RUM YÖNETİMİ İSKELE KAZA MAHKEMESİ’NİN TUTUKLU 5 RUM'DAN 2'SİYLE İLGİLİ KARARINI “İNFİALLE” KARŞILADI
Askeri yasak bölgeyi ihlal, kişisel verileri koruma yasasını çiğneme ve rahatsızlık suçlamalarıyla tutuklu bulunan 5 Rum zanlıdan 2’sinin tutukluluğunun 3 ay daha uzatılması, Rum yönetiminin sert tepkisini çekti.

01 Ağustos 2025 Cuma 12:09
Fileleftheros’un haberine göre 5 zanlının 19 Temmuz’da “kaçırıldığını ve yasadışı şekilde tutulduğunu” öne süren Rum yönetimi KKTC’deki yargı sürecini “parodi” olarak niteledi ve “infial” belirtti.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in Basın Ofisi Müdürü Viktoras Papadopulos, yaptığı yazılı açıklamada 5 Rum’un “kaçırıldığını”, tutukluluk hallerinin devamına hükmedildiğini ve “tamamının askeri mahkemeye çıkarıldığını” iddia etti.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, KKTC’de bilgi ve belge toplayan Rumlar hakkında tutuklama emri çıkartılmasını ve tedbir alınmasını istediği açıklamasını da hatırlatan Papadoupulos KKTC makamlarının bu eylemlerini “korsan”, “kışkırtıcı ve kabul edilemez” olarak niteledi. Papadoupulos, "insan hakları ve özgürlükleriyle ilgili her türlü ilkenin ihlal edildiğini" de öne sürdü.
Papadopulos Rum makamlarının ilk andan itibaren, 5 Rum’un serbest bırakılması için gerekli her çabayı harcadığını, yakınları ile de sürekli temas halinde olduğunu kaydettiği açıklamasında Rum Yönetimi'nin Kıbrıs’taki BM Barış Gücü, BM ile Güvenlik Konseyi üyesi ülkelere şikayette bulunmaya devam ettiğini belirtti.
Tutukluluk hallerinin devamına hükmedilen Rum çiftin KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’na kullanım hakkı kaybı ve iade başvurusunda bulunduğunu da belirten Viktoras Papadopulos, bu durumun, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymak niyetinde olmadığını ve eski mallarını ziyaret edip yakından görmek isteyen mal sahiplerini gözaltına almayı seçerek “gözdağı vermek istediğini gösterdiğini” öne sürdü.
Papadopulos KKTC makamlarının bu eylemlerinin BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununun çözümü için müzakereleri yeniden başlatma ve bunun için iyi ortam yaratma çabalarını baltaladığı görüşünü de ortaya koydu.
Alithia İskele Kaza Mahkemesi kararıyla ilgili haberini okurlarına “İşgal Bölgeleri… Beş Kıbrıslı Rum ‘Tutukludan’ İkisi Üç Ay ‘Sanık’… Askeri Mahkeme’ye Sevk Ediliyorlar” başlık ve spotlarıyla aktardı.
-“Rum Barolar Birliği AB’ye şikayet ediyor”
Gazete Rum Barolar Birliği’nin 5 Kıbrıslı Rum’un tutuklanmasının “keyfi” olduğunu öne sürerek bunu Avrupa Birliği’ne ve her uluslararası yetkili mercie şikayet edeceğini açıkladığını yazdı.
Habere göre Rum Barolar Birliği açıklamasında, 5 Rum’un “başka sebeplerle ve gözdağı vermek hedefiyle, yasadışı ve keyfi şekilde tutuklandığı” iddia edildi.
KKTC polisinin ve mahkemelerinin “yasal olmadığı, uluslararası hukuku ihlal ederek yasadışı faaliyet gösterdiği” de iddia edilen açıklamada KKTC polisinin ve mahkemelerinin faaliyetlerinin “terörize etme ve insan haklarını ihlal maksatlı olduğu ve hiçbir hukuki geçerliliği olmadığı” öne sürüldü.
Haravgi dünkü mahkeme ile ilgili haberini “Beş Kıbrıslı Rum’dan İkisi Üç Ay ‘Sanık’” ve Rum Barolar Birliği açıklamasını “Barolar Birliği: Beş Kıbrıslı Rum’un İşgal Makamları Tarafından Keyfi ‘Tutuklanmasını’ AB’ye Şikayet Ediyor” başlığıyla aktardı.
Çavuş sözleşme dışı kullanıma izin yok!Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda konuşan Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, orman arazisi kiralamasıyla ilgili kamuoyuna yansıyan iddialara açıklık getirdi.03 Şubat 2026 Salı 18:40KIBRIS
Şahali: “Biz sizin ellerinizin kirli olduğunu düşünüyoruz”“Bu Ülke Tarihinin Anayasaya Aykırı En Fazla İcraat Yapan Hükümetisiniz”03 Şubat 2026 Salı 17:36KIBRIS
Sıla Usar İncirli: Bu çürümüşlükte doğru ve ahlaki olan erken seçimdir“CTP iktidarında planlı, adil ve liyakatli bir yönetim olacak”03 Şubat 2026 Salı 16:54KIBRIS
Meclis'te yumruklu kavga çıktı! (Video)Meclis'te yumruklu kavga çıktı! Meclis oturumuna ara verildi.03 Şubat 2026 Salı 16:28KIBRIS
KKTC’nin yeni projeksiyon nüfusu: 489 bin 308İstatistik Kurumu, 2024 İstatistik Yıllığı verileri yayınlandı. İstatistik Kurumu son veriler ışığında revize edilen KKTC yeni projeksiyon nüfusunu açıkladı.03 Şubat 2026 Salı 15:21KIBRIS
Kürşat: Yasalar kâğıt üzerinde kalmış, talan sınır tanımıyor!Doğup büyüdüğüm köyüm