TABİPLER BİRLİĞİ: SAĞLIK SİSTEMİ, YENİDEN YAPILANDIRILMALI
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), sağlık sisteminin, yeniden yapılandırılarak etkin bir organizasyon kurulması gerektiğini kaydetti.

17 Mayıs 2025 Cumartesi 14:24
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), sağlık sisteminin, yeniden yapılandırılarak etkin bir organizasyon kurulması gerektiğini kaydetti.
Birlik, kalite ve denetim sistemi ile basamak hekimliği kurulması, hizmet içi eğitimlerin planlı ve sürdürülebilir hale getirilmesi, koruyucu sağlık hizmetlerinin devreye sokulması gerektiğini belirtti.
KTTB’den yapılan açıklamada, kanser ve kalp damar hastalığı tarama programlarının tüm nüfusu kapsayacak şekilde organize edilmesi gerektiği ifade edildi.
Sağlık sisteminin, “ciddi bir kaos içinde olduğu” iddia edilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın, “en temel yükümlülüklerini yerine getirmediği, sistemin bütününü başıboş şekilde kendi haline bıraktığı” ileri sürüldü.
-“Ne kamu ne de özel hastanelerde etkin bir denetim yapılıyor”
“Ne kamu ne de özel hastanelerde etkin bir denetim yapılmaktadır” denilen açıklamada, Bakanlığın, sahip olduğu yasal yetkileri kullanmadığı, hizmet kalitesi, hasta güvenliği ve çalışan standartları hakkında hiçbir alanda kontrol sağlamadığı iddia edildi.
Denetimsizliğin, sağlık kurumlarında hâkim hale geldiği ve bu durumun halk sağlığını doğrudan tehdit eder boyuta ulaştığı öne sürülen açıklamada, “Kalite sistemi kurulmamış, bu yönde sonuç alıcı bir adım da atılmamıştır. Bu eksiklik, hem hasta güvenliğini hem de sağlık çalışanı motivasyonunu olumsuz etkilemekte ve sistemin sürdürülebilirliğini imkansız kılmaktadır” denildi.
Hizmet içi eğitimlerin sağlanmadığı, sağlık çalışanlarının desteklenmediği ve güncellenmediği ileri sürülen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Modern tıp uygulamalarına ayak uydurulamamakta, mesleki gelişim tamamen bireysel çabaya bırakılmış, herhangi bir destek verilmemektedir. Bakanlığın bir hizmet içi eğitim plan, program ve gailesi bulunmamaktadır.”
-“Sağlıkta organizasyon yoktur”
Sağlıkta organizasyon olmadığı savunulan açıklamada, “Planlama, kaynak yönetimi ve hizmet sunumu dağınık ve düzensizdir. Hangi kurumun, neyi, nasıl ve kimle yaptığı belirsizdir” denildi.
Sağlık Bakanlığı’nın, “sağlığı yönetme görevini yerine getiremediği iddia edilen açıklamada, halk sağlığının, ihmal edildiği, önemsenmediği, sağlık çalışanlarının ise yalnız bırakıldığı, desteklenmediği, sistemin çökmeye terk edildiği” ileri sürüldü.
-Talepler
Tabipler Birliği’nin üzerine düşeni yaparak, kalite standartları oluşturulmuş, denetlenen, erişebilir bir sağlık sistemi için mücadeleye devam edeceği kaydedilen açıklamada, talepler şöyle sıralandı:
“Kalite ve denetim sistemi derhal kurulmalıdır. Hizmet içi eğitimler planlı ve sürdürülebilir hale getirilmelidir. Sağlık sistemi, yeniden yapılandırılarak etkin bir organizasyon kurulmalıdır.
Artık basamak hekimliği kurulmalı, koruyucu sağlık hizmetleri devreye sokulmalı ve kanser ve kalp damar hastalığı tarama programları tüm nüfusu kapsayacak şekilde organize edilmelidir.”
