RUM YÖNETİMİ ÖNÜMÜZDEKİ ÜÇ YIL SİLAHLANMA İÇİN 532 MİLYON EURO HARCAYACAK
Rum Yönetimi, silahlanma için önümüzdeki üç yıl harcayacağı ödenekleri artırdı. RMMO’ya modern ve “akıllı” silah sistemleri alımı için son dönemde yapılan harcamalarda önemli artış olduğu, 2026-2028 dönemi için de 532 milyon euro bütçe ayırdı.

06 Ekim 2025 Pazartesi 11:34
Rum Yönetimi, silahlanma için önümüzdeki üç yıl harcayacağı ödenekleri artırdı. RMMO’ya modern ve “akıllı” silah sistemleri alımı için son dönemde yapılan harcamalarda önemli artış olduğu, 2026-2028 dönemi için de 532 milyon euro bütçe ayırdığı haber verildi.
Politis Rum Savunma Bakanlığı tarafından, kapalı oturumlarda görüşülüp onaylanmak üzere Rum Meclisi’ne sunacağı “gizli” belgeye dayandırdığı ve Bakanlığın antentini taşıyan bir harcama grafiğiyle birlikte aktardığı haberi “Silah Sistemlerine Daha Çok Ödenek… 2026-2028’i Kapsayan Üç Yıl İçin Milli Muhafız Ordusu’nu Güçlendirmeye 532 Milyon Euro Sağlanacak” başlığıyla manşete çekti.
Habere göre “savunma” ve silahlanma için ayrılan ödenekler 2023 ve sonrasında 170 milyon euronun üzerine çıktı. Geçen perşembe günü Rum meclisinin onayına sunulan 2026 devlet bütçesinde silahlanma için 176,8 milyon euroluk ödenek yer alıyor. Rum Savunma Bakanlığı tarafından, kapalı oturumlarda görüşülüp onaylanmak üzere sunulacak “gizli” belgede yapılması öngörülen harcamalar kaydediliyor.
Rum Savunma Bakanlığı’nın 2026 bütçesinde ayrıca, silahlanma harcamalarının yukarı doğru 2027’de 180 milyon euroya, 2028’de de 175 milyon euroya yükseltileceği ve her iki bütçenin de yukarı doğru güncellenmesi olasılığının açık bırakıldığı kaydedildi.
Habere göre “yetkili” bir kaynak Politis’e “bakanlığın, savunma bütçesini devletin ekonomik olanakları çerçevesinde son yılların en üst seviyesine çıkartarak, RMMO ile birlikte hazırlanan silahlanma programını adım adım uygulamakta olduğunu” söyledi.
RMMO’nun 2026 için sahip olacağı 176,8 milyon euro ile modern imkanlar, silah ve teçhizat alarak caydırıcı ve savunma gücü haline gelmek için mevcut ve yeni sözleşmeleri hayata geçireceği kaydedilen haberde artık İsrail’den, Avrupa ülkelerinden silah sistemleri alınabildiği çok yakında ABD’den de alınabileceği belirtildi.
Habere göre,2026 içerisinde Airbus Helicopters şirketinden H145M tipi üç saldırı helikopteri daha teslim alınacak. Satın alım sözleşmesi yaklaşık 140 milyon euro karşılığında 2022’de imzalanan yeni Fransız helikopterleri, Rus yapımı MI35P tipi 11 helikopterin Sırbistan’a satılmasıyla oluşan boşluğu dolduracak.
Alınacak silah sistemleriyle ilgili Rum Savunma Bakanlığı’ndan gazeteye verilen bilgiye göre, ödeneklerin verimli ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasına dayalı uzun ve orta vadeli silahlanma programı hazırlandı. Mevcut silah sistemlerinin olanakları, caydırıcılığı güçlendirecek ileri teknoloji sistemleri alımı kombine halde olabildiğince çok değerlendirilecek. RMMO’nun operasyonel kabiliyetinin artırılması, altyapıların iyileştirilmesiyle sıkı sıkıya bağlantılı ve bu yönde Mari’deki (Tatlısu) Evangelos Florakis deniz üssü ile Baf’taki Andreas Papandreu hava üssünün geliştirilmesi devam ediyor.
Yeni ultramodern silah sistemleri satın alımıyla RMMO’nun operasyonel olanaklarının güçlendirilmesi dışında, aynı derecede önemli olan, savunma diplomasisi de yürütülmekte olduğunu belirten gazete, Savunma ve Dışişleri bakanlıklarının AB içerisindeki güçlü ülkeler ve ABD ile ilişkileri artırmak ve Türkiye’ye karşı “ulusal çıkarlara hizmet eden ittifakları güçlendirmek” için metotlu çalıştığını belirtti.
Gazete ABD’nin Rum ve Yunan hükümetleriyle yaptığı iş birlikleri ile Doğu Akdeniz’deki varlığını genişletmekte olduğunu belirtti. ABD’nin bunun yanında enerjiye de ilgi gösterdiğini belirten gazete Rum Savunma Bakanlığı’nın, yabancı ülkelerle savunma ve güvenlik konularında iş birliğinin, Rum Yönetiminin “Türkiye karşı politikasının önemli bir parçası gördüğünü, bu iş birliklerinin RMMO’nun çok uluslu tatbikatların plan ve icrasına katılarak operasyonel hazırlık durumunu artırması açısından da çok faydalı bulduğunu belirtti.
Habere göre, Rum Yönetimi yabancı ülkelerle ilişkileri güçlendirmede, bölgesel iş birliklerini ilerletme, ABD ile ilişkileri geliştirme ve Ortak Savunma Politikası eksenlerinde hareket ediyor.
Bölgesel iş birliklerini ilerletme ekseninde Avusturya, Fransa, Almanya, Portekiz, İtalya, Hollanda, Romanya, Slovakya vb ile savunma ve güvenlik alanlarında ikili iş birlikleri geliştirildiği belirtilen haberde, bölgedeki İsrail, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan Ürdün, Lübnan ve Birleşik Krallık, Hindistan ve Slovenya gibi diğer önemli ülkelerle iş birlikleri geliştirilirken, Rum Yönetiminin Ermenistan ve 11 Mi35P saldırı helikopterini sattığı Sırbistan’la da iş birliğini artırdı.
ABD ile ilişkilerin geliştirilmesi ekseninde, RMMO’nun gece görüş dürbünü ve patlayıcı mekanizmaları etkisiz hale getiren robot sistemi gibi “ölümcül teçhizat” satın aldığı kaydedilen haberde, RMMO ve ABD silahlı kuvvetleri arasında yıllık ortak tatbikat ve eğitimler gerçekleştirildiği, RMMO mensuplarının ABD’deki askeri kurum ve akademilere katıldığı belirtildi.
Haberde, RMMO’nun, New Jersey Eyaleti Ulusal Muhafızlarının iş birliği ile ilgili SPP (State Partnership Program) programına katılımının da önemli görüldüğü kaydedildi.
Ortak Savunma Politikası ekseninde ise Rum Savunma Bakanlığı AB Daimi Temsilciliği’nde Askeri Komitede bulundurduğu 4 personel ile askeri ve diğer konulardaki karar mekanizmalarında yer aldığı kaydedilen haberde, bakanlığın ayrıca Askeri Kurmaylık (EUMS), Güvenlik ve Savunma Koleji (ESDC) ve Askeri Operasyon Planlama ve İcra Olanakları (MPCC) gibi kurumsal organlara 7 personeliyle katıldığı ifade edildi. Habere göre, Rum Yönetimi ayrıca AB Ortak Savunma ve Güvenlik Politikası operasyonlarında yer alıyor ve Daimi Yapılandırılmış İş Birliği’nin (PESCO) 9 programına katılıyor. Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile arama ve kurtarma alanlarında “egemenliğini” öne çıkarmaya çalışıyor.
Köpekleri bu kadar çok sevmemizi bilim nasıl açıklıyor?Bazen inanması zor ama bütün köpeklerin, hatta şivavaların bile ataları kurtlar.04 Aralık 2025 Perşembe 20:04YAŞAM
Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecekCumhurbaşkanı Erhürman: TMK'yı daha da güçlendirme çalışmalarımız aralıksız biçimde devam edecek04 Aralık 2025 Perşembe 19:54KIBRIS
Uluçay, Salamis Yolu park alanı çalışmasını yerinde incelediGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Salamis Yolu 500 araçlık yeni park alanı çalışmasını yerinde inceleyerek, projenin gidişatı hakkında yetkililerden bilgi aldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:24KIBRIS
YDÜ Akademisyenlerine Londra’dan Küresel Savunuculuk Ödülü!YDÜ Londra’da düzenlenen Küresel Savunuculuk Forumu 2025’te ‘Cinsiyet, Yaş ve Engellilik Kesişimsel Konular’ kategorisinde ödüle layık görüldü.04 Aralık 2025 Perşembe 19:12YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Özçınar, “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldıÖzçınar, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) İşbirliği ile Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA) tarafından düzenlenen “Yerel Yönetimler ve Sınır Ötesi İşbirliği” konulu çalıştaya katıldı.04 Aralık 2025 Perşembe 19:08GÜZELYURT
KTOEÖS’ten “Eğitimde Çöküş” Protestosu: Hükümete İstifa ÇağrısıKıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), "öğrencilerin konteyner ve inşaatlar içerisinde eğitim görmesi ve okulların güçlendirilmemesini" protesto etmek amacıyla Başbakanlık ışıklarında eylem yaptı.04 Aralık 2025 Perşembe 18:56KIBRIS
Girne'de pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyorGirne Belediyesi’nin katkılarıyla Bellapais Inner Wheel Kulübü tarafından pazar günü ‘Yılbaşı Şenliği’ düzenleniyor.04 Aralık 2025 Perşembe 18:55GİRNE
Yaban Hayatın Korunması İçin İş Birliğine Gidildiİskele Belediyesi ile Kktc Avcılık Federasyonu İş Birliği Protokolü İmzaladı04 Aralık 2025 Perşembe 18:46İSKELE
Erhürman,Holguín’i Kabul EdecekCumhurbaşkanı Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Holguín’i Yarın Kabul Edecek04 Aralık 2025 Perşembe 18:42KIBRIS
Yasemin Çobanoğlu: Bataklığın içindeyiz; erken seçim kaçınılmaz“Bu hükümetle olmaz; erken seçim şart”04 Aralık 2025 Perşembe 18:38KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.