SU PROJESİNE MÜHÜR!
‘Asrın Projesi’ olarak da isimlendirilen Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su getirilmesi projesi çerçevesinde Gönyeli bölgesinde devam eden boru döşeme çalışmalarında kriz yaşanıyor.

21 Ocak 2015 Çarşamba 08:13
SU PROJESİ MÜHÜRLENMEK İSTENDİ: Su Projesi çerçevesinde Türkiye’den gelecek suyu taşıyacak iç hat için, boru döşeme çalışmaları Gönyeli Belediyesi’nin engeline takıldı. Devletlerarası Su Projesi, Gönyeli Belediyesi’nin görevlendirdiği 2 zabıta tarafından mühürlenmek istendi.
MUHATAP FİRMA DEĞİL, DSİ VE BAKANLIK: İhaleyi Türkiye Devlet Su İşleri’nden alan ve çalışmalarını projeye uygun yürüten firma ise, muhataplarının DSİ ve Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı olduğunu belirterek, çalışmalar projeye uygun yürütüldüğü ve durduramayacağı belirtti.
‘Asrın Projesi’ olarak da isimlendirilen Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su getirilmesi projesi çerçevesinde Gönyeli bölgesinde devam eden boru döşeme çalışmalarında kriz yaşanıyor.
Devletlerarası yapılan anlaşma gereği yürütülen Su Projesi, Gönyeli Belediyesi tarafından durdurulmak istendi. Türkiye Devlet Su İşleri’nden ihaleyi alan firmanın çalışmaları, Gönyeli Belediyesi tarafından engellenme girişiminde bulunuldu.
Gönyeli Çemberi civarlarında, derenin 10 metre batısında yapılan tahliye çalışmaları, Belediye’nin zabıtalarınca mühürlenmek istenirken, ihaleyi yürüten firma tarafından, muhataplarının devletin ilgili mercileri olduğu hatırlatıldı.
Bunun üzerine, dün Gönyeli Belediyesi’nde konuyla ilgili bir toplantı gerçekleştirildiği öğrenilirken, Gönyeli Belediye Başkanı, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı ve Lefkoşa Kaymakamı’nın çalışmaların yürütüldüğü bölgeye gittiği ve Devlet Su İşleri Müdürü ile görüşülerek çözüm aranacağı belirtildi.
“ÇALIŞMALAR ÖNCESİNDE BELEDİYE’DEN GÖRÜŞ İSTENDİ”
Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren güvenilir kaynaklar, projeye başlanacağı zaman ilgili firmanın Gönyeli Belediyesi’ne çizilmiş projenin ve boruların geçeceği yerin bildirdiği ve bölgedeki alt yapıların kendilerine bildirilmesinin istendiği belirtildi.
Gazetemize verilen bilgiye göre, proje çalışmalarını yürüten firmaya, Belediye tarafından herhangi bir yanıt gelmemesi üzerine, proje gereği borular 3 metre derinliğe döşendi ve sistem gereği borular döşenirken belli aralıklarla vantuz ve tahliye kondu.
“BORULAR DÖŞENİNCE SORUN ÇIKARILDI”
Boruların döşenmesinin ardından ise, şimdilerde Gönyeli Belediyesi tarafından, tahliyenin başka bir yere kayması isteniyor. İhaleyi yürüten ilgili firma ise, proje gereği bunun mümkün olmadığını belirtiyor.
Gönyeli Çemberi civarlarında, derenin 10 metre batısında yapılan tahliye çalışmalarının, Gönyeli Belediyesi görevlileri tarafından, bölgede çalışma yapan işçilere verilen yazılı bir kâğıtla, durdurulması istendi.
Bahse konu talebin Devlet Su İşleri’ne iletildiği ancak DSİ’den çalışmaların durdurulması yönünde bir karar çıkmaması üzerine, firmanın proje kapsamında çalışmalarına devam ettiği belirtildi.
Bunun üzerine, Devlet Su İşleri (DSİ) mühendisleri tarafından yapılan çalışmaların denetlendiği, dolayısıyla ihaleyi Türkiye Devlet Su İşleri’nden alan firmanın, şartnameye harfiyen uymak zorunda olduğu vurgulandı.
BENLİ: “ PROJE BELEDİYE’NİN İZNİNE TABİDİR”
Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, Türkiye’den KKTC’ye su getirme çalışmaları kapsamında, dere yatağı içerisine beton kütle yapma çalışmasının Belediye ekiplerince durdurulduğunu açıkladı.
Ahmet Benli yaptığı yazılı açıklamada, gelecekte halkın yaşayacağı ciddi sıkıntılar ile çarpık yapılaşmayı önlemenin belediyenin görevleri arasında olduğunu, dolayısıyla her türlü gelişimin imar kurallarına, belediyenin mevzuatına ve izinlere bağlı olarak yürütülmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye’den su getirilmesi projesi kapsamında dere yatağına yapılmaya çalışılan beton kütlenin izinsiz olduğunu kaydeden Benli, “Gönyeli çemberi yakınlarında, dere yatağı yakınında kurulan menfezin kuralına uygun yapılmadığı uzmanlarımız tarafından saptanarak, söz konusu izinsiz yapı tarafımızdan mühürlenmiştir” dedi.
Benli, dere yatağı içerisindeki beton kütlenin doğru yere yapılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’den KKTC’ye su getirme projesi kapsamındaki tüm inşaatların da izne tabii olduğunu, Gönyeli Belediyesi’nin söz konusu çalışmalara her zaman hoşgörü ile yaklaştığını ve inşaattan kaynaklanan kimi tadilatların Belediye tarafından tadil edildiğini anlatan Benli, “Bir yandan derelerin ıslahı ile ilgili çalışmalar yürütürken ve mevzuatta yer alan standartlara eksiksiz uyulması istenirken, öte yandan bu kuralların hilafına dereler içerisinde beton yapılaşmaya müsaade edilmesi kabul edilemez” dedi.
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.