STEFANU: ''KIBRIS İÇİNDE VE DIŞINDA ÇÖZÜM ZEMİNİNİ SAPTIRMAYA YÖNLENDİREN MERKEZLER VAR''
Ukrayna ve Filistin’deki gibi sıcak noktaların uluslararası unsurun Kıbrıs sorununa müdahiliyetini ikinci ve üçüncü sıraya düşürdü

01 Ocak 2025 Çarşamba 15:38
Stefanu Haravgi’ye verdiği röportajda, Ukrayna ve Filistin’deki gibi sıcak noktaların uluslararası unsurun Kıbrıs sorununa müdahiliyetini ikinci ve üçüncü sıraya düşürdüğünü, jeopolitik rekabet geriliminin de Güney Kıbrıs’ı zor ikilemlerle karşı karşıya getirdiğini söyledi.
AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu Güney Kıbrıs içinde ve dışında Kıbrıs sorununun çözüm zeminini saptırmaya yönlendiren bazı merkezler olduğundan söz etti. AKEL olarak iki bölgeli iki toplumlu federasyon zemininin iptalini kabul etmeyeceklerini de söyleyen Stefanu “Böyle bir şey olursa kesin taksime varacağız bu da ülke ve halk için tehlikelidir.” dedi.
Stefanu Haravgi’ye verdiği röportajda, Ukrayna ve Filistin’deki gibi sıcak noktaların uluslararası unsurun Kıbrıs sorununa müdahiliyetini ikinci ve üçüncü sıraya düşürdüğünü, jeopolitik rekabet geriliminin de Güney Kıbrıs’ı zor ikilemlerle karşı karşıya getirdiğini söyledi.
Bu ortamda çok dikkatli hamleler yapmaları gerektiğini belirten Stefanu Hristodulidis, hükümeti bu ikilemlerin gerektirdiği şekilde davranmayıp, Güney Kıbrıs’ı NATO arabasına bağlayan Anastasiadis-DİSİ hükümetinin tehlikeli yolundan gitmekle suçladı. Stefanu “Bu şekilde hükümet, geleneksel dost ve destekçimiz ülkeleri kaybederek ülkemizi hedef haline getiriyor.” dedi.
Hristodulidis hükümeti ve DİSİ’nin NATO üyeliğinin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına olumlu katkı koyabileceği görüşünde olduğu, AKEL’in ise buna karşı çıktığı hatırlatılarak daha çok neden endişelendiği sorulan Stefanu NATO üyeliğinin Kıbrıs sorununun çözümüne olumlu katkı yapabileceğinin herhangi mantıklı bir argümana dayanmadığına işaret etti.
-“NATO Türkiye’nin imtiyaz alanı”
Son gelişmelerin NATO’nun Türkiye’nin imtiyaz alanı olduğunu doğruladığı görüşünü de ortaya koydu ve NATO’luların, İsveç ile Finlandiya’yı üye yapabilmek için Türkiye’ye her istediğini verdiğini söyleyen Stefanu, “Çözümü NATO’ya bağlamak Türkiye’ye Kıbrıs sorununda her istediğini alma fırsatı verecek.” ifadesini kullandı.
Güney Kıbrıs içerisinde yükselmekte olan “yeni bir gerçeklik ortaya koyalım ve iki bölgeli iki toplumlu federasyonu terk edelim” sesleri hatırlatılarak buna yorumu sorulan Stefanu şöyle devam etti:
“Bu tür görüşlerin, hiç de tesadüf olmayan insanlardan geldiği gerçektir. Bu algının süper savaşçılarından biri, bu algıyla ilgili bir kitap da yazan hakkında DİSİ lider kadrosundan Haris Yeorgiadis’tir.
Bu algıya bir de DİSİ’nin NATO’ya üyelik tezini ya da eski DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun ‘Kıbrıs sorununa iki bölgeli iki toplumlu federasyon olmadan inisiyatif beklemeliyiz’ tezi de eklendiğinde Kıbrıs içinde ve dışında, süregelen çıkmaza dayanarak çözüm zeminini saptırmaya yönlendiren bazı merkezler olduğu sonucu kolayca ortaya çıkar.
Bu yönlendirmeler ışığı altında söyleyeceğim tek şey var. AKEL’in uzlaşılmış çözüm zemininin, iki bölgeli iki toplumlu federasyonun iptalini kabul etmesi söz konusu değildir. Bu olursa, kesin taksime varacağız bu da ülke ve halk için tehlikelidir.”
-“Kıbrıs Türk tarafının iki devlet, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü tezleri kabul edilemez”
Stefanu, Kıbrıs Türk tarafının iki devlet, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü tezlerini “kabul edilmez” bulduğunu, Rum tarafının bu tezler karşısında “müzakerelerin Guterres Çerçevesi zemininde, koptuğu noktadan ve müzakere kazanımlarını korunarak devam etmesi gerektiği tezinde ısrarlı olması gerektiğini” öne sürdü. “Çıkmazdan tek çıkışın, çözüm perspektifini yaratacak tek yolun bu olduğunu” iddia etti.
Stefanos Stefanu “Kıbrıs sorununun çok zor bir durumda bunduğunu, Crans Montana başarısızlığının ve yıllarca süren durağanlığın büyük bir zarar verdiğini ancak çabayı terk etmemeleri gerektiğini” sözlerine ekledi.
Avrupa kavruluyor: Paris'te alkol satış ve tüketimi kısıtlandıFransız yetkililer, aşırı sıcak hava dalgası sırasında başkentteki hastaneler üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla başkent Paris'te kamusal alanlarda alkol tüketimini ve satışını yasakladı.26 Haziran 2026 Cuma 17:17AVRUPA
Haftalık gıda denetimleri...Yerli ve ithal ürünlerin tümü temizTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, haftalık gıda denetimlerinde yerli ve ithal ürünlerin tümünün temiz olduğunu açıkladı.26 Haziran 2026 Cuma 17:16YAŞAM
ABD Başkan Yardımcısı Vance, Trump'ın "derin devlet" tarafından hedef alındığını iddia ettiABD Başkan Yardımcısı JD Vance, eski ABD Başkanı Richard Nixon ile Başkan Donald Trump'ın "derin devlet" tarafından hedef alındığını öne sürdü. 26 Haziran 2026 Cuma 15:38AMERİKA
Kişi: ‘’Lefkoşa’da Harmancı'yı Desteklemek Önemli Olasılıklardan Biri’’Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Mehmet Kale Kişi, Lefkoşa'da mevcut belediye başkanını desteklemenin güçlü seçeneklerden biri olduğunu söyledi.26 Haziran 2026 Cuma 15:32KIBRIS
Kamacıoğlu: Sanayi, hükümet programlarında somut hedeflerle yer almalıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Kamacıoğlu, seçimlere katılacak tüm siyasi partilere çağrıda bulunarak, sanayinin ülke ekonomisindeki öneminin hükümet programlarında somut politikalarla yer almasını talep etti.26 Haziran 2026 Cuma 15:31KIBRIS
Hava sıcaklığı 35-38 derece dolaylarında seyredecek...Meteoroloji Dairesi, hava sıcaklığının 35 -38 derece dolaylarında seyredeceğini, hafta sonu sabah saatlerinde yer yer sis beklendiğini duyurdu.26 Haziran 2026 Cuma 15:10KIBRIS
Haldun Taner’in epik şaheseri Lefkoşa’da dakikalarca alkışlandıİstanbul Şehir Tiyatroları,“Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım”oyununu YDÜ AKKM’de sahneledi26 Haziran 2026 Cuma 14:51KÜLTÜR/ SANAT
Esentepe'de Traktör Uçuruma Yuvarlandı: 1 YaralıEsentepe’de isimsiz toprak yolda seyreden bir traktör, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yaklaşık 7 metrelik derinliğe düşerek devrildi. Kazada yaralanan traktör sürücüsü hastanede müşahede altına alındı.26 Haziran 2026 Cuma 13:03GİRNE
Lefkoşa'da Seri Bisiklet ve Scooter Hırsızı YakalandıLefkoşa’da son üç ayda meydana gelen seri bisiklet ve elektrikli scooter hırsızlıklarının faili, polis ekiplerinin yürüttüğü başarılı soruşturma neticesinde yakalandı. Olayla ilgili 22 yaşındaki bir zanlı tutuklandı.26 Haziran 2026 Cuma 13:02LEFKOŞA
Gazimağusa'da Zehir ve Silah Operasyonu: 1 Kişi TutuklandıGazimağusa’da polis ekipleri tarafından bir ikametgaha düzenlenen operasyonda, önemli miktarda uyuşturucu madde, ateşli silah ve canlı mermi ele geçirildi. Olayla ilgili 40 yaşındaki bir kişi tutuklandı.26 Haziran 2026 Cuma 13:01GAZİMAĞUSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.