SON DAKİKA: GERİ SAYIM BAŞLADI! AŞIDA SON ADIM
Gelen son dakika haberine göre, Kovid-19’a karşı Sinovac’ın geliştirdiği ve Türkiye’ye getirilen 3 milyon doz CoronaVac aşısının inceleme sürecinin gelecek hafta tamamlanması bekleniyor.

09 Ocak 2021 Cumartesi 14:30
Sunumda, aşı olacak kişilerin nasıl bilgilendirileceği, aşı takibi gibi bir çok başlık detaylı olarak ele alındı. Bu sunum çerçevesinde yakın zamanda aşılama için hazırlanan sistemin kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.
'DOLAPLAR DOLU'
Koronavirüse karşı aşılama programına dahil olan aile hekimleri ise aşılama uygulaması öncesinde toplu aşı merkezi formülünü gündeme getirdi.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Özlem Sezen, Aile Sağlığı Merkezleri’ndeki aşı dolaplarının doluluk oranlarını yüksek olduğunu ve bu yüzden toplu aşılama merkezlerinin oluşturulmasını önerdiklerini kaydetti. Sezen, şunları söyledi: “Biz, federasyon olarak aşılanmayı önemsiyoruz ve öneriyoruz. Hızlı şekilde bir çok kişinin aşılanması için de toplu aşı merkezlerinin yapılmasını öneriyoruz.
Yurt dışındaki örnekleri gibi. Aşı dolaplarının doluluk oranı bizde çok yüksek. Aşıya talep arttı bu bizim açımızdan iyi. Okul dönemi aşıları normalde okullarda yapılıyordu.
Şu anda o aşılar da bizde. Erişkin aşılarına ilgi arttı. Bu yüzden toplu merkezlerde aşılar olunsun. İllaki ASM’ler olacaksa belli dönemlerde belli sayıda aşı gelecek. Biz o aşıları yapacağız. Sonra yine talep edeceğiz. Tekrar uygulayacağız. Lojistik olarak sık desteklenmesi lazım.”
42 ÜLKEDE BAŞLADI
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 36'sı yüksek, 6'sı orta gelirli olmak üzere 42 ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılamalarının başladığını belirterek, "Düşük ve orta gelirli ülkelerin çoğunun henüz aşı almadığına dair açık bir sorun var." dedi.
Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta Kovid-19'un kökenini araştırmak için Çin'e gitmesi beklenen ancak bu ülkenin girişlerine onay vermediği uluslararası bilim insanlarının durumuna ilişkin konuştu.
Bilim insanlarının Çinli yetkililerle sorununun çözülmesi için görüşmelerin devam ettiğini anlatan Ghebreyesus, ancak bilim insanlarının bu ülkeye girişleriyle ilgili henüz tarih belirlenmediğini belirtti.
Ghebreyesus, 36'sı yüksek, 6'sı orta gelirli olmak üzere 42 ülkede Kovid-19 aşılamalarının başladığını ifade ederek, "Dolayısıyla, düşük ve orta gelirli ülkelerin çoğunun henüz aşı almadığına dair açık bir sorun var.
Bu, çözebileceğimiz ve çözmemiz gereken bir sorundur. COVAX ve ACT-Accelerator aracılığıyla birlikte çözmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. Ghebreyesus, zengin ülkelerin faz 3 çalışmaları biten ve üretime geçilen Kovid-19 aşılarının çoğunu satın aldığına dikkati çekti.
"Bu, potansiyel olarak herkes için (aşı) fiyatını artırıyor ve en yoksul ve en marjinal ülkelerdeki yüksek riskli kişilerin aşı alamadığı anlamına geliyor."
Ghebreyesus, bazı şirket ve ülkelerin aşıların tüm tedarik ve teslimat sistemini engelleyen kritik verileri DSÖ'ye sunmadığını vurgulayarak, "Aşı milliyetçiliği hepimizi incitiyor ve kendi kendimizi mahvediyor." dedi.
Tabipler Birliği’nden uzmanlık kurulu düzenlemesine ret: Sınavsız uzmanlık eğitimi olmaz!Tabipler Birliği, Sağlık Hizmetleri Yasası kapsamında kurulması öngörülen Tıp ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Kurulu düzenlemesini kabul etmediğini açıklayarak, merkezi sınavdan vazgeçilmesini mesleğe ve halkın sağlık hakkına aykırı bulduğunu bildirdi.07 Şubat 2026 Cumartesi 17:33KIBRIS
Rum Merkezi Cezaevi’nde 65 yaşındaki müebbet mahkum hücresinde ölü bulunduRum Merkezi Cezaevi’nde ömür boyu hapis cezasını çekmekte olan 65 yaşındaki mahkumun dün hücresinde ölü bulunduğu bildirildi.07 Şubat 2026 Cumartesi 17:13GÜNEY KIBRIS
Park halindeki araçlara çarptıLefkoşa’da, Şehit Mustafa Ahmet Ruso Caddesi’nde dün akşam meydana gelen trafik kazasında, alkollü sürücü yolun kenarında park halindeki araca çarptı07 Şubat 2026 Cumartesi 11:34LEFKOŞA
İskele Gençlik Derneği: Yetkililer hesap vermeli“Doğal alanların rant odaklı yaklaşımlarla geri dönülmez biçimde yok edilmesi, gençlerin temiz bir çevrede yaşama hakkını gasp etmektir. Kamusal arazilerin kamu yararı dışında kullanılması ise genç kuşakların geleceğine ipotek koymaktır.”07 Şubat 2026 Cumartesi 11:29İSKELE
Eski Rum Futbol Federasyonu Başkanı Kumas'a "yayın hakları" davası: 5 yıla kadar hapis cezasıRum basını eski Rum Futbol Federasyonu (KOP) Başkanı Yorgos Kumas, maçların yayın hakları ve televizyon spor içeriğini şahsına ait iki şirket aracılığıyla satmaktan mahkemeye verildi.07 Şubat 2026 Cumartesi 11:28KIBRIS
EKTAM'da grevDevrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’na bağlı Emek-İş Sendikası, Ektam Kıbrıs LTD’de sendikal hakların açık biçimde ihlal edildiğini belirterek 24 saatlik grev başlattığını duyurdu.07 Şubat 2026 Cumartesi 10:28KIBRIS
Mehmet Kale Kişi: Erken seçim kaçınılmaz, halk refah için CTP iktidarını istiyor“Komitelerimiz aralıksız çalışarak her alanda politikalar üretiyor”07 Şubat 2026 Cumartesi 10:11KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta narkotest ve alkol testi pozitif çıkanlara ehliyetine el konulacakGüney Kıbrıs’ta sürücülere yönelik yapılacak narkotest ve alkol testlerinin, pozitif çıkması durumunda, polis tarafından ehliyete el konulmasına ilişkin yeşil ışığın yakıldığı belirtildi.07 Şubat 2026 Cumartesi 10:09GÜNEY KIBRIS
Kullanım amacıyla emaneten verilen aracı satan şahıs tutuklandıLefkoşa’da bir oto galeri işletmecisi tarafından kullanım amacıyla kendisine emaneten verilen aracı, “sahibini daimi surette mahrum etme” niyetiyle 50 bin TL karşılığında başka bir kişiye satarak sahtekârlıkla para temin eden M.E.(E-33), tutuklandı.07 Şubat 2026 Cumartesi 10:07KIBRIS
Yağmurlu hava devam edecekMeteoroloji Dairesi, yarın ve pazartesi günleri hariç, hafta boyunca bölgede yer yer sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Bugün yer yer fırtınamsı rüzgar da bekleniyor.07 Şubat 2026 Cumartesi 10:07HAVA DURUMU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.