SİBER, KIBRIS KONUSUNDA DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU
Eski Meclis Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs konusunda, kısır iç çekişmeler bir tarafa bırakılarak BM’ye, uluslararası topluma bu haksızlığa son verilmesi konusunda gerekli mesajın verilmesi gerektiğini söyledi.

11 Nisan 2019 Perşembe 20:40
Siber, “Karşı tarafın olumsuz tutumundan dolayı çözüme ulaşılamadığı bir durumda, halkımıza ‘Madem çözüm olmuyor, izolasyon altında yaşamaya devam edeceksiniz’ demek, bir insan hakkı ihlalidir. Meclis’in bu konuda yeni bir ortak deklarasyon yayınlaması önemlidir. Halkın iradesinin temsilcilerinin Birleşmiş Milletler’e, uluslararası topluma vereceği bu mesaj, özellikle Rum liderin bu son tavrından sonra daha da büyük önem taşımaktadır” dedi.
Siber yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs konusunda değerlendirmelerde bulundu. Siber, geçtiğimiz gün Rum Lider Nikos Anastasiadis’in, BM temsilcisi Jane Holl Lute aracılığıyla ilettiği mesajında federasyonun temel parametresi olan siyasi eşitliği kabul etmediğini bir kez daha gözler önüne serdiğini kaydetti.
Anastasiadis’in başkanlık seçimi sırasında da, yönetim erkinin Kıbrıs Rum toplumunda olacağı bir çözüm için çalışacağının sözünü vererek halkından oy istediğini anımsatan Siber, şöyle devam etti:
“O dönemde bazı siyasetçilerimiz, Anastasiadis’in bu söyleminin seçime yönelik olduğunu ve anlayışla karşılanması gerektiğini ifade etmişti. 27 Kasım 2016’da yaptığım açıklamada, ‘Anastasiadis’in Kıbrıslı Türklerle eşit ortaklığı dile getirdiği takdirde seçimi kazanamayacağına inanmasının, Rum tarafındaki iradenin federal ortaklık lehine olmadığını göstergesidir’ demiştim. 2004’te BM çözüm planının Rum halkı tarafından ret edilmesinden tam 15 yıl sonra, Rum lider masadaki çözüm formülünün ana parametresini yine ret etmiştir.”
“Bu aşamada bizim dış dünyaya verdiğimiz dağınık görüntüden bir an önce kurtulmamız gerekmektedir” diyen Sibel Siber, şöyle devam etti:
“Bunca yıldır sürdürülen görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının sorumlusu olmadığımız halde mağduru durumundayız. Rum tarafının olumsuz tavrından dolayı haksız bir şekilde cezalandırılan, izolasyon altında tutulan Kıbrıslı Türklerdir. Bunları sadece kendi kendimize anlatarak ya da saat başı basına demeçler vererek bir yere varamayacağımız açıktır. Öğrenilmiş çaresizlik önümüzdeki en büyük engeldir. Kendini her konuda haksız gören, ya da haklı olsa da hakkını alamayacağına inandırılmış kişi veya toplumlar, kaderlerine razı olurlar, sadece beklerler. Böyle bir durumda da hep kaybeden olurlar.”
Birleşmiş Milletler’in yayınladığı 4 Aralık 1986 tarihli 41/128 sayılı deklarasyona da değinen Siber, deklarasyondaki “Herkesin, her toplumun ekonomik, sosyal, kültürel alanda gelişmesi bir insan hakkıdır ve buna saygı duyulması gerekir” ifadelerine dikkat çekti.
Nisan 2014’te İngiltere’de Lordlar Kamarası’nda yaptığı konuşmada BM’nin bu deklarasyonuna vurgu yaptığını ve Kıbrıs Türk halkı üzerindeki izolasyon ve ambargoların kaldırılması gerektiğini söylediğini anımsatan Sibel Siber, “Şimdi gelinen bu aşamada, Rum liderliğinin bu olumsuz tavrı karşısında BM’ye düşen görevler vardır. BM’den beklenen yeni bir Kıbrıs raporu sunması ve böylelikle statükonun devamı değildir. Somut gerçekler ışığında Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların artık sona erdirilmesi konusu gündeme gelmelidir” dedi. Siber açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:
“Uluslararası kamuoyuna verdiğimiz dağınık ve pasif görüntü bir tarafa bırakılmalıdır. Meclis, Cumhurbaşkanı ve Hükümet ortak bir dille, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne federasyon görüşmelerinin çıkmaza girmesinin nedeni, siyasi eşitlik konusunda Rum liderin tavrı ortadayken, sorumlu olmadığımız bu durumun daha fazla mağduru olmak istemediğimiz anlatılmalıdır. BM’den ilk adım olarak Kıbrıs Türk halkı üzerindeki izolasyonların kalkması talep edilmelidir. Unutmamalıyız; haklı olmak, hakkınız verilecek anlamı taşımaz.
Federasyona razı olmayan, yönetimi bizimle eşit paylaşmak istemeyen Rum tarafı ile yönetim erkinde daha az paylaşımlı veya paylaşımsız çözüm formüllerine açık olmalıyız. ‘Federasyondan başka bir şey görüşmem’ söyleminin neye yol açtığını, sanırım Rum liderin son teklifiyle de anlamış olduk.”
İki yasa tasarısı oy birliğiyle onaylandıCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Mahkemeler (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı ile Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nı oy birliğiyle onayladı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 20:19KIBRIS
Yarın öğleye kadar yer yer sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, yarın öğleye kadar yer yer sağanak beklendiğini bildirdi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 20:08HAVA DURUMU
Eczanelerin yaz dönemi çalışma ve nöbet saatleri açıklandıKıbrıs Türk Eczacılar Birliği, bugünden başlayarak 27 Eylül'e kadar geçerli olacak eczane yaz dönemi çalışma ve nöbet saatlerini açıkladı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:55KIBRIS
13. DAÜ Uluslararası Tasarım Haftası çarşamba günü başlıyorDoğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenecek 13. DAÜ Uluslararası Tasarım Haftası çarşamba günü başlıyor.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:43DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
İnsan Hayatını Tehlikeye Atan Sürüşe 12 Bin TL CezaLefkoşa-Girne Anayolu üzerinde seyir halinde bulunan bir araç sürücüsünün, insan hayatını ve trafikteki diğer sürücüleri tehlikeye atacak şekilde araç kullandığına ilişkin görüntülerin sosyal medyada paylaşılması üzerine polis ekipleri harekete geçti.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:32KIBRIS
Hamitköy’de sağlıksız koşullarda, kaçak kesilen etler imha edildiHamitköy’de, sağlıksız koşullarda ve kaçak kesilen bin 395 kilo büyükbaş ve 70 kilo küçükbaş ete el konularak imha edildi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:24KIBRIS
Geçitkale’de sağlık çalışanına şiddet!Hemşireler ve Ebeler Birliği ile Hemşireler ve Ebeler Sendikası, Geçitkale Sağlık Ocağı’nda bir sağlık çalışanının uğradığı saldırıyı kınadı. Örgütler, olayın ardından zanlının tutuklanmasını olumlu bulduklarını belirtti.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:21KIBRIS
İki Ayrı Kazada Alkollü Sürücüler TutuklandıGazimağusa ve Girne’de meydana gelen iki ayrı trafik kazasında, alkollü içki tesiri altında araç kullanan sürücüler kazalara karıştı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:16KIBRIS
Girne’de Eğlence Mekânında Kavga: 12 Kişi Birbirine GirdiGirne’de Eğlence Mekânında Kavga: 12 Kişi Birbirine Girdi04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:09KIBRIS
Acı haber... Ecel evinde yakaladıAcı haber... Ecel evinde yakaladı04 Mayıs 2026 Pazartesi 19:00KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.