-“Bu ülkenin insanı, sağlıklı, güvenli, eşit ve erişebilir bir sağlık hizmetini hak ediyor”
Ülke insanının, sağlıklı, güvenli, eşit ve erişebilir bir sağlık hizmetini hak ettiği vurgulanan açıklamada, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin, bu hakkın takipçisi ve savunucusu olmaya devam edeceği kaydedildi.
Açıklamada, Birliğin, gerek mesleki eğitim gerekse akreditasyon ve sağlık sisteminde yapılacak iyileştirmeler için her türlü desteği vermeye ve çalışmaya hazır olduğu belirtildi.
Larnaka Havalimanı’nda 75 kilo kaçak tütünLarnaka Havalimanı’nda 5 İngiliz’in Cumartesi günü valizleri içerisinde 75 kilo kaçak sarma sigara tütünüyle yakalandığı bildirildi.10 Ağustos 2026 Pazartesi 13:18GÜNEY KIBRIS
Merhum Ferit Açıkyıldız 11’inci anı turnuvasında özlemle anıldıÖtüken Spor Kulübü’nün uzun yıllar futbolcu ve yönetici olarak hizmet veren merhum Ferit Açıkyıldız anısına düzenlediği Halı Saha Anı Futbol Turnuvası’nın 11’incisi gerçekleştirildi.10 Ağustos 2026 Pazartesi 13:03İSKELE
YKS tercih süreci bugün sona eriyorYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının 21 Temmuz’da açıklanmasının ardından, üniversite adayları için tercih süreci 29 Temmuz’da başlamıştı.10 Ağustos 2026 Pazartesi 11:32KIBRIS
POLVAK’tan Kayıp Şahıslar Komitesi personeline temel yangın eğitimiHedef, yalnızca müdahale değil önleyici güvenlik anlayışının güçlendirilmesi10 Ağustos 2026 Pazartesi 11:27KIBRIS
Vadili’de “Yapay Zeka ile Geleceğe Hazır Ol” semineri düzenlendiBaşbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığına bağlı Gençlik Dairesi Müdürlüğü, Vadili’de “Yapay Zeka ile Geleceğe Hazır Ol” başlıklı seminer düzenledi.10 Ağustos 2026 Pazartesi 11:26TEKNOLOJİ
64. Mehmetçik Üzüm Festivali’nde Tavla Heyecanı64. Mehmetçik Üzüm Festivali kapsamında düzenlenen tavla turnuvası, ada genelinden 31 oyuncunun katılımıyla gerçekleştirildi. Büyük çekişmeye sahne olan turnuvanın şampiyonu Serhan Cecel oldu.10 Ağustos 2026 Pazartesi 11:13İSKELE
İçişleri’nden altı ilçede denetim: 7 kaçak yakalandıİçişleri Bakanlığı Göç Denetim Merkezi koordinasyonunda, ilçe kaymakamlıkları ve Polis Genel Müdürlüğü iş birliğiyle ülke genelinde yürütülen muhaceret denetimleri hafta boyunca altı ilçede devam etti.10 Ağustos 2026 Pazartesi 11:13KIBRIS
Elektrikli scooter kullanım kuralları güncellendiElektrikli scooter kullanım kuralları güncellendi, 50 km üzerindeki yollarda kullanmak yasak10 Ağustos 2026 Pazartesi 11:01KIBRIS
Sıcaklıklar 41 derece dolaylarında olacakMeteoroloji Dairesi, 8-14 Ağustos tarihleri arasında hava sıcaklığının 41 derece dolaylarında olacağını kaydetti.10 Ağustos 2026 Pazartesi 08:18KIBRIS
YDP Lefkoşa'dan sonra diğer bölgelerde de aday gösterecekYeniden Doğuş Partisi (YDP), 6 Aralık 2026’da yapılması planlanan yerel seçimler öncesinde Lefkoşa’nın ardından diğer bölgelerde de aday çıkarma hazırlığına hız verdi.10 Ağustos 2026 Pazartesi 08:11KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.