SAYIŞTAY RAPORU: HÜKÜMETİN BAZI KAMU KURUMLARINA YÖNETİM KURULU ATAMALARI HUKUKA AYKIRI!
Sayıştay Başkanı Osman Korahan, hükümetin kamu kurumlarına yaptığı yönetim kurulu atamalarının hukuka aykırı olduğunu tespit etti. Atamaların, Bakanlık bünyesinde çalışmayan kişilere yapılması nedeniyle mevzuata uymadığı belirtildi.

03 Temmuz 2025 Perşembe 13:25
Hükümetin Toprak Ürünleri Kurumu, Genel Tarım Sigortası Fonu, İhtiyat Sandığı Dairesi, Serbest Liman ve Bölgesi ile Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) gibi önemli kamu kurumlarına yaptığı yönetim kurulu başkanı ve/veya üyesi atamalarının hukuka aykırı olduğu, Sayıştay ve Başsavcılık görüşleriyle resmen belgelendi.
Sayıştay Başkanı Osman Korahan, bu kurumların yönetim kurullarında Bakanlıkları temsil eden bazı üyelerin, ilgili Bakanlık bünyesinde çalışmadığını ve kamu görevlisi olmadığını tespit ettiklerini açıkladı. Korahan, mevzuata aykırı olan bu atamaların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Korahan ayrıca Hukuk Dairesi’nin görüşüne dayanarak, Bakanlığı temsil edecek kişilerin Bakanlık bünyesinde istihdam edilmiş ve bu temsil yetkisine sahip olmaları gerektiğini ifade etti.
Sayıştay raporunda yer alan ifadelere göre, ilgili mevzuatta, yönetim kurulu başkan ve üyeliklerine Bakanlıkları temsilen atama yapılabilmesi için ilgili Bakanlık önerisi ve Bakanlar Kurulu kararı gerekmektedir. Ancak denetimlerde, bazı atanan başkan ve üyelerin Bakanlık bünyesinde çalışmadığı ve kamu görevlisi olmadıkları belirlenmiştir.
"İLGİLİ KURUMLARA ATANMIŞ KİŞİLER, BAKANLIĞI TEMSİL EDEBİLME YETERLİLİĞİNE SAHİP DEĞİLDİR"
Sayıştay raporunun tamamı şu şekilde:
"Toprak Ürünleri Kurumu, Genel Tarım Sigortası Fonu, İhtiyat Sandığı Dairesi, Serbest Liman ve Bölgesi ile Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu mevzuatlarında, Yönetim Kurulu Başkan ve/veya Üyeliklerine Bakanlıkları temsilen ve/veya Bakanlıkların temsilcisi olarak ilgili Bakanlık önerisi ve Bakanlar Kurulu Kararı ile atama yapılacağına ilişkin düzenleme mevcuttur. Başkanlığımızca gerçekleştirilen denetimlerde, ilgili kurumların Yönetim Kuruluna Bakanlıkları temsilen ve/veya Bakanlıkların temsilcisi olarak atanan bazı Başkan ve/veya Üyelerin ilgili Bakanlıkların bünyesinde çalışmadığı ve kamu görevlisi olmadıkları tespit edilmiştir.
Konuya ilişkin ek'te yer alan KKTC Hukuk Dairesi görüşünde, ilgili kurumların Yönetim Kurullarında Bakanlığı temsil edecek kişinin Bakanlık bünyesinde istihdam edilmekte olan ve Bakanlığı temsil edebilme yeterliliğine sahip olması gerektiği belirtilmektedir.
Bu bağlamda, ilgili kurumların Yönetim Kurullarında Bakanlığın temsilcisi olarak atanmış olan mevcut Yönetim Kurulu Başkanı/Üyelerinin atamalarının bahse konu hukuki görüş ışığında yeniden değerlendirilerek gereğinin yapılması ve yeni atamaların ise ilgili hukuki görüş kapsamında yapılması gerekmektedir"
DEVRİM BARÇIN: UBP, DP VE YDP HÜKÜMETİNİN YASA DIŞI ATAMALARI KESİNLEŞTİ
Konuyu gündeme getiren Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Devrim Barçın, Sayıştay ve Başsavcılık görüşleri doğrultusunda UBP, DP ve YDP hükümetlerinin Toprak Ürünleri Kurumu, Genel Tarım Sigortası Fonu, İhtiyat Sandığı Dairesi, Serbest Liman ve Bölgesi ile Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu’na (SÜTEK) yaptığı yönetim kurulu başkanı ve üyelik atamalarının yasa dışı olduğunu sosyal medya hesabından paylaştı.
Barçın, bu yasa dışı atamaların gerçekleştirdiği tüm idari ve mali işlemlerin suç unsuru taşıdığını belirterek, “Bu kişilerin yasa dışı emir ve kararları, kamu görevlileri tarafından yasa gereği uygulanmamalıdır” dedi.
Milletvekili Barçın, “Az kaldı, bu hükümet gidecek ve halka ödettirdiklerinin hesabını tek tek yargı önünde verecekler” ifadelerini kullanarak, hukuksuz atamalara karşı kararlılık mesajı verdi.
DAÜ BİR-SEN: “Sendikalı Olmak Anayasal Haktır, İşten Çıkarmalar Kabul Edilemez”DAÜ BİR-SEN’den Ektam Çalışanlarına Destek Açıklaması12 Şubat 2026 Perşembe 17:44KIBRIS
Çalışma Bakanlığı: Tüm iyi niyetli girişimlere rağmen EKTAM işveren tarafı toplantıya katılmadıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ektam Kıbrıs Ltd.’de çalışma barışının yeniden sağlanması için Emek-İş ile işveren tarafını toplantıya davet ettiklerini ancak işverenin katılmadığını açıkladı12 Şubat 2026 Perşembe 16:39KIBRIS
UBP'de kongreler mahkemelik oldu! Mahkeme 9 kongreyi iptal etti!UBP'de kongreler mahkemelik oldu! Mahkeme 9 kongre kararını iptal etti!12 Şubat 2026 Perşembe 16:36KIBRIS
Rum basını: Hükümetin KKTC’deki Rum malları konusunda izlediği strateji fiyaskoHristodulidis Hükümeti’nin, “KKTC’deki eski Rum mallarını’gasp edilmesi’ konusunun ‘stratejik caydırıcılık’ düzeyinden siyasi sessizlik düzeyine geçmesine izin verdiği” iddia edildi.12 Şubat 2026 Perşembe 16:16GÜNEY KIBRIS
Ektam'da ‘Uzlaşı Kurulu’ toplandı: İşveren tarafı katılmadıGörüşme öncesinde taraflar herhangi bir açıklama yapmadı.12 Şubat 2026 Perşembe 16:08KIBRIS
Elektronik sigara kalp krizi riskini artırıyorBilim dünyasından gelen son veriler, geleneksel tütün ürünlerine alternatif olarak sunulan elektronik sigaraların kalp sağlığı üzerindeki ağır faturasını gözler önüne serdi.12 Şubat 2026 Perşembe 13:17YAŞAM
Faydaları saymakla bitmeyen altın süt nedir ve nasıl yapılır?Batı kültüründe son yıllarda popülerliği hızla artan ve "altın süt" olarak adlandırılan geleneksel Hint içeceği, zengin baharat içeriği ve sağlığa sunduğu çok yönlü katkılarla dikkat çekiyor.12 Şubat 2026 Perşembe 13:15GENEL SAĞLIK
Yemekten sonra tatlı isteğini bastırmak mümkünYemek sonrası aniden bastıran ve kontrol edilmesi güçleşen tatlı krizleri, beslenme uzmanlarının radarında.12 Şubat 2026 Perşembe 12:12YAŞAM
Zayıflama iğnesi kulananlar daha hızlı kilo alabiliyorSon dönemde zayıflama dünyasında devrim yaratan kilo verme iğneleriyle ilgili bilim dünyasından kritik bir uyarı geldi.12 Şubat 2026 Perşembe 11:16GENEL SAĞLIK
Temu 62 bin 500 liralık şirketle Türkiye'de yeniden faaliyette, alışverişler başladı6 Şubat 2026 tarihi itibarıyla 30 Euro altındaki ürünlere uygulanan basitleştirilmiş gümrük prosedürünün kaldırılması sonrasında Temu yeni hamlede bulundu ve yurt dışından alışverişler yeniden başladı.12 Şubat 2026 Perşembe 10:25TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.