SAVAŞAN: TURİZM “ENTÜBE” OLARAK YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR!
Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Savaşan, yaşam mücadelesi veren turizm sektörünün sağlığına kavuşabilmesi için güç birliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

27 Eylül 2020 Pazar 16:18
2020 Dünya Turizm Günü'nde turizm ve seyahat sektörünün benzeri görülmemiş bir krizle mücadele ettiğini vurgulayan Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Savaşan, yaşam mücadelesi veren turizm sektörünün sağlığına kavuşabilmesi için güç birliğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Savaşan, yoğun bakımda, entübe olarak yaşam mücadelesi veren turizm sektörünün sağlığına kavuşabilmesi için bütün paydaşların etkin bir iş birliğine ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
Güvenilir veriler değerlendirildiğinde mevcut senaryoların, uluslararası ziyaretlerde yüzde 58 ile 78 arasında olası düşüşlerin olacağına işaret ettiğine dikkat çeken Savaşan, “uluslararası sınırların kademeli olarak açıldığı ve temmuz ayı başlarında seyahat kısıtlamalarının kaldırıldığı ya da hafifletildiği varsayıldığında, uluslararası turist sayısının bu yıl yüzde 58 düşerek 610 milyona inmesi bekleniyor. Bu da uluslararası seyahat sektörünün, uluslararası yolcu sayısının son derece düşük olduğu 1998'e geri dönmesi anlamına geliyor. Aynı senaryo eylül ayına uyarlandığında, yüzde 70’lik bir düşüş ortaya çıkıyor. Aralık ayı için ise bu oran, yüzde 78’e ulaşacak” dedi.
Turizm en büyük krizini yaşıyor…
Yaşanan krizin, Dünya Turizm Örgütü’nün turizm kayıtlarını tutmaya başladığı yıldan bu yana uluslararası turizmin karşılaştığı en büyük kriz (1950) olduğuna dikkat çeken Ahmet Savaşan, yapılan hesaplamaların, uluslararası seyahatlerde talep kaybının etkisinin 850 milyon ile 1,1 milyar uluslararası turist kaybına yol açacağını, turizmden ihracat gelirinin 910 milyar dolar ile 1,2 trilyon dolar arasında azalacağını, 100 ila 120 milyon doğrudan turizm istihdamının risk altında olacağını gösterdiğini ifade etti.
Karantina dönemindeki alışkanlıklar devam edebilir…
Seyahat kısıtlamalarının yılın ilerleyen zamanlarına kadar devam etmesi halinde bu tablonun daha da kötüleşebileceğine işaret eden Ahmet Savaşan, hükümetlerin, COVID-19’un halk sağlığı için oluşturduğu tehdidi azaltabilmek ve kontrol altına almak için aldıkları sert önlemleri kontrollü olarak gevşetmeye başlasalar da kişilerin kendi iradeleri ile karantina dönemindeki alışkanlıklarını uzun bir dönem sürdürebileceği tehdidine de dikkat çekti.
Turizm tekrardan geleceğin yükselen değeri olacak…
Yaşanılan bu süreç sona erdikten sonra oluşan yeni dünya düzeni içerisindeki gelişmeleri öngörüp proaktif bir yaklaşım içerisinde oluşturulacak stratejiler sayesinde turizmin ülkemiz için tekrardan geleceğin yükselen değeri haline geleceğine inanç belirten Ahmet Savaşan, “bu salgının bitmesiyle canlanması ve kısa sürede eski günlerine kavuşması hepimizin ortak temennisidir. Bu bağlamda, ülkemizin daha yeni ve nitelikli turizm ürünleri ile pazarda bilinirliğinin artırılması önem kazanacaktır” dedi.
Sağlıkta elde edilen başarı turizmde avantaj olacak…
Kuzey Kıbrıs’ın sağlığa yapılan yatırımlar ve pandemi sürecinde elde ettiği başarının da etkisi ile, yaşlı bakım başta olmak üzere sağlık turizmi alanında çok önemli bir avantaj elde edeceğine işaret eden Ahmet Savaşan, “turizm sadece gelir kapısı olarak değil aynı zamanda nitelikli kalkınmanın da önemli bir öğesi olarak değerlendirilmelidir” dedi.
Hak ettiğimiz yere gelmek için herkese görev düşüyor…
Tarihte çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış Kıbrıs adasının, köklü tarihi geçmişi ile çok sayıda turizm değerini bünyesinde barındırdığının altını çizen Ahmet Savaşan, “mevsimlerin en belirgin olarak yaşandığı güzel adamız adeta turizm cenneti konumundadır. Son yıllarda ülkemiz turizminin çeşitlenmesine ve dört mevsime yaygınlaştırmasına yönelik çalışmalarda önemli mesafe alınmıştır. Fakat şunu unutmamalıyız ki turizmden hak ettiğimiz yere gelmek ve bu sektörden ülkemizin hak ettiği geliri alması için sadece devletimize değil, başta sektör temsilcilerine, işletmelere, akademisyenlere ve bu sektörle uzaktan yakından ilgilenen herkese büyük görevler düşmektedir” dedi.
Çeşitlilik, sağlık ve memnuniyet önemli…
Turizmde yeni dönemde de büyük bir rekabetin yaşanacağına işaret eden Savaşan, bu rekabet ortamında turizmi ne kadar çeşitlendirir, ne kadar yeni ürün sunar ve turist sağlığına önem göstererek turist memnuniyetine ne kadar değer verirsek o kadar başarı şansı elde edileceğine vurgu yaptı.
Turizm gününü buruk da olsa kutluyoruz…
Savaşan, mevcut turizm faaliyetlerimizi sürdürürken, sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmayan ve her bölgesinde ayrı bir güzelliği bulunan ülkemizde turizm sektörünün yeni ürünlerle çeşitleneceği ve dört mevsime yayılacağına olan inancımız tamdır. Bu duygularla turizm gününü buruk da olsa kutluyor, sağlıklı yarınlar diliyoruz” ifadelerini kullandı.
Erhürman: Cumhurbaşkanlığı standart, liyakat, denetim alanlarında üzerine düşeni yapma çabasından geri durmayacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, seçim mevzuatında değişiklik öngören yasayı Meclis’e iade etmesine yönelik eleştirilere yanıt verdi.17 Eylül 2026 Perşembe 21:36KIBRIS
YDP'den UBP'li başkan adayalarına destek yokTDP Parti Meclisi'nden dikkat çeken kararlar çıktı.17 Eylül 2026 Perşembe 21:33KIBRIS
Sermet Nereli: “Halkla birlikte yöneteceğiz, herkes kazanacak, İskele kazanacak”“CTP’nin markalaşmış ‘Herkes için hizmet’ anlayışını İskele’yle buluşturacağız”17 Eylül 2026 Perşembe 17:43İSKELE
Erhürman, 23 Eylül’de New York’a gidecekCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşeceğini açıkladı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:20KIBRIS
170 üreticiye bin modern arı kovanı“KKTC Arıcılığın Geliştirilmesi Kırsal Kalkınma Projesi -Kovan Dağıtım Töreni”, bugün Lefkoşa Millet Bahçesi’nde yapıldı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:18KIBRIS
Erhürman'dan seçim yasasına ilişkin 4 uyarıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’ne iade ettiği Seçim ve Halkoylaması Yasası ile ilgili 4 noktaya dikkat çekerek, düzenlemelerin Meclis tarafından yeniden değerlendirilmesini istedi.17 Eylül 2026 Perşembe 17:12KIBRIS
Meteoroloji Dairesi'nden sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, yarın gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurarak, yetkililer ile vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.17 Eylül 2026 Perşembe 14:01HAVA DURUMU
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.