TATAR: “CÜBBELİ AHMET BANA YÜZDE 5 OY KAYBETTİRDİ”
5.Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 19 Ekim’de Cumhuriyetçi Türk Partili (CTP) Tufan Erhürman’a yüzde 63’e yüzde 36 oy oranıyla yenilmesinin ardından Türkiye’ye ilk röportajını verdi.

11 Aralık 2025 Perşembe 10:07
Tatar, Cübbeli Ahmet’in seçim öncesi kendisine destek açıkladığı videonun yüzde 5 oy kaybettirdiğini açıkladı. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “82. il” açıklamalarıyla ilgili olarak da konuşan Tatar, “Federasyon tezini savunanlar kazandı. O taraftan bakıldığında federasyonla burası Avrupa Birliği'nin bir vilayeti olur şeklinde... Avrupa Birliği'nin vilayeti olacaksa Türkiye'nin vilayeti olur, demek istedi diye tahmin ediyorum.” diye konuştu.
“İlk defa bu kadar Türkiye kökenli Tufan Bey’e oy verdi”
“Seçimle alakalı diyeceğim çok şey var,” diyerek sözlerine başlayan Tatar, “Tufan Bey’in bu seçimde en büyük argümanı Türkiye kökenlilere Rum pasaportu verilmesi vaadi oldu. İletişim diliyle bunu becerdi. Bunu ben de Rumlarla çok konuştum. Ama tabii benim duruşum gereği Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı olarak halkıma ‘Rum tarafı size pasaport verecek’ demem doğru olmazdı. AB pasaportu vaadi cazip geldi.” dedi.
Ancak bu vaadin gerçekleşmeyeceğini savunan Tatar, “Hakan Fidan Bey’in yanında Yunan Dışişleri Bakanı’na neden bu hakkı vermiyorsun, diye sordum. Ben de bu konuda çok mücadele ettim ama bir şey başaramadım,” dedi ve “Ama ilk defa bu seçimde bu kadar Türkiyeli, Tufan Bey’e oy verdi.” diye ekledi.
Ankara desteğini yorumladı: Türkiye’de muazzam ilişkilerim var, buraya yansıdı
Tatar, seçim sonuçlarının Erhürman’ın kendi başarısı olduğunu da söyledi.
Kampanyasına Ankara desteğini değerlendiren Tatar, “İnsanlar geldi gitti, beni seviyorlar. Beni destekliyorlar. 20'den fazla üniversiteden fahri doktor almış bir kişiyim. Türkiye'de her bölgede çok muazzam ilişkilerim var ve dolayısıyla bunların buraya yansıması doğal,” diye konuştu.
"Kıbrıs Türk'ü özgür bir halktır, 'Biz başkasının yönlendirmesini kabul etmeyiz' dediler"
Tatar, şu ifadeleri kullandı:
“Kıbrıs Türk'ü özgür ve kendi iradesini ortaya koyan bir halktır, ‘Biz başkasının yönlendirmesini asla kabul etmeyiz’ dediler. Efendim, ben birine ‘gel beni destekle, müdahale et buraya’ da demedim. İyi niyetinden geldiler, gittiler. Ama Fransız elçisi yani İngiliz elçisi de onlar da geldi bunun için. Onlar da geldi. Belki de daha fazla geldi ama onları duymadık. Bunların dernekleri var burada, bir hayli de paraları var. Bu devlet, bu paraları da bilmiyor.”
“Türkiye, bizim gibi olanları tuttu. Onlar da onları tuttu,” diyen Tatar, “Türkiye'den gelen parayı biliyorlar. Çünkü Türkiye, bizi tanıdığı için her şey açık ve nettir, bütçededir. Oradan gelen paranın ne olduğunu biz bilmiyoruz.” diye konuştu.
“Cübbeli Ahmet bana yüzde 5 oy kaybettirdi”
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası çok tartışılan çıkışı sorulan Tatar, “Burası kabul etmez o açıklamaları” dedi ve şöyle devam etti:
“Seçimden evvel Cübbeli Ahmet yaptı açıklamasını. O bana yüzde 5 oy kaybettirdi. Çok teşekkür ederim yani, yüzde 5 oy kaybettirdi bana. Bu halk öyle şey yemez.”
"AB'nin vilayeti olacağınıza Türk vilayeti olun demek istedi"
Bahçeli, Erhürman’ın seçim zaferinin ardından yaptığı ilk açıklamada “KKTC parlamentosu acilen toplanmalı, seçim sonuçları ve federasyona dönüşün kabul edilemeyeceğini ilan etmeli ve KKTC Türkiye Cumhuriyeti’ne katılma kararı almalıdır” demişti. Bahçeli, partisinin 21 Kasım’daki grup toplantısında da "81 Düzce'den sonra 82'nin KKTC olması hayat memat konusu haline gelmiştir.” diyerek tutumunu sürdürmüştü.
