SAKIZ VE DİŞ MACUNUNDAKİ BİR MADDE, KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIYOR
Yaygın şekilde kullanılan yapay tatlandırıcılardan ksilitolün kalp krizi ve felç riskini artırdığı bulundu.

10 Haziran 2024 Pazartesi 11:22
Diyabet hastalarının veya zayıflamak isteyenlerin kullandığı ksilitol, sakız ve diş macunu gibi ürünlerde de bulunuyor. Geçen yıl yapılan bir çalışmada ksilitol gibi şeker alkolü sınıfında yer alan eritritol adlı tatlandırıcının kalp krizi ve felç riskini iki kata kadar artırdığı tespit edilmişti.
Bu araştırmayı yürüten ekip yeni çalışmalarında ksilitolün kalp damar sağlığı üzerindeki etkisini inceledi.
European Heart Journal adlı hakemli dergide dün yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, kalp hastalığı riski taşıyan ve gece orucu tutan 3 binden fazla kişinin kan örneklerini test etti.
Üç yıl boyunca takip edilen katılımcıların bir kısmı kalp damar sorunu yaşarken, kanında yüksek seviyede ksilitol bulunanların bunu deneyimlemeye daha yatkın olduğu bulundu.
Daha sonra insan ve fare deneyleri yürüten araştırmacılar ksilitolün kandaki trombositlerin pıhtılaşmasını hızlandırdığını saptadı. Bu kan pıhtıları kalp krizi, felç ve hatta ölüme yol açabiliyor.
Ardından 20 sağlıklı kişinin yarısına normal seviyede ksilitol içeren, diğer yarısına da şekerle (glukoz) tatlandırılmış içecek verildi. İlk gruptaki katılımcıların kanındaki pıhtılaşma hızla artarken, şekerli içeceği tüketenlerde böyle bir artış görülmedi.
Kalp krizi, felç ve ölüm riski neredeyse iki kat artıyor
Araştırmacılar ksilitolün tıpkı eritritol gibi kalp krizi, felç ve ölüm riskinin neredeyse iki kat artmasıyla ilişkili olduğunu buldu. Çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Stanley Hazen şu ifadeleri kullanıyor:
Tat alma duyularımız şekerle bu diğer tatlandırıcılar arasındaki yapısal farkı anlayamıyor ama belli ki trombositlerimiz anlayabiliyor.
"Kandaki glukoz bin katına çıkıyor"
Bilim insanları ayrıca ksilitol tükettikten sonra kandaki glukoz seviyesinin bin katına çıkarak 6 saat boyunca yüksek kaldığını kaydetti. Dr. Hazen bu bulguyu "Şeker yiyince glukoz seviyesi yüzde 10 ya da 20 artabilir ama bin kat artmaz" diye açıklıyor.
Şeker alkolleri insan vücudunda doğal yolla üretildiği için genellikle sağlıklı kabul ediliyor. Ancak araştırmacılar bunların vücutta çok daha düşük seviyelerde üretildiğini ve ticari üretimde çeşitli işlemlerden geçtiğini vurguluyor.
Yeni çalışmada şeker alkolleriyle kalp damar hastalıkları arasında bir ilişki kaydedilse de neden sonuç ilişkisi kurulmuyor.
George Washington Üniversitesi Egzersiz ve Beslenme Bilimleri bölümünde öğretim üyesi Rob van Dam ise gece orucu tutan kişilerde ksilitol seviyesinin doğal şekilde yükselmiş olabileceğini söylüyor.
20 kişiyle yapılan deneydeki katılımcılar oruç tutmadığından burada kurulan ilişki daha güvenilir olsa da katılımcı sayısının azlığı başka çalışmalar yapılmasını gerektiriyor.
Araştırmayı yürüten ekip bu kısıtlamalara rağmen bulguların ksilitol ve eritritol gibi maddelerin risklerine dikkat çekeceğini umuyor.
Larnaka Havalimanı’nda 75 kilo kaçak tütünLarnaka Havalimanı’nda 5 İngiliz’in Cumartesi günü valizleri içerisinde 75 kilo kaçak sarma sigara tütünüyle yakalandığı bildirildi.10 Ağustos 2026 Pazartesi 13:18GÜNEY KIBRIS
Merhum Ferit Açıkyıldız 11’inci anı turnuvasında özlemle anıldıÖtüken Spor Kulübü’nün uzun yıllar futbolcu ve yönetici olarak hizmet veren merhum Ferit Açıkyıldız anısına düzenlediği Halı Saha Anı Futbol Turnuvası’nın 11’incisi gerçekleştirildi.10 Ağustos 2026 Pazartesi 13:03İSKELE
YKS tercih süreci bugün sona eriyorYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının 21 Temmuz’da açıklanmasının ardından, üniversite adayları için tercih süreci 29 Temmuz’da başlamıştı.10 Ağustos 2026 Pazartesi 11:32KIBRIS
POLVAK’tan Kayıp Şahıslar Komitesi personeline temel yangın eğitimiHedef, yalnızca müdahale değil önleyici güvenlik anlayışının güçlendirilmesi10 Ağustos 2026 Pazartesi 11:27KIBRIS
Vadili’de “Yapay Zeka ile Geleceğe Hazır Ol” semineri düzenlendiBaşbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığına bağlı Gençlik Dairesi Müdürlüğü, Vadili’de “Yapay Zeka ile Geleceğe Hazır Ol” başlıklı seminer düzenledi.10 Ağustos 2026 Pazartesi 11:26TEKNOLOJİ
64. Mehmetçik Üzüm Festivali’nde Tavla Heyecanı64. Mehmetçik Üzüm Festivali kapsamında düzenlenen tavla turnuvası, ada genelinden 31 oyuncunun katılımıyla gerçekleştirildi. Büyük çekişmeye sahne olan turnuvanın şampiyonu Serhan Cecel oldu.10 Ağustos 2026 Pazartesi 11:13İSKELE
İçişleri’nden altı ilçede denetim: 7 kaçak yakalandıİçişleri Bakanlığı Göç Denetim Merkezi koordinasyonunda, ilçe kaymakamlıkları ve Polis Genel Müdürlüğü iş birliğiyle ülke genelinde yürütülen muhaceret denetimleri hafta boyunca altı ilçede devam etti.10 Ağustos 2026 Pazartesi 11:13KIBRIS
Elektrikli scooter kullanım kuralları güncellendiElektrikli scooter kullanım kuralları güncellendi, 50 km üzerindeki yollarda kullanmak yasak10 Ağustos 2026 Pazartesi 11:01KIBRIS
Sıcaklıklar 41 derece dolaylarında olacakMeteoroloji Dairesi, 8-14 Ağustos tarihleri arasında hava sıcaklığının 41 derece dolaylarında olacağını kaydetti.10 Ağustos 2026 Pazartesi 08:18KIBRIS
YDP Lefkoşa'dan sonra diğer bölgelerde de aday gösterecekYeniden Doğuş Partisi (YDP), 6 Aralık 2026’da yapılması planlanan yerel seçimler öncesinde Lefkoşa’nın ardından diğer bölgelerde de aday çıkarma hazırlığına hız verdi.10 Ağustos 2026 Pazartesi 08:11KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.