SAYIŞTAY’IN 10 MİLYON 334 BİN 200 TL’LİK BÜTÇESİ OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Sayıştay’ın 10 milyon 334 bin 200 TL’lik bütçesini görüşerek, oybirliğiyle kabul etti.

27 Kasım 2018 Salı 16:15
Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Sayıştay’ın 10 milyon 334 bin 200 TL’lik bütçesini görüşerek, oybirliğiyle kabul etti.
Bütçe üzerine ilk sözü CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları aldı.
Hamzaoğulları, “Sayıştay benim gözümde sıkıntılı bir kurum. Zamanında yapılmayan denetimler nedeniyle birçok belediye, kurum battı, usulsüzlükler yapıldı. Sayıştay doğru çalışmıyor, çalıştırılmıyor” dedi.
KORAHAN
Daha sonra Sayıştay Başkanı Osman Korahan, talepler üzerine komiteyi bilgilendirdi.
Bağımsız bütçe konusunu gündeme getirdiklerini, ancak bunun olmadığını kaydeden Sayıştay Başkanı Korahan, özerk bütçesi olmayan kurumun yaşadığı sıkıntılara işaret etti.
CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın konuşmasına işaret eden Korahan, “Belediyeler Yasası’nda usulsüz harcamanın cezası yok. Yasa başkanlara büyük yetki veriliyor. Belediyenin batmasına engel olamıyoruz. Bu yasa değişmezse hiçbir şey olmaz” dedi.
“Kurumlarda denetime direnç var” şeklinde konuşan Osman Korahan, “Bu direnç özellikle belediyelerde. Bu verimi düşüren, süreci uzatan, denetçiyi yıldıran bir durum” şeklinde konuştu.
Sayıştaylığın 89 kişilik kadrosu olduğunu belirten Sayıştay Başkanı,42 personelleri olduğunu, bu personelin 17’sinin Türkiye’de eğitime gittiğini kaydetti.
10 resmi hizmet araçları olduğunu kaydeden Sayıştay Başkanı, “Bu araçlar neredeyse kullanılamayacak durumda” dedi.
AMCAOĞLU
UBP milletvekili Olgun Amcoğlu, Belediyeler Değişik Yasası’nın ve Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Yasası'nın hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
TAÇOY
UBP Milletvekili Hasan Taçoy, Sayıştay’ın denetim işlevine değinerek, yaptırım olmadığından birçok şeyin askıda kaldığını belirtti.
Taçoy, raporların yasalarla da denetlenmesi gerektiğini, yasaların değişmesinin şart olduğunu kaydetti.
Bu noktada söz alan Sayıştay Başkanı Osman Korahan da kamu zararının yasada tarif edilmemesinden kaynaklanan sıkıntıları aktardı. Korahan, yasalarda olan eksikliklerin giderilmesi, cezai müeyyidelerin uygulanmasının önünün açılması gerektiğini ifade etti.
UBP Milletvekili Hasan Taçoy, belediyelerdeki sorunlara değinerek, yasal eksikliklerin tamamlanmadığı, cezai müeyyidelerin uygulanmadığı durumlarda sayıştay raporlarından sonuç alınmadığını söyledi.
MANAVOĞLU
HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, sayıştay raporlarının ileri götürülememesi, yapanın yanına kalmasının üzücü olduğunu belirtti.
Manavoğlu, ortak bir çalışma ile Sayıştayın daha etkin kılınması, raporların şeffaf ve halka açık olması gerektiğini söyledi.
Raporların şeffaf olmasının caydırıcılık açısından da önemli olacağını dile getiren Manavoğlu, kamu mali yönetim kontrol yasa tasarısı ile birlikte ve belediyeler yasasında yapılacak değişiklikle yaptırım noktasında yaşanan sorunların aşılacağına inanç belirtti.
GÜNDÜZ
UBP Milletvekili Menteş Gündüz de, Sayıştay’ın tüm devletin denetimini yapan bir makam olduğunu ancak yargı makamı olmadığını dile getirerek, geçirdikleri yasalardan biri ile belediyedeki istihdamlara kısıtlamalar getirdiklerini belirtti.
Gündüz, ekipman ve eleman yönünden de kurumun desteklenmesi gerektiğini söyledi.