Tatar, Bahçeli’nin sözleriyle ilgili yorumunu şöyle anlattı:
“Kıbrıs Türk adası, Osmanlı adası... Federasyon tezini savunanlar kazandı. O taraftan bakıldığında federasyonla burası Avrupa Birliği'nin bir vilayeti olur şeklinde... Avrupa Birliği'nin vilayeti olacaksa Türkiye'nin vilayeti olur, demek istedi diye tahmin ediyorum.”
“60 yıldır hala daha ambargo ve izolasyon altında ezilen bu halk, ancak ve ancak egemenlik temelinde bir anlaşmaya imza atmalıdır ki geleceğini sağlama bağlasın,” diyen Tatar, Erhürman ve ekibini kastederek “Bunların dediğinde sağlam bir şey yok. Bunların dediği yeter ki bir anlaşma olsun. Yeter ki Türkiye buradan böyle hafif hafif çekilmeye başlasın. Türkiye'nin yetkisi ve buradaki müdahalesi ve nüfus aktarması dursun. Yeter ki biz bunları alalım; Avrupa Birliği'yle, Rumlarla anlaşırız. Anlaşaman be gardaş!” ifadelerini kullandı.
“Müzakere masasına oturmadı” denilerek kendisinin “acımasızca” eleştirildiğini savunan Tatar, Erhürman’ı kastederek “Şimdi kendisini de bu şartlarda göreceksiniz; müzakere masasına oturamayacak.” ifadelerini kullandı.
Sevgül Uludağ hayatını kaybettiKıbrıslı Türk araştırmacı gazeteci, yazar ve barış aktivisti Sevgül Uludağ’ın yaşamını yitirdiği bildirildi.28 Haziran 2026 Pazar 20:41KIBRIS
Arıklı başka Üstel başka! Hükümette Ercan çatlağı!Üstel, son günlerde kamuoyunda tartışılan Ercan Havalimanı’nın iç hat statüsü” tartışmalarına ilişkin iddialarla ilgili açıklama yaparak, Ercan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası havalimanı olduğunu ve bu statüsünü koruyacağını vurguladı.28 Haziran 2026 Pazar 17:19KIBRIS
Karşıyaka Açıklarında Balıkçı Teknesinde Patlama: İki Kişi YaralandıKarşıyaka'da denizde balık avladıkları sırada bir balıkçı teknesinde meydana gelen patlama sonrası çıkan yangında iki kişi yaralandı.28 Haziran 2026 Pazar 15:55KIBRIS
Arıklı: Ercan'ı Batum Modeliyle Türkiye İç Hat Sistemine entegre etmek istiyoruzBayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Ercan Havalimanı'nda uygulanması planlanan yeni sistemle ilgili açıklamalarda bulundu.28 Haziran 2026 Pazar 15:27KIBRIS
Akıncılar’da Tarım Arazisinde Yangın: 33 Dönüm Ekin Kül OlduAkıncılar Köyü’nde meydana gelen yangında toplam 33 dönüm biçilmemiş arpa ve buğday ile 3 adet rulo balya yanarak zarar gördü.28 Haziran 2026 Pazar 14:59KIBRIS
Gazimağusa’da Sarhoş Şahıs Çevreye Rahatsızlık VerdiGazimağusa’da alkollü olduğu sırada yüksek sesle bağırıp çağırarak çevreyi rahatsız eden 55 yaşındaki bir kişi tutuklandı.28 Haziran 2026 Pazar 14:57GAZİMAĞUSA
Yerde Buldukları Banka Kartıyla 5 Bin TL'yi Aşkın Harcama YaptılarLefkoşa’da iki kadın, bir şahsın sokakta düşürdüğü banka kartını alarak yaklaşık 5 bin 100 TL tutarında harcama yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı.28 Haziran 2026 Pazar 14:56LEFKOŞA
İskele’de 72 Yaşındaki Kadın Evinde Hayatını Kaybettiİskele’de yaşayan 72 yaşındaki İrina Nikolskaya, dün sabah evinde aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.28 Haziran 2026 Pazar 14:52İSKELE
ARUCAD'da Sürdürülebilir ve Yenilikçi Eğitim Konferansı Düzenlendi"Innovating Education Through Sustainability" başlıklı uluslararası konferans, eğitimde sürdürülebilirlik ve yenilikçi öğretim yaklaşımlarını ele almak üzere akademisyenleri, eğitimcileri ve dil eğitimi profesyonellerini bir araya getirdi.28 Haziran 2026 Pazar 14:27ARUCAD
Bayrağı kaptıGeçmiş yıllardaki tecrübesini bir kez daha ortaya koyan Aytan Tosun, yağlı direkten bayrağı kaparak 25.000 TL'lik para ödülünün sahibi oldu.28 Haziran 2026 Pazar 14:25İSKELE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.