ardından YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı’ya yönelik eleştirilerin “algı operasyonu” olduğunu savundu.06 Eylül 2026 Pazar 15:31KIBRIS
Schengen üyeliği Kıbrıs için ne anlama gelebilir?Kıbrıs’ın Schengen Üyeliği İçin Kritik Süreç: Gözler AB Konseyi’nde. Schengen'in dış sınır kuralları ile yeni dijital sınır sistemlerinin adadaki geçiş noktalarında nasıl uygulanacağı konusu, sürecin en hassas başlıklarından biri olarak öne çıkıyor.06 Eylül 2026 Pazar 11:50GÜNEY KIBRIS
27 Yaşında EDEK lideri seçildiSofia Christodoulou Makri yeni Edek lideri seçildi06 Eylül 2026 Pazar 11:48GÜNEY KIBRIS
Trafik denetimlerinde 354 sürücüye yasal işlemPolis ekiplerinin ülke genelinde gerçekleştirdiği trafik denetimlerinde 2 bin 397 araç sürücüsü kontrol edildi. Çeşitli trafik suçlarından 354 sürücü rapor edilirken, 13 araç trafikten men edildi, 1 sürücü tutuklandı.05 Eylül 2026 Cumartesi 11:43KIBRIS
Blade 3x3 Heyecanı BaşlıyorKKTC Basketbol Federasyonu, Metgin ve EVYAP iş birliğinde düzenlenecek olan Blade 3x3 Streetball Turnuvası öncesinde basın toplantısı gerçekleştirecek.05 Eylül 2026 Cumartesi 11:29BASKETBOL
Filo Jet faciasında 7’nci gün: 16 kayıp için 554 metrede arama sürüyorGirne açıklarında yaşanan Filo Jet faciasında 7’nci güne girildi. Can kaybı 12’ye yükselirken kayıp 16 kişi için 554 metre derinlikteki enkazda robotik arama çalışmaları sürüyor.05 Eylül 2026 Cumartesi 11:24KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.