ŞAHALİ: “BİZ SİZİN ELLERİNİZİN KİRLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”
“Bu Ülke Tarihinin Anayasaya Aykırı En Fazla İcraat Yapan Hükümetisiniz”

03 Şubat 2026 Salı 17:36
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Erkut Şahali, hükümetin anayasa referandumu, erken seçim tartışmaları, yargı reformu ve kamu yönetimine ilişkin uygulamalarını sert ifadelerle eleştirdi. Şahali, hükümetin anayasa söylemini samimiyetsiz bulduğunu belirtirken, referandum gündeminin seçimden kaçma amacıyla ortaya konulduğunu savundu.
“Bu Ülke Tarihinin Anayasaya Aykırı En Fazla İcraat Yapan Hükümetisiniz”
Şahali, hükümetin hukukun üstünlüğü söylemiyle hareket ettiğini iddia ettiğini ancak uygulamaların bununla örtüşmediğini söyledi. Çıkarılan yasa gücünde kararnamelerin yarıdan fazlasının anayasaya aykırı olduğunu, geri kalanlarının ise anayasanın öngördüğü usullere uygun şekilde ele alınmadığını ifade etti.
Hükümetin Yüksek Adliye Kurulu’nun taleplerini gerekçe göstererek ani bir anayasa hassasiyeti geliştirdiğini savunan Şahali, bu tutumun gerçek bir anayasa bağlılığından değil, siyasi zorunluluktan kaynaklandığını dile getirdi.
“Bu Anayasa Referandumu Aşkı Seçimden Kaçmak İçin Zuhur Etti”
Şahali, Mayıs ayında referandum yapılacağı açıklamasının hükümet ortaklarını dahi şaşırttığını söyledi. Bu tarihten ne hükümet ortaklarının ne de Yüksek Adliye Kurulu’nun haberdar olduğunu ifade eden Şahali, referandum tarihinin ani biçimde gündeme getirilmesini inandırıcı bulmadığını kaydetti.
Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin, Başbakan’ın işaret etmesiyle hareket eden bir parti olmadığını vurgulayan Şahali, partilerinin ele aldığı her konuda ciddiyet ve karşılıklı güven aradığını belirtti. Daha önce Meclis’ten oy birliğiyle geçen iki anayasa referandumunun halktan onay alamadığını hatırlatan Şahali, bu sonuçların nedenlerinin samimiyetle sorgulanması gerektiğini ifade etti.
“Biz Sizin Ellerinizin Kirli Olduğunu Düşünüyoruz”
Şahali, geçmişte anayasa değişikliklerine Meclis’te destek verip, sonrasında bu değişikliklerin reddedilmesi için kampanya yürüten bir anlayışa güven duymanın mümkün olmadığını söyledi. El birliğiyle hareket etme çağrılarını samimi bulmadığını dile getiren Şahali, hükümetin anayasa ve referandum konularını siyasi manevra aracı haline getirdiğini savundu.
Hükümetin güvenilir olmadığını ve anayasa değişikliği sürecinin bu anlayışla yürütülemeyeceğini belirten Şahali, kamuoyunun bu sürece güvenmediğini ifade etti.
“Bu Koalisyon Kötülükte Uzlaşmış Bir Hükümettir”
Şahali, hükümetin üzerinde rüşvet, yolsuzluk, usulsüzlük ve suistimal iddialarının bulunduğunu ve bunların bir kısmının yargı önünde olduğunu söyledi. Asgari ücret, kamu yönetimi, ihaleler ve kamu kaynaklarının kullanımı konusunda hükümetin tercihlerini eleştiren Şahali, uygulamaların çalışanlar yerine belirli kesimlerin menfaatlerine hizmet ettiğini savundu.
Hükümetin istikrar söylemini reddeden Şahali, yapılan yatırımların hükümetin kendi icraatı gibi sunulmasını eleştirdi. Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin hükümetlerden bağımsız olarak devam ettiğini ifade eden Şahali, bu ilişkilerin iç siyasette araçsallaştırılmaması gerektiğini söyledi.
Şahali, ülkede yaşanan çöküş, çürüme ve kokuşmuşluğun giderilmesinin yolunun seçimden geçtiğini belirterek, kararın Kıbrıs Türk halkına ait olduğunu vurguladı. Referandumun ancak geniş bir uzlaşı ve iyi niyetle mümkün olabileceğini ifade eden Şahali, mevcut tabloda eksik olanın tam da bu iyi niyet olduğunu dile getirerek konuşmasını tamamladı.
Sevgül Uludağ hayatını kaybettiKıbrıslı Türk araştırmacı gazeteci, yazar ve barış aktivisti Sevgül Uludağ’ın yaşamını yitirdiği bildirildi.28 Haziran 2026 Pazar 20:41KIBRIS
Arıklı başka Üstel başka! Hükümette Ercan çatlağı!Üstel, son günlerde kamuoyunda tartışılan Ercan Havalimanı’nın iç hat statüsü” tartışmalarına ilişkin iddialarla ilgili açıklama yaparak, Ercan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası havalimanı olduğunu ve bu statüsünü koruyacağını vurguladı.28 Haziran 2026 Pazar 17:19KIBRIS
Karşıyaka Açıklarında Balıkçı Teknesinde Patlama: İki Kişi YaralandıKarşıyaka'da denizde balık avladıkları sırada bir balıkçı teknesinde meydana gelen patlama sonrası çıkan yangında iki kişi yaralandı.28 Haziran 2026 Pazar 15:55KIBRIS
Arıklı: Ercan'ı Batum Modeliyle Türkiye İç Hat Sistemine entegre etmek istiyoruzBayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Ercan Havalimanı'nda uygulanması planlanan yeni sistemle ilgili açıklamalarda bulundu.28 Haziran 2026 Pazar 15:27KIBRIS
Akıncılar’da Tarım Arazisinde Yangın: 33 Dönüm Ekin Kül OlduAkıncılar Köyü’nde meydana gelen yangında toplam 33 dönüm biçilmemiş arpa ve buğday ile 3 adet rulo balya yanarak zarar gördü.28 Haziran 2026 Pazar 14:59KIBRIS
Gazimağusa’da Sarhoş Şahıs Çevreye Rahatsızlık VerdiGazimağusa’da alkollü olduğu sırada yüksek sesle bağırıp çağırarak çevreyi rahatsız eden 55 yaşındaki bir kişi tutuklandı.28 Haziran 2026 Pazar 14:57GAZİMAĞUSA
Yerde Buldukları Banka Kartıyla 5 Bin TL'yi Aşkın Harcama YaptılarLefkoşa’da iki kadın, bir şahsın sokakta düşürdüğü banka kartını alarak yaklaşık 5 bin 100 TL tutarında harcama yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı.28 Haziran 2026 Pazar 14:56LEFKOŞA
İskele’de 72 Yaşındaki Kadın Evinde Hayatını Kaybettiİskele’de yaşayan 72 yaşındaki İrina Nikolskaya, dün sabah evinde aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.28 Haziran 2026 Pazar 14:52İSKELE
ARUCAD'da Sürdürülebilir ve Yenilikçi Eğitim Konferansı Düzenlendi"Innovating Education Through Sustainability" başlıklı uluslararası konferans, eğitimde sürdürülebilirlik ve yenilikçi öğretim yaklaşımlarını ele almak üzere akademisyenleri, eğitimcileri ve dil eğitimi profesyonellerini bir araya getirdi.28 Haziran 2026 Pazar 14:27ARUCAD
Bayrağı kaptıGeçmiş yıllardaki tecrübesini bir kez daha ortaya koyan Aytan Tosun, yağlı direkten bayrağı kaparak 25.000 TL'lik para ödülünün sahibi oldu.28 Haziran 2026 Pazar 14:25İSKELE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.