ŞAHALİ: “BİZ SİZİN ELLERİNİZİN KİRLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”
“Bu Ülke Tarihinin Anayasaya Aykırı En Fazla İcraat Yapan Hükümetisiniz”

03 Şubat 2026 Salı 17:36
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Erkut Şahali, hükümetin anayasa referandumu, erken seçim tartışmaları, yargı reformu ve kamu yönetimine ilişkin uygulamalarını sert ifadelerle eleştirdi. Şahali, hükümetin anayasa söylemini samimiyetsiz bulduğunu belirtirken, referandum gündeminin seçimden kaçma amacıyla ortaya konulduğunu savundu.
“Bu Ülke Tarihinin Anayasaya Aykırı En Fazla İcraat Yapan Hükümetisiniz”
Şahali, hükümetin hukukun üstünlüğü söylemiyle hareket ettiğini iddia ettiğini ancak uygulamaların bununla örtüşmediğini söyledi. Çıkarılan yasa gücünde kararnamelerin yarıdan fazlasının anayasaya aykırı olduğunu, geri kalanlarının ise anayasanın öngördüğü usullere uygun şekilde ele alınmadığını ifade etti.
Hükümetin Yüksek Adliye Kurulu’nun taleplerini gerekçe göstererek ani bir anayasa hassasiyeti geliştirdiğini savunan Şahali, bu tutumun gerçek bir anayasa bağlılığından değil, siyasi zorunluluktan kaynaklandığını dile getirdi.
“Bu Anayasa Referandumu Aşkı Seçimden Kaçmak İçin Zuhur Etti”
Şahali, Mayıs ayında referandum yapılacağı açıklamasının hükümet ortaklarını dahi şaşırttığını söyledi. Bu tarihten ne hükümet ortaklarının ne de Yüksek Adliye Kurulu’nun haberdar olduğunu ifade eden Şahali, referandum tarihinin ani biçimde gündeme getirilmesini inandırıcı bulmadığını kaydetti.
Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin, Başbakan’ın işaret etmesiyle hareket eden bir parti olmadığını vurgulayan Şahali, partilerinin ele aldığı her konuda ciddiyet ve karşılıklı güven aradığını belirtti. Daha önce Meclis’ten oy birliğiyle geçen iki anayasa referandumunun halktan onay alamadığını hatırlatan Şahali, bu sonuçların nedenlerinin samimiyetle sorgulanması gerektiğini ifade etti.
“Biz Sizin Ellerinizin Kirli Olduğunu Düşünüyoruz”
Şahali, geçmişte anayasa değişikliklerine Meclis’te destek verip, sonrasında bu değişikliklerin reddedilmesi için kampanya yürüten bir anlayışa güven duymanın mümkün olmadığını söyledi. El birliğiyle hareket etme çağrılarını samimi bulmadığını dile getiren Şahali, hükümetin anayasa ve referandum konularını siyasi manevra aracı haline getirdiğini savundu.
Hükümetin güvenilir olmadığını ve anayasa değişikliği sürecinin bu anlayışla yürütülemeyeceğini belirten Şahali, kamuoyunun bu sürece güvenmediğini ifade etti.
“Bu Koalisyon Kötülükte Uzlaşmış Bir Hükümettir”
Şahali, hükümetin üzerinde rüşvet, yolsuzluk, usulsüzlük ve suistimal iddialarının bulunduğunu ve bunların bir kısmının yargı önünde olduğunu söyledi. Asgari ücret, kamu yönetimi, ihaleler ve kamu kaynaklarının kullanımı konusunda hükümetin tercihlerini eleştiren Şahali, uygulamaların çalışanlar yerine belirli kesimlerin menfaatlerine hizmet ettiğini savundu.
Hükümetin istikrar söylemini reddeden Şahali, yapılan yatırımların hükümetin kendi icraatı gibi sunulmasını eleştirdi. Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin hükümetlerden bağımsız olarak devam ettiğini ifade eden Şahali, bu ilişkilerin iç siyasette araçsallaştırılmaması gerektiğini söyledi.
Şahali, ülkede yaşanan çöküş, çürüme ve kokuşmuşluğun giderilmesinin yolunun seçimden geçtiğini belirterek, kararın Kıbrıs Türk halkına ait olduğunu vurguladı. Referandumun ancak geniş bir uzlaşı ve iyi niyetle mümkün olabileceğini ifade eden Şahali, mevcut tabloda eksik olanın tam da bu iyi niyet olduğunu dile getirerek konuşmasını tamamladı.
Pazar günü köprü genişletme çalışması yapılacakLefkoşa Türk Belediyesi (LTB), pazar günü Atatürk Öğretmen Akademisi karşısında yaya güvenliğini arttırmak amacıyla köprü genişletme çalışması yapılacağını duyurdu.26 Mart 2026 Perşembe 13:07LEFKOŞA
Meta ve YouTube, 'bağımlılık yapmak'tan suçlu bulundu!Meta ve YouTube, ABD’de genç bir kadını çocukluk döneminde sosyal medya bağımlılığına sürüklediği gerekçesiyle suçlu bulundu.26 Mart 2026 Perşembe 12:10TEKNOLOJİ
Karadeniz’de Türk tankerinde patlama | Bakan Uraloğlu: Kasıtlı olarak hedef alındı, insansız deniz aracı olabilirKaradeniz’de Türk tankerinde patlama | Bakan Uraloğlu: Kasıtlı olarak hedef alındı, insansız deniz aracı olabilir26 Mart 2026 Perşembe 12:08TÜRKİYE
Bugün, hafta sonu ve pazartesi sağanak yağış bekleniyorMeteoroloji Dairesi’nin 26 Mart-1 Nisan tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre hava sıcaklığı genellikle 16 – 19; yarın ise 20-23 derece dolaylarında seyredecek.26 Mart 2026 Perşembe 10:34KIBRIS
Dövizin ateşi yüksekDöviz güne nasıl başladı?26 Mart 2026 Perşembe 10:30PARA BORSA
İskele'de 49 yaşında vefat ettiİskele'de ani ölüm: 49 yaşındaki Yavuz Holat hayatını kaybetti25 Mart 2026 Çarşamba 23:20İSKELE
Tufan Erhürman, Nikos Hristodulidis’in son açıklamalarına sert tepkiTufan Erhürman, Nikos Hristodulidis’in son açıklamalarına sert tepki gösterdi.25 Mart 2026 Çarşamba 23:08KIBRIS SORUNU
Akaryakıta bir zam dahaYapılan yeni zamma göre 95 Oktan 61,12, 98 Oktan 62,12, Eurodizel 60,00 ve Gazyağı 71,43 TL oldu. Kaynak: Akaryakıta bir zam daha!25 Mart 2026 Çarşamba 22:33KIBRIS
Tosunoğlu: Düşünce suçlusu yaratacak bir metne onay vermemBağımsız Milletvekili Hasan Tosunoğlu, Meclis gündeminde bulunan Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili yazılı bir açıklama yaparak, kamuoyunda yürüyen tartışmaları dikkatle takip ettiğini belirtti.25 Mart 2026 Çarşamba 22:21KIBRIS
Harmancı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay ile bir araya geldiLefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, kardeş şehir İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay ile bir araya geldi.25 Mart 2026 Çarşamba 16:54LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.