ŞAP HASTALIĞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER: UZMANLAR ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERİ ANLATTI
Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi ile Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi uzmanları, adada kırmızı alarma yol açan şap hastalığına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

23 Aralık 2025 Salı 09:24
İskele bölgesinde bir mandırada yaklaşık 70–80 baş büyükbaş hayvanda şap hastalığına ait belirtilerin tespit edilmesi adada alarma yol açtı. Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsfendiyar Darbaz ve Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet İsfendiyaroğlu şap hastalığına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.
Veteriner Dairesi Başkanlığı öncülüğünde kurulan Teknik Komite’de yer alan, ülkenin tek Veteriner Hekimliği Fakültesi olan Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi, hastalığın kontrol altına alınabilmesi için hayvan yetiştiricileri ile toplumun bilinçli hareket etmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi de sürece ilişkin bilgilendirme yaparak; biyogüvenlik önlemlerine titizlikle uyulması, hayvan hareketlerinin kısıtlanması, aşılama programlarının aksatılmaması ve yalnızca resmi makamların yapacağı yönlendirmelerin dikkate alınması gerektiğine dikkat çekti.
Uzmanlar, şap hastalığının insanlara nadiren bulaştığını ve genellikle hafif seyirli olduğunu belirtirken, olası risklere karşı çiğ süt ve çiğ sütten yapılan ürünlerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Resmi denetimlerden geçmiş, güvenilir kaynaklardan temin edilen et ve süt ürünlerinin tüketilmesinde ise herhangi bir sakınca bulunmadığı ifade edildi.
Hızlı müdahale çok önemli !
Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsfendiyar Darbaz, şap hastalığının sığır, koyun, keçi ve domuz gibi çift tırnaklı hayvanları etkileyen, son derece bulaşıcı bir viral enfeksiyon olduğunu belirtti. Prof. Dr. Darbaz; ateş, iştahsızlık, aşırı salya, topallık ile ağız ve ayaklarda yaralar gibi belirtiler görülmesi halinde vakit kaybetmeden veteriner hekimlere ve yetkili mercilere bilgi verilmesi gerektiğini söyledi. Erken teşhis ve hızlı müdahalenin, hastalığın yayılımının önlenmesi ve hayvan refahının korunması açısından kritik rol oynadığını vurguladı.
Bulaşma yollarına dikkat!
Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet İsfendiyaroğlu ise hastalığın enfekte hayvanlarla doğrudan temasın yanı sıra solunum yolu, salya, süt, dışkı, hayvansal ürünler, ekipmanlar, nakil araçları ve insanlar aracılığıyla kısa sürede yayılabildiğine dikkat çekti. Aşılama yapılmamış, hassas ve genç hayvanlarda bulaşma oranının çok yüksek seviyelere ulaşabildiğini belirten İsfendiyaroğlu, hastalığa neden olan virüsün ısı ve dezenfektanlara karşı dayanıksız olduğunu ifade etti.
Dr. İsfendiyaroğlu, “Virüs; 60–65 °C’de yarım saatte, 85 °C’de ise birkaç dakika içinde etkisiz hale gelir. Enfekte hayvanların etlerinde +4 derecede 24–36 saat içinde ölür. Kimyasal dezenfektanlarla kısa sürede inaktive olur. Ancak salya, yem ve toprak gibi ortamlarda 20 haftaya kadar bulaşıcılığını sürdürebilir” dedi.
Karantina, dezenfeksiyon ve aşılama ihmal edilmemeli...
Hastalığın yayılmasının önlenmesi için sıkı karantina tedbirlerinin alınması, hayvan hareketlerinin kısıtlanması ya da tamamen durdurulması gerektiğini belirten Dr. İsfendiyaroğlu, aşılama ve gerektiğinde itlaf uygulamalarının en etkili mücadele yöntemleri arasında yer aldığını söyledi. Enfekte çiftliklerde giriş-çıkışların ciddi dezenfeksiyon işlemlerine tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Dr. İsfendiyaroğlu; mezbahaya sevk edilen hayvanları, süt ve hayvansal ürünleri taşıyan araçların ise hem çıkışta hem de varış noktasında dezenfekte edilmesi gerektiğini belirtti.
Aşılama programlarına eksiksiz uyulması hayati önem taşıyor!
Şap hastalığının doğru ve zamanında alınan önlemlerle kontrol altına alınabileceğini belirten Prof. Dr. İsfendiyar Darbaz, “Bu süreçte hayvan yetiştiricilerimizin bilinçli ve sorumlu davranması büyük önem taşıyor. Aşılama, yalnızca bireysel bir tercih değil; toplumsal ve sektörel bir sorumluluktur. Yetiştiricilerimizin hem kendi sürülerinin sağlığı hem de ülke hayvancılığının geleceği için aşılama programlarına eksiksiz uyması hayati öneme sahiptir” dedi.
Son cemre toprakla buluştu“Ateş parçası” veya “kor halindeki ateş” anlamına gelen cemrenin sonuncusu bugün toprağa düştü.05 Mart 2026 Perşembe 13:09KIBRIS
Savaş Azerbaycan'a sıçradı! Nahçıvan Havalimanı vurulduABD ve İsrail'in operasyonlarının ardından bölgede artan gerilim Kafkaslara da yansıyor.05 Mart 2026 Perşembe 12:16KIBRIS
Yarın ve cumartesi yer yer sağanak bekleniyorYarın ve cumartesi yer yer sağanak, pazar sabah saatlerinde ise don olayı bekleniyor.05 Mart 2026 Perşembe 10:48KIBRIS
İran: Türkiye'ye füze atmadıkİran Silahlı Kuvvetleri, Türkiye'nin egemenliğine saygı duyduğunu ve Türkiye topraklarına yönelik herhangi bir füze atışı yapılmadığını duyurdu.05 Mart 2026 Perşembe 09:30ORTADOĞU
Akaryakıta okkalı zam!Akaryakıt fiyatlarına zam geldi.04 Mart 2026 Çarşamba 22:58KIBRIS
Türkiye'yi de kapsıyor: AB 'Made in EU' planını açıkladı'Made in EU' girişimi kapsamında hazırlanan teklife göre AB ile Gümrük Birliği anlaşması olan ülkelerin içeriği Birlik menşeli olarak kabul edilecek.04 Mart 2026 Çarşamba 20:28AVRUPA
Fidan, İranlı Arakçi ile görüştü: Çatışmaların yayılmasına neden olacak adımlardan kaçınılmalıTürkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.04 Mart 2026 Çarşamba 20:26TÜRKİYE
Türkiye MSB: Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat imha edildiTürkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İran'dan ateşlenen ve Türk hava sahasına yöneldiği tespit edilen bir balistik mühimmatın, Doğu Akdeniz'de konuşlu NATO hava ve füze savunma unsurları tarafından imha edildiğini bildirdi.04 Mart 2026 Çarşamba 20:25TÜRKİYE
TAM Parti'de yaprak dökümü devam ediyorTam Parti Genel Kordinatörü Ertan Kaygan, partiden istifa etti04 Mart 2026 Çarşamba 20:17KIBRIS
Çin'de geliştirilen batarya, elektrikli arabaların menzilini iki katına çıkarabilirAraştırmacılar, yeni bataryanın yüksek irtifalarda kullanılmak üzere tasarlanmış araçlarda ve drone'larda kullanılabileceğini söylüyor04 Mart 2026 Çarşamba 13:35TEKNOLOJİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.