SICAK UYARISI
Hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerine çıkabildiği bu günlerde yaşanabilecek sağlık sorunları arasında kalp krizi riski de bulunuyor.

03 Ağustos 2015 Pazartesi 11:30
RİSK BÜYÜK: Meteroloji raporları hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğuna dikkat çekerken, özellikle sıcak havanın yaşatabileceği olumsuzluklardan uzak durmak konusunda uzmanlar uyarıyor. yüksek hava sıcaklıklarında egzersiz veya uzun süre güneşin altında yürüyüş yapmanın kalp-damar sisteminin yüksek tempoda çalışmasına neden olduğu, bunun da hipertansiyon ve kalp krizi gibi tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.
GÜNEŞTEN UZAK DURUN: Sıcak nedeniyle "baş ağrısı", "uyuşukluk", "bulantı", "vücutta yaygın kramplar" ve "nabzın yüksek olması" gibi belirtiler ortaya çıktığında, istirahat edilebilecek bir konuma geçmek ve güneşten uzak durmak gerekiyor. Kıyafet seçiminin vücudun ve kalbin üzerindeki stresi azaltıcı bir etmen olduğuna değinen uzmanlar, açık renkli kıyafetlerle güneş ışınlarının vücuda en az şekilde zarar vermesinin sağlanabileceğini ve hafif kıyafetin vücut üzerindeki yükü azaltacağını kaydediyor.
Uzmanlar yüksek hava sıcaklıklarında egzersiz veya uzun süre güneşin altında yürüyüş yapmanın kalp-damar sisteminin yüksek tempoda çalışmasına neden olduğunu, bunun da hipertansiyon ve kalp krizi gibi tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabileceğini bildiriyor.
Ülkemizde son yıllarda hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin, sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir etken olduğuna ve hava sıcaklığına bağlı olarak vücudun normalden hızlı ve fazla su kaybetmesinin kalp-damar sağlığı için tehlike oluşturabildiğine dikkati çekiliyor.
Kalp ve damar hastalıkları kaynaklı tehlikelerden vücudun en az şekilde etkilenmesinin, kişilerin elinde bulunduğuna değinen uzmanlar, aşırı sıcak ve kilo vermek amacıyla yapılan egzersizden dolayı vücudun su kaybına uğramasının kalp sağlığı problemlerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu da kaydediyor.
Son bilimsel çalışmalar aşırı sıcakların kalp hastalıklarından ölümlere yol açtığını ortaya koyduğu da aktarılırken, şu bilgilere dikkat edin:
"Yüksek hava sıcaklıklarında egzersiz yapmak ya da uzun süre güneşin altında yürüyüş yapmak kalp-damar sisteminin yüksek tempoda çalışmasına neden olur. Bunun başlıca nedeni aşırı sıcak ve egzersizle olan terleme ve vücuttaki su kaybıdır. Kan dolaşımının hızlanması ile kalbin aşırı derecede hızlı çalışması ve vücudun toplam su kaybının verdiği aşırı stres yükü sonucu hipertansiyon, kalp krizi, kanama gibi tehlikeli sağlık sorunları ortaya çıkabilir."
Mevcut kalp rahatsızlıkları için ilaç tedavisi alan hastaların da sıcak havalarda daha fazla dikkat etmesi gerektiği vurgulanırken, kalp hastalarının kullandığı ilaçların, vücutta etki mekanizmaları nedeniyle su kaybına yol açtığını ve hastaların yaz aylarındaki yüksek hava sıcaklığı ile su kaybına daha da yatkın olduğuna da vurgu yapılıyor.
Kontrolsüz su kaybı sonrası kontrolsüz su içerek kaybedilen suyun yerine konulmasının bazen vücutta aşırı sıvı yüküne ve bu sıvının da çoğunlukla akciğerlerde birikerek akciğer ödemi denilen tehlikeli bir nefes darlığı tablosuna yol açabileceğini belirterek, hastanın vücudunu bu durumdan koruması için yapması gerekenleri, "kontrolsüz su kaybı ve su içimine dikkat etmek" ve "ilaçlarının doz kontrolü için doktora başvurmak" şeklinde sıralaıyor.
"KAPAK AMELIYATI GEÇIREN HASTALAR SIVI KAYBINA UĞRAMAMALI"
Uzmanlar kapak ameliyatı geçiren veya kalp damarlarına stent konulmuş hastaların sıvı kaybına uğramamasının önemine işaret ediyor. Vücudun aşırı sıvı kaybına uğramasının kanın pıhtılaşmaya yatkın olmasına yol açtığı da verilen bilgiler arasında.
Uzmanlar şu noktalara da dikkat çekiyor:
"Bu pıhtılaşmaya yatkınlık da mekanik kapağın çalışmasını bozabilir veya kalp damarlarındaki stentlerin tıkanmasına sebep olabilir. Bu yüzden kan sulandırıcı ilaçlar düzenli alınmaya devam edilmelidir ve kaybedilen sıvının kontrollü olarak yerine konması gereklidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu tüketilen sıvının ayrıca dehidratasyona (sıvı kaybı) sebep olan alkol gibi içeceklerden olmaması gerektiğidir. Tavsiye ettiğimiz tüketilecek sıvı sadece sudur."
Sıcak nedeniyle "baş ağrısı", "uyuşukluk", "bulantı", "vücutta yaygın kramplar" ve "nabzın yüksek olması" gibi belirtiler ortaya çıktığında, istirahat edilebilecek bir konuma geçmek ve güneşten uzak durmak gerekiyor.
Kıyafet seçiminin vücudun ve kalbin üzerindeki stresi azaltıcı bir etmen olduğuna değinen uzmanlar, açık renkli kıyafetlerle güneş ışınlarının vücuda en az şekilde zarar vermesinin sağlanabileceğini ve hafif kıyafetin vücut üzerindeki yükü azaltacağını kaydediyor.
YDP yerel seçimlerde 4 bölgede destekleyecekleri adayları açıkladıArıklı: Yerel seçimlerde 4 bölgede adaylara destek planlıyoruz; nihai karar Parti Meclisi'nde03 Ağustos 2026 Pazartesi 18:03KIBRIS
Ötüken Özel Eğitim Okulu’na ziyaretİskele Belediyesi ile Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği, Ötüken Özel Eğitim Okulu’na ziyaret etti.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:49İSKELE
Tacan Reynar: Yargı kararlarını idarenin takdirine bırakan anlayışı kabul etmiyoruzToplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Hukuk ve Mevzuat Geliştirme Sekreteri Tacan Reynar, Cezaevi Disiplin Tüzüğü’nde yapılan değişikliğin hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu belirterek, mahkeme kararlarının sonuçlarını idarenin takdirine bırakacak düzenlem03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:46KIBRIS
Katle teşebbüs! İşte detaylar...Metropol Süpermarket'te bıçaklama olayı... Polisten açıklama!03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:29KIBRIS
Akıncılar'da Yangın: 4 Dönümlük Alan Zarar GördüAkıncılar köyünde çıkan yangında yaklaşık 4 dönümlük alandaki kuru otlar, molozlar ve bazı ağaçlar zarar gördü.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:09KIBRIS
Karşıyaka'da 14 Yaşındaki Çocuk Havuzda Boğulma Tehlikesi GeçirdiKarşıyaka'da bir evin bahçesindeki havuzda yüzerken boğulma tehlikesi geçiren 14 yaşındaki çocuk hastanede tedavi altına alındı.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:08KIBRIS
Korkuteli'nde Araç Tamiri Tartışması Kavgaya Dönüştü: 2 Kişi TutuklandıKorkuteli'nde araç tamiri nedeniyle çıkan tartışma kavgayla sonuçlandı. Olayda iki kişi tutuklanırken, taraflardan birinin alkollü olduğu belirlendi.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:07KIBRIS
Gazimağusa'da Süpermarketten Hırsızlık: 44 Yaşındaki Zanlı TutuklandıGazimağusa'da faaliyet gösteren bir süpermarkette meydana gelen hırsızlık olayıyla ilgili 44 yaşındaki bir kişi tutuklandı.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:05GAZİMAĞUSA
Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:52KIBRIS
125 yıllık Turkish Bank, ABD'li şirkete satıldıBankanın adı Freedom Bank oluyor03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:41TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.