SURİYE'DE HTŞ HALEP’İN GÜNEYİNE İLERLİYOR, RUSYA DA HAVA SALDIRILARI DÜZENLİYOR
Halep'te ordu birliklerinin geri çekilmesi ve kentin "büyük kısmının" muhalif güçlerin kontrolüne geçmesi ardından, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın müttefiki Rusya'nın İdlib'e de hava saldırıları düzenlediği bildirildi.

02 Aralık 2024 Pazartesi 10:19
Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'te ordu birliklerinin geri çekilmesi ve kentin "büyük kısmının" muhalif güçlerin kontrolüne geçmesi ardından, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın müttefiki Rusya'nın İdlib'e de hava saldırıları düzenlediği bildirildi.
Muhaliflerin elindeki "Beyaz Baretliler" olarak bilinen sivil savunma hizmeti de Suriye hükümeti ve Rusya'nın Pazar günü Kuzeybatı Suriye'deki hava saldırılarında en az 25 kişinin öldüğünü açıkladı.
Şam'daki Savunma Bakanlığı, Rus ve Suriye savaş uçaklarının İdlib ve Hama'daki muhalif güçlere yönelik hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.
Suriye ordusu muhaliflerin ele geçirdiği birçok kasabayı geri aldığını duyururken, Esad da "Terörün anladığı tek dil güç kullanımıdır ve biz onu yeneceğiz" dedi.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de Rusya'nın Cumartesi Halep'in ardından kentin güneyindeki İdlib'e de Pazar sabahı hava saldırıları düzenlediğini açıklamıştı.
Bu arada SOHR, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'nun kuzeydeki stratejik Tel Rifat kasabasını ve yakındaki bazı köyleri ele geçirdiğini duyurdu. Kuruluş, Halep'in kuzeyindeki 200 bin dolayında Suriyeli Kürt'ün etrafının "Türkkiye destekli gruplar tarafından sarıldığını" belirtti.
Suriye'nin kuzeyinde hükümet güçleri ile muhalif cihatçı grup Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ve bağlı gruplar arasında son yılların en şiddetli çatışmaları yaşanıyor.
SOHR ayrıca, hükümetin Hama kırsalındaki köylerin etrafına savunma hattı çekmek için “büyük takviyeler” gönderdiğini kaydetti.
İdlib ve Hama, Halep'in güneyinde yer alıyor. Muhalif güçler kuzeybatıdaki İdlib kenti ve çevresindeki vilayetin büyük bölümünü kontrol altında tutuyor.
Suriye ordusu, Cumartesi günü isyancıların ülkenin ikinci büyük kenti olan Halep'in “büyük kısmına” girdiklerini kabul etti ve karşı saldırı hazırlıkları için kentten "geçici olarak birliklerini çektiğini" duyurdu.
Ordu kaynakları, kentten çekilen birliklerin yeniden organize edildiğini ve karşı saldırı için takviye gönderildiğini belirtti.
İsyancı güçler, Pazar günü Halep'in güneyine doğru ilerlediklerini ve ordunun Halep'e takviye güzergahını kesmek için Khansir kasabasını ele geçirdiklerini duyurdu. Ayrıca ülkenin en büyük sanayi bölgelerinden biri olan Seyh Najjar'ın da ele geçirildiği kaydedildi.
Suriye lideri Beşar Esad ise en yakın müttefiklerinden İran'ın Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile yaptığı görüşmeden sonra "Yabancı destekli teröristlerle mücadele için müttefiklerin ve dostların öneminden" bahsetti.
Tahran'ın "Suriye hükümeti ve ordusuna sıkı destek vereceğini" vurgulayan İran Dışişleri Bakani ise bugün Ankara'da temaslarda bulunacak. Arakçi'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.
Rus Ordusu da "İdlib, Hama ve Halep'teki terörist saldırıyı püskürtmek için Suriye hükümeti güçlerine yardımcı olduklarını" teyit etti.
ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere ise ortak bir açıklama yayımlayıp, çatışmanın tüm taraflarına gerilimi azaltma çağrısında bulundu.
Köpekleri bu kadar çok sevmemizi bilim nasıl açıklıyor?Bazen inanması zor ama bütün köpeklerin, hatta şivavaların bile ataları kurtlar.04 Aralık 2025 Perşembe 20:04YAŞAM
Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecekCumhurbaşkanı Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecek04 Aralık 2025 Perşembe 19:54KIBRIS
Uluçay, Salamis Yolu park alanı çalışmasını yerinde incelediGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Salamis Yolu 500 araçlık yeni park alanı çalışmasını yerinde inceleyerek, projenin gidişatı hakkında yetkililerden bilgi aldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:24KIBRIS
YDÜ Akademisyenlerine Londra’dan Küresel Savunuculuk Ödülü!YDÜ Londra’da düzenlenen Küresel Savunuculuk Forumu 2025’te ‘Cinsiyet, Yaş ve Engellilik Kesişimsel Konular’ kategorisinde ödüle layık görüldü.04 Aralık 2025 Perşembe 19:12YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Özçınar, “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldıÖzçınar, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) İşbirliği ile Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA) tarafından düzenlenen “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:08GÜZELYURT
KTOEÖS’ten “Eğitimde Çöküş” Protestosu: Hükümete İstifa ÇağrısıKıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), "öğrencilerin konteyner ve inşaatlar içerisinde eğitim görmesi ve okulların güçlendirilmemesini" protesto etmek amacıyla Başbakanlık ışıklarında eylem yaptı.04 Aralık 2025 Perşembe 18:56KIBRIS
Girne'de pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyorGirne Belediyesi’nin katkılarıyla Bellapais Inner Wheel Kulübü tarafından pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyor.04 Aralık 2025 Perşembe 18:55GİRNE
Yaban Hayatın Korunması İçin İş Birliğine Gidildiİskele Belediyesi ile Kktc Avcılık Federasyonu İş Birliği Protokolü İmzaladı04 Aralık 2025 Perşembe 18:46İSKELE
Erhürman,Holguín’i Kabul EdecekCumhurbaşkanı Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Holguín’i Yarın Kabul Edecek04 Aralık 2025 Perşembe 18:42KIBRIS
Yasemin Çobanoğlu: Bataklığın içindeyiz; erken seçim kaçınılmaz“Bu hükümetle olmaz; erken seçim şart”04 Aralık 2025 Perşembe 18:38KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.