TATAR: “HER TÜRLÜ GÖRÜŞMEYE GAYRI RESMİ OLARAK HAZIRIZ ANCAK RESMİ GÖRÜŞME İÇİN EGEMEN EŞİTLİK VE ULUSLARARASI STATÜ EŞİTLENMELİ”
Tatar Kıbrıs için görevlendirdiği Üst Düzey BM Yetkilisi Jane Holl Lute ile yaklaşık 1.5 saat süren görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulundu.

22 Haziran 2021 Salı 17:02
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, gelinen aşamada her türlü görüşmeye gayrı resmi olarak hazır olduklarını ancak resmi görüşmeye geçilebilmesi için Cenevre’de ortaya koydukları 6 maddenin, özellikle “egemen eşitlik ve uluslararası statünün karşı tarafla eşitlenmesini” içeren ilk maddenin kabulünün önemli olduğunu belirtti.
BM Genel Sekreterinin bu yönde bir adım atarak, kendilerini tatmin etmesi şeklinde bir beklentileri bulunduğunu kaydeden Tatar, bunu aktardıkları Üst Düzey BM Yetkilisi Jane Holl Lute‘un 2. Cenevre görüşmesi olmadan direkt müzakerelere geçilebilmesi yönünde temennisi bulunduğunu ancak şu an öyle bir ortak zemin bulunmadığını ifade etti.
Tatar Kıbrıs için görevlendirdiği Üst Düzey BM Yetkilisi Jane Holl Lute ile yaklaşık 1.5 saat süren görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulundu.
“ORTAK ZEMİN OLUŞTURULMASI RUM TARAFINDA YAPILACAK TELKİN VE BASKILARA BAĞLI”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, pratik, yaratıcı ve cesaretli adımlar atmasının ve egemenlik taleplerinin gözetileceği iki tarafı uzlaştıracak ortak bir zemin oluşturulmasının, BM ve onun etrafındaki ülkelerin Rum tarafına yapacağı telkin ve baskılara göre şekilleneceğini de dile getirdi. Tatar, “Çünkü maalesef içinde bulunduğumuz koşullarda Rum tarafının avantaj ve üstünlüğünden dolayı doğan bir asimetri var” dedi.
Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in 25 Haziran’da Brüksel’e gideceğini ve BM Genel Sekreteri ile görüşeceğini anımsatan Tatar, Lute aracılığıyla Genel Sekreter’e kendilerinin de bir görüşme talebi ilettiklerini kaydetti.
“CENEVRE’DEKİ POZİSYONUMUZU MUHAFAZA EDİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Tatar, Cenevre’de gerçekleştirilen 5+BM zirvesi sorasındaki süreci değerlendirdikleri Lute’a Kıbrıs Türk tarafının Cenevre’deki pozisyonunu muhafaza ettiğini aktardıklarını söyledi.
BM Genel Sekreteri’nin kendilerine Cenevre’deki toplantı için gönderdiği davet mektubunda ‘pozisyonlarını anladığını ve yeni fikirlerini öğrenmek için bu daveti gerçekleştirdiğini’ ifade ettiğini kaydeden Tatar, Kıbrıs Türk tarafının sürece bir yenlik getirdiğini ve yapıcı bir tutum ortaya koyduğunu belirtti.
2 toplumlu, 2 bölgeli federasyon modeli temelinde sürdürülen müzakerelerle bir yere varılamadığını, bunu BM yetkililerinin de bildiğini ifade eden Tatar, hem Kıbrıs’ta, hem de bölgede bir çok değişiklik olduğunu vurguladı. Tatar, kurumlarıyla yapısıyla, aldığı kararlarla ve insanlarıyla KKTC’nin yıllar geçtikçe büyük bir gelişim yaşadığını ve dünyaya bağlandığını söyledi.
Tatar, bu gelişmeler devlet sayesinde olduğundan, KKTC devletine sahip çıkacaklarını vurguladı.
1960 ortaklık cumhuriyeti öncesinde bir çok çalışma, hazırlık ve görüşme yapıldığını ancak buna rağmen bu ortaklığın yürümediğini kaydeden Tatar, ortaklık cumhuriyetinden Kıbrıslı Türker’in atılması ve sonrasında Rumların adayı Yunanistan’a bağlama hedefinden dolayı yaşananlarla ilgili bildiklerini bugün Lute’a anlattıklarını kaydetti.
“DAYATMAYLA VARILACAK ÇÖZÜM ACABA NE KADAR GİDER”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1974 Barış Harekatı’nın tüm yaşananlardan sonra adaya barış getirdiğine işaret ederek, “Kıbrıs’ta birileri bir zorlamayla çözüm bulmak isterse, zorlamayla dayatmayla o çözüm acaba ne kadar gider?” sorusunu sordu.
Köpekleri bu kadar çok sevmemizi bilim nasıl açıklıyor?Bazen inanması zor ama bütün köpeklerin, hatta şivavaların bile ataları kurtlar.04 Aralık 2025 Perşembe 20:04YAŞAM
Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecekCumhurbaşkanı Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecek04 Aralık 2025 Perşembe 19:54KIBRIS
Uluçay, Salamis Yolu park alanı çalışmasını yerinde incelediGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Salamis Yolu 500 araçlık yeni park alanı çalışmasını yerinde inceleyerek, projenin gidişatı hakkında yetkililerden bilgi aldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:24KIBRIS
YDÜ Akademisyenlerine Londra’dan Küresel Savunuculuk Ödülü!YDÜ Londra’da düzenlenen Küresel Savunuculuk Forumu 2025’te ‘Cinsiyet, Yaş ve Engellilik Kesişimsel Konular’ kategorisinde ödüle layık görüldü.04 Aralık 2025 Perşembe 19:12YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Özçınar, “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldıÖzçınar, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) İşbirliği ile Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA) tarafından düzenlenen “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:08GÜZELYURT
KTOEÖS’ten “Eğitimde Çöküş” Protestosu: Hükümete İstifa ÇağrısıKıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), "öğrencilerin konteyner ve inşaatlar içerisinde eğitim görmesi ve okulların güçlendirilmemesini" protesto etmek amacıyla Başbakanlık ışıklarında eylem yaptı.04 Aralık 2025 Perşembe 18:56KIBRIS
Girne'de pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyorGirne Belediyesi’nin katkılarıyla Bellapais Inner Wheel Kulübü tarafından pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyor.04 Aralık 2025 Perşembe 18:55GİRNE
Yaban Hayatın Korunması İçin İş Birliğine Gidildiİskele Belediyesi ile Kktc Avcılık Federasyonu İş Birliği Protokolü İmzaladı04 Aralık 2025 Perşembe 18:46İSKELE
Erhürman,Holguín’i Kabul EdecekCumhurbaşkanı Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Holguín’i Yarın Kabul Edecek04 Aralık 2025 Perşembe 18:42KIBRIS
Yasemin Çobanoğlu: Bataklığın içindeyiz; erken seçim kaçınılmaz“Bu hükümetle olmaz; erken seçim şart”04 Aralık 2025 Perşembe 18:38KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.