TANER ULUTAŞ YAZDI
UBP- HP mi? UBP-DP-YDP veya azınlık hükümeti mi?

04 Aralık 2020 Cuma 13:05
UBP- HP mi? UBP-DP-YDP veya azınlık hükümeti mi?
UBP Başkan vekili Ersan Saner’e hükümeti kurma görevi verilince, tarih tekerrürden ibarettir diyerek UBP-HP koalisyonu yeniden hayata geçirilecek diye düşündük. Geçen defa atılan kazıklar, yağsız ve kıynıksızdı ve fena acıttı diye düşünen HP bu evliliğe hayır deyince nişan yüzüğü takılmadan cepte kaldı.
Sonrasında, hükümeti kurma görevi CTP başkanı Tufan Erhürman’a verildi. Tamam, 4’lü koalisyon hükümeti kesin kurulur diye beklerken, bitmek bilmeyen toplantılar, bir araya gelinen yemekler sonrasında Tufan Erhürman’da kurulacak bu hükümetten bir bal olmayacak diyerek görevi teslim etti.
Hükümeti kurma görevi CTP’de olduğu ve verilen görevin bitmesine 3 gün kala, hadde ama neyi bekliyorsunuz? Aha kuramayacaksınız. İade edin diyen Cumhurbaşkanı Tatar, sanırım bu kez hükümet kurma görevini vermesi gereken HP eski başkanı Kudret Özersay yerine, sizde kuramazsınız diyerek UBP’ye verecek.
Zaten bizim mahallenin biri ile nikâh masasına oturma hazırlığı yaparken, başkası ile flört etmekten geri durmayan çapkınlar kralı, Zilli Zahide’si gibi HP’nin de nikâh masasında otururken UBP ile flört ettiği söyleniyor.
Sonuç olarak, görev yeniden UBP’ye yani Ersan Saner’e verilecek. UBP-HP koalisyon hükümeti olmazsa, bukez muhtemelen gözler, UBP-DP-YDP azınlık hükümetine çevrilecek. Zaten YDP başkanı Erhan Arıklı bu koalisyona sıcak baktıklarını, Genç TV’deki sabah programında açıklayarak, kurulması muhtemel UBP-DP-YDP’den oluşacak olan azınlık hükümetine, CTP ve diğer partilerin destek vermeleri gerektiği çağrısını yaptı. Komitelerde görüşülecek yasaların verilecek destek ve kaldırılacak parmaklar ile geçirilmesini ve ülkenin rahatlatılması sağlanması gerektiğini belirtti.
Bu olasılığın yanı sıra UBP tek başına bir azınlık hükümeti kurarak, erken seçime de gidebilir. Güvensizlik önergesi verilip oylama yapılana kadarki kısa süre içerisinde, erken seçim tarihini de belirleyerek, tüm bakanlıklara sahip olarak seçime hükümette de gitmek isteyebilir. Belki bu azınlık hükümet modeli çok kısa ömürlü olur. Hatta zor ve imkânsız denilebilir. Ama kısa sürede partinin bakanlıklarda gireceği bir erken seçimden elde edeceği oy için şartlar zorlanıp denenebilir.
Tabi ilk UBP ile sonrasında CTP’nin kuracağı 4’lü koalisyonu bozan olarak gördüğümüz HP’ye yüklendik. Günahına da girdik. Ama madalyonun diğer tarafını çevirdiğimiz zaman ondan daha fazla suçlu olanın UBP olduğunu görürüz.
Kurulan koalisyon hükümetlerinde koalisyon protokollerine UBP’nin uymadığını görürüz. 2 parti başkanının mutabakat çerçevesinde, birlikte karar verildikten sonra istihdam yapılacak maddesine karşın, UBP’nin birçok kez, bir usta bir memleket mantığı ile buna uymadığını görürüz. Örnek mi? Son olarak Cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılan 502 istihdam diyebiliriz.
Kıb-Tek’de, alınan kararlarda, mutlaka bir HP’li bir yönetim kurulu üyesinin imzası da olacak olmazsa karar alınmayacak denilmesine karşın, UBP buna uymadı de şuanda bile HP bu nedenle gerçekleşen toplantıya girmez. Ama kararlar alınmaya devam edilir.
Peki HP ile yapılan koalisyon sözleşmesine uymayan, bir UBP’nin azınlık bir hükümet için yapılan protokole nasıl uyacak diye sorarsanız, onun garantisi de yok derim. Zaten Erhan Arıklı da bu nedenle UBP ile yapılacak koalisyona sıcak bakmadıklarını açıkladı. Şimdi ise ülke hükümetsiz kalmasın diye taşın altına elimizi koyarız diyor.
Partiler ve UBP Başkan vekili Erhan Saner, bugün saraya çağrıldı. Hükümeti kurma görevi Ersan Saner’e verilecek. Bekleyelim ve gelişmeleri takip edelim.
Netflix, Warner Bros Discovery’yi satın alıyorStüdyo ve yayın platformunu Netflix’in, Warner Bros. Discovery (WBD) medya şirketini 82,7 milyar dolarlık işletme değerinden satın almak için bağlayıcı bir anlaşma yaptığı bildirildi.05 Aralık 2025 Cuma 20:30YAŞAM
Almanya'da askerlikte yeni dönemFederal Meclis'te, askerlik sisteminde reform öngören yasa kabul edildi. Rusya kaynaklı tehdit algısı artan Almanya, asker sayısını ilk aşamada gönüllü olarak askerlik yapmak isteyenlerle arttırmayı hedefliyor.05 Aralık 2025 Cuma 20:04AVRUPA
Sendikalar " Game Over", istifa edin!KAMUSEN, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS ve KAMU-İŞ, ekonomik ve sosyal haklara ilişkin taleplerinin hükümet tarafından reddedildiğini açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 19:33KIBRIS
Üstel Ankara yolcusuBaşbakan Ünal Üstel, Ankara'ya gidiyor. Üstel'in yarın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüşmesi bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 19:30KIBRIS
Rum Lider Hristodulidis Kabinesinde 4 Bakanı değiştiRum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis, dört bakanlık ve bir müsteşarlıkta değişikliğe gidildiğini duyurdu. Enerji, Çalışma, Adalet ve Sağlık Bakanlıklarına yeni isimler atandı.05 Aralık 2025 Cuma 19:22GÜNEY KIBRIS
Maria Holguín: Üçlü görüşmeyi “verimli ve somut sonuç” hedefiyle hazırlıyoruzHolguín, Erhürman’la yaptığı görüşmenin ardından, 11 Aralık’ta Erhürman ve Rum lider Hristodulidis’le yapılacak üçlü toplantının “yeni atmosferi güçlendirecek somut bir görüşme” olması için çalıştığını açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 14:51KIBRIS
Kuzey Kıbrıs için kuvvetli sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, 5 Aralık akşamından 6 Aralık gece yarısına kadar özellikle kuzey sahil, Beşparmaklar ve Karpaz hattında 21–50 kg/m² arası kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu.05 Aralık 2025 Cuma 14:49KIBRIS
Erhürman açıklamasında üç başlığa değindiCumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen ve Erhürman ile Holguín’in baş başa yaptığı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Holguín, yarın saat 10.00’da Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelecek.05 Aralık 2025 Cuma 14:27KIBRIS
Kantara Gençlik Kampı’nda tadilat ve yenileme çalışmaları yapıldıKantara Gençlik Kampı’nda geniş kapsamlı tadilat ve yenileme çalışmaları tamamlandı.05 Aralık 2025 Cuma 14:16KIBRIS
İlk kez görüştülerCumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ın Cumhurbaşkanlığı’ndaki yaklaşık bir saatlik görüşmesi sona erdi; tarafların kabul sonrası açıklama yapması bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 13:21KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.