SURİYE GÜNCEL HARİTASI: HANGİ ÖRGÜT HANGİ BÖLGELERİ KONTROL EDİYOR?
Şam'ın tamamen muhalif güçlerin eline geçmesi halinde, hükümet 14 vilayet merkezinden sadece ikisini tam anlamıyla elinde tutar hale gelecek. Bu iki yer de Alevilerin kalesi olarak görülen Lazkiye ve Tartus.

13 Aralık 2024 Cuma 09:38
Suriye'de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki isyancı güçler Pazar erken saatlerde başkent Şam'a girdi. Ülkeyi terk eden Beşar Esad Rusya'ya sığınırken, başkent Şam'ın kontrolü HTŞ örgütüne geçti.
Suriyeli isyancıların komutanlarından Hasan Abdul-Gani, pazar günü erken saatlerde Suriye'nin merkezi kentlerinden Humus'u da "tamamen kurtardıklarını" açıkladı.
Şam'da Esad'ın babası Hafız Esad'ın heykeli yıkıldı, asayişi sağlamak için geçici olarak sokağa çıkma yasağı getirildi.
Muhalifler, Humus'u da ele geçirdiklerini duyurdu. Humus, Lazkiye ve Tartus arasında önemli bir kavşak noktasında bulunuyor. Tartus, Suriye liderinin destek üssü ve Rus deniz üssünün de bulunduğu yer.

Yıllarca donmuş cephe hatlarının ardında kilitli kalan isyancılar, sekiz yıl aradan sonra 27 Kasım sabahı erken saatlerde Halep ilinin batı kırsalında bir şok saldırısı başlatmıştı.
Muhalifler, o zamandan beri Türkiye sınırındaki Halep ve İdlib vilayetlerinden ileri giderek, güneye doğru ilerledi ve kısa süre önce Hama'yı da ele geçirdi.
Hama ise Halep ile Şam'ı birbirine bağlayan 330 kilometrelik yolun üçte birini kaplayan kritik bir bölge. Buranın ele geçirilmesinin Esad güçlerini etkisiz bıraktığı iddia ediliyor.
Buranın ele geçirilmesi ayrıca, Şam da dahil olmak üzere muhaliflerin daha güneye doğru ilerlemesinin önünü açmış olabilir. Nitekim Hama'nın hemen ardından Humus'un da muhaliflerin kontrolüne geçtiği haberleri geldi.
Hangi grup nereyi kontrol ediyor?
HTŞ liderliğindeki muhalif militan grupların ittifakı halihazırda Suriye'nin batısında Halep, Hama ve Humus'u kontrol ediyor. İttifak güneye doğru ilerleyerek güneybatıdaki Şam'a da girdi. Ülkenin en güney ucundaki Dera bölgesi de HTŞ'nin kontrolünde.
Dera çevresinde 7 Aralık itibarıyla diğer yerel muhaliflerin elinde de irili ufaklı bazı bölgeler vardı.
Son gelişmelerin ardından batı kıyılarında yer alan Lazkiye ve Tartus'un Suriye'nin diğer bölgeleriyle bağlantısı kesilmiş oldu.
Ülkenin kuzeydoğu kesimindeki büyük bir bölge ise Kürtlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) idaresi altında.
Yine kuzeyde önemli bir kısım da Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) kontrolünde.
Ülkenin güneydoğusundaki Irak sınırında ise ABD'nin Al-Tanf Askeri Üssü bulunuyor.
Dera'nın kuzeybatısında ise İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri yer alıyor.
CTP Piyangosu ÇekildiCTP’nin 55’inci yıl piyangosu çekildi27 Mart 2026 Cuma 14:17KIBRIS
İran’dan Hürmüz tehdidi. "Her türlü gemi geçişi sert karşılık bulacaktır"İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı’nın kapalı olduğunu duyurarak her türlü geçişe sert karşılık verileceğini açıkladı.27 Mart 2026 Cuma 12:56ORTADOĞU
Candela Robotik Ekibinden Uluslararası Arenada Yeni BaşarıHephaestus Sparks takımı, uluslararası bir organizasyonda elde ettiği dereceyle dikkat çekti.27 Mart 2026 Cuma 12:55YAŞAM
“Sahte diploma” davası: Sanık F.Ü’nün duruşması 29 Nisan’a ertelendiLefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi heyeti huzurunda görüşülen duruşmada, iddia makamı Başsavcılık adına Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz ve sanık avukatı Doğa Zeki hazır bulundu.27 Mart 2026 Cuma 11:50KIBRIS
Turizm ve seyahat acenteleri "Genişletilmiş Prim Desteği" kapsamına dahil edildiKITSAB Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Tolun, turizm ve seyahat acentelerinin çok yakında açıklanacak olan "Genişletilmiş Prim Desteği" kapsamına dahil edildiğini açıkladı.27 Mart 2026 Cuma 10:31KIBRIS
Mehmet Saydam: Hayatı boyunca gerçek bir işte çalışmamış vekiller ekonomiyi nasıl kurtaracak?Ekonomide yaşanan sorunların derinleştiğini belirten Saydam, siyasi aktörlerin bu tabloya karşı somut ve uygulanabilir politikalar geliştirmesi gerektiğini söyledi.27 Mart 2026 Cuma 10:21KIBRIS
Zeki Çeler açıkladı… İzlem Gürçağ, Ayşegül Baybars, Jale Refik Rogers ve Gülşah Manavoğlu’na kapılarımız açıkÇeler açıkladı… İzlem Gürçağ, Ayşegül Baybars, Jale Refik Rogers ve Gülşah Manavoğlu’na kapılarımız açık27 Mart 2026 Cuma 10:09KIBRIS
İskele’deki ani ölüm sebebi kalpİskele’deki evinde aniden rahatsızlanması üzerine, kaldırıldığı Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitiren Yavuz Holat’ın (E-49) yapılan otopsisinde, ölüm sebebinin “kalp damar hastalığı” olduğu tesp27 Mart 2026 Cuma 09:53KIBRIS
40 yaşındaki Hasan Onbaşı yaşamını yitirdiMehmetçik’teki evinde aniden rahatsızlaşan 40 yaşındaki Hasan Onbaşı yaşamını yitirdi.27 Mart 2026 Cuma 09:40İSKELE
Bu hafta sonu hava nasıl olacak?Hafta sonu ve pazartesi günü sağanak yağış bekleniyor.27 Mart 2026 Cuma 09:38HAVA DURUMU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.