USAR
CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, Sayıştay’ın nasıl çalışması gerektiğinin, uluslararası anlaşmalarla sabit olduğunu söyledi.
Kurumun altyapı ve fiziki koşulların durumunun üzüntü verici olduğunu dile getiren İncirli, iyi bir denetim yapılmadığında devletin kayıp yaşadığını kaydetti.
İncirli, mevzuatın Sayıştay’ın denetim raporlarını dikkate alacak şekilde düzenlenmesi ve uluslararası standartlara göre Sayıştay’ın güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
KORAHAN
Tekrar söz alan Sayıştay Başkanı Osman Korahan, yasaların, etkinliğin artacağı şekilde düzenlenmesi ile raporların havada kalmayacağını söyledi.
Korahan, yargı yetkisinin olabilmesi için Anayasa değişikliği gerektiğini belirtti.
Korahan’ın konuşmasının ardından Sayıştay bütçesi kabul edildi.
Altın fiyatlarındaki düşüş devam ediyorTeminat gereksinimlerinin artırılması ve Trump'ın Federal Rezerv adayıyla ilgili politikaların beklenmesi nedeniyle altın fiyatlarında büyük bir zorunlu satış dalgası yaşandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:00PARA BORSA
Yalancı bahar geliyor...Hava hafta boyunca parçalı bulutlu, sıcaklık 22 dereceye kadar çıkacak02 Şubat 2026 Pazartesi 15:58HAVA DURUMU
Sıla Usar İncirli: 26 Nisan için erken seçim önerisi sunacağızCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Meclis’te yaptığı konuşmada hükümeti “devlete itibar suikastı” yapmakla suçlayarak, yaşanan çöküş ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa ve 26 Nisan için erken seçim çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:56KIBRIS
Ünal Üstel: Yargı reformu için Mayıs’ta referandumu işaret ettiBaşbakan Ünal Üstel, 1925–1926 yıllarından kalan yasaların güncellenmesi amacıyla yürütülen yargı reformu kapsamında, Mayıs ayının ilk haftasında referanduma gidileceğini açıkladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:55KIBRIS
Juju yeniden mahkemedeUBP Gine Kadın Kolları eski Başkanı Fatoş Ünal Juju, sahte diploma soruşturması kapsamında yeniden mahkemeye çıkarıldı02 Şubat 2026 Pazartesi 15:54KIBRIS
Gazze'nin Refah Sınır Kapısı yeniden açıldıGazze ile Mısır arasındaki önemli sınır kapısı Refah, bugün resmen yeniden açıldı. İnsani yardımların Gazze'ye geçişi planlanıyor.02 Şubat 2026 Pazartesi 15:51ORTADOĞU
Basketbol U14 Karmalarımız Türkiye’deBasketbol Federasyonu’na bağlı Levent U 14 kızlar ve U 14 erkekler karmalarımız, Türkiye Basketbol Federasyonu U 14 Bölge Şampiyonası’nda mücadelelerine başlıyor.02 Şubat 2026 Pazartesi 14:00BASKETBOL
Mehmetali Güröz: Hayat pahalılığı ödenmezse 11 Şubat’tan itibaren süresiz greve gideceğizKoopbank iştiraklerinde çalışanların maaşlarına Toplu İş Sözleşmesi gereği yansıtılması gereken yüzde 21,66’lık hayat pahalılığı oranının ödenmedi02 Şubat 2026 Pazartesi 13:56KIBRIS
Yeşil Barış Hareketi: İskele’de denize sıfır 21 dönüm orman rant uğruna yok ediliyorİskele’de denize sıfır 21 dönümlük orman alanının imar planına aykırı şekilde kiralandığını, planlama onayı ve inşaat ruhsatı verilmesine rağmen ağaç kesiminin yasak olduğu sahada yaklaşık 10 dönümlük ormanın tamamen söküldüğünü ifade etti.02 Şubat 2026 Pazartesi 13:54İSKELE
Girne-Tatlısu anayolunda takla atan araç sürücüsü yaralandıGirne-Tatlısu Anayolu’nda dikkatsiz seyreden bir aracın kavşakta başka bir araçla çarpışması sonucu LJ 328 plakalı araç takla attı; sürücü Kemal Numan Mehmet, kaburga kırığıyla hastanede müşahede altına alındı.02 Şubat 2026 Pazartesi 13:52KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.