SİZOPULOS: BAŞARISIZLIĞI ON YILLARDIR KABUL EDİLMİŞ BİR PROSEDÜRÜN TEKRAR BAŞLAMASI İÇİN ISRAR ETMEK NEDİR?
Sizopulos, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 29 Ağustos’taki gayriresmi AB Dışişleri Bakanları Konseyi’ne (Gymnich) davet edilmesine Rum yönetiminin “hiçbir karşılık talep etmeden rıza vermesini” de eleştirdi.

26 Ağustos 2024 Pazartesi 09:13
Hristodulidis hükümetinin ortaklarından EDEK’in Başkanı Marinos Sizopulos, Hristodulidis’in -EDEK’in mesafeli durduğu- Kıbrıs sorununu yönetme prosedürünü “Başarısızlığı on yıllardır kabul edilmiş bir prosedür ve tekrar başlaması için ısrar etmek nedir? Gerçekçilik mi yanılgı mı?” sözüyle değerlendirdi. Sizopulos, EDEK’in “Kıbrıs sorununda usul değiştirilmesi” önerisini ortaya koydu.
Sizopulos Fileleftheros’a verdiği özel röportajda, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 29 Ağustos’taki gayriresmi AB Dışişleri Bakanları Konseyi’ne (Gymnich) davet edilmesine Rum yönetiminin “hiçbir karşılık talep etmeden rıza vermesini” de eleştirdi.
Kendilerinden siyasi ve askeri açıdan üstün bir “rakiple” karşı karşıya bulunduklarını ancak bunun kendilerini “biat etmeye ve olanaklarını küçümsemeye sürüklememesi gerektiğini” savunan Sizopulos, “sistemli bir yatıştırma politikası benimsemenin Kıbrıs sorununun çözülmesine yardımcı olmayacağı” görüşünü ortaya koydu.
Sizopulos, Hristodulidis hükümetinin, Fidan’ın Gymnich’e katılmasına, “Türkiye’nin ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni’ tanımaya, AB’ye karşı üstlendiği Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini yerine getirmeye ve Rum Savunma Bakanı’nın AB-NATO ortak toplantılarına katılımına uyguladığı vetoyu kaldırmaya hazır olduğunda” rıza göstermesi gerektiğini öne sürdü. Hristodulidis hükümetinin bu noktadaki tavrını “yanlış yönde politika” olarak değerlendiren Sizopulos, Hristodulidis kendilerine doğrudan bilgi verseydi, tavırlarının olumsuz olacağını belirtti.
Sizopulos, EDEK olarak hükümetinde yer aldıkları Hristodulidis’in açıklama ve icraatlarına katılıp katılmadıkları, Kıbrıs sorununda gelişme olması halinde verip vermeyecekleri sorusuna karşılık “Bugüne kadar 7 tur sonuç vermeyen müzakere yapıldı. On yıllardır başarısız olduğu kabul edilmiş bir prosedür ve tekrar etmesi için ısrar etmek nedir? Gerçekçilik mi yanılgı mı?” diye sordu.
EDEK olarak, müzakere prosedüründe değişiklik önerdiklerini söyleyen Sizopulos Rum tarafının uluslararası konferans çağrılmasında ısrar etmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu. Sizopulos, Kıbrıs sorununun toplumlar arası sorun olarak yönetilmesinin Türkiye’yi “sorumluluklarından kurtardığını” söyledi ve meseleye “istila ve işgal sorunu” olarak yaklaşılması gerektiğini savundu.
Sizopulos, böyle bir prosedürde karşılarında Kıbrıslı Türkler değil Türkiye olacağını, katılmayı reddetmesi halinde ise “Türkiye’nin ifşa olacağını ve sorumluluğunun Rum tarafına paylaştırılmayacağını” öne sürdü.
Marinos Sizopulos, EDEK olarak Hristodulidis ve kabinesi ile ilişkilerinin iyi olduğunu fakat daha iyi olabileceğini kaydetti ve “Kıbrıs sorunu gibi ilkeli duruşumuzda herhangi bir değişiklik, herhangi bir gerileme olması söz konusu değildir.” ifadesini kullandı.
Sadettin Saran'a hapis cezasıFenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Sadettin Saran'a 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.04 Haziran 2026 Perşembe 13:19FUTBOL
İnsansı robot pazarında yatırım yarışı kızışıyorYapay zeka alanındaki ilerlemeler ve düşen üretim maliyetleri, insansı robot sektörüne yönelik yatırımları yeni bir boyuta taşıdı. Fiziksel yapay zeka yatırımları 6 milyar doları aşarken, finans devleri ve analistler bu kategoriyi yapay zeka devriminin en04 Haziran 2026 Perşembe 12:55TEKNOLOJİ
Rum basını Güney Kıbrıs-Kazakistan zirvesini değerlendirdi: Doğrudan uçuşlar başlıyorRum basını, Nikos Hristodulidis’in Kazakistan ziyaretini iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirirken, Astana’da büyükelçilik açılması ve doğrudan uçuşların başlamasını ziyaretin önemli kazanımları olarak öne çıkardı.04 Haziran 2026 Perşembe 12:39GÜNEY KIBRIS
Turizm Polisleri Yeni Sezonla Birlikte Göreve BaşladıTurizm Polisleri, yeni sezonla birlikte İskele Makenzi Plajı, Lefkoşa Surlariçi ve Girne Antik Liman’da sahadaki görevlerine başladı.04 Haziran 2026 Perşembe 12:37İSKELE
Lefkoşa–Girne yolu, çalışmalar nedeniyle 30 Haziran'a kadar kapalıİrsen Küçük Köprülü Kavşağı ile Gönyeli Çemberi arasındaki Lefkoşa yönü, yol çalışmaları nedeniyle bugünden itibaren trafiğe kapatıldı.04 Haziran 2026 Perşembe 12:35KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta Düğün Yemeği Kabusa Döndü: 21 Kişi Hastaneye KaldırıldıGüney Kıbrıs'ın Limasol kentinde düzenlenen bir düğün resepsiyonunun ardından onlarca kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle rahatsızlandı.04 Haziran 2026 Perşembe 12:30GÜNEY KIBRIS
Yer Girne... 9 kilo uyuşturucunun piyasaya sürülmesi engellendiPolis Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından Girne’de dün akşam gerçekleştirilen “Hedef Operasyonu” kapsamında yüklü miktarda uyuşturucu madde ele geçirildi.04 Haziran 2026 Perşembe 12:29KIBRIS
Sıcaklık 34 dereceye kadar çıkacakİlerleyen günlerde sıcaklık iç kesimlerde 34 dereceye kadar çıkacak, bugünden itibaren hava dört gün boyunca açık ve az bulutlu; hafta başından itibaren ise parçalı bulutlu olacak.04 Haziran 2026 Perşembe 12:28HAVA DURUMU
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı?04 Haziran 2026 Perşembe 09:32KIBRIS
İskele ve köylerde Su hatlarını yenileme çalışmaları devam ediyorSu İşleri Birimi Teknik Ekibi, Noyanlar Site 2’de su hattını değiştiriyor 04 Haziran 2026 Perşembe 09:16İSKELE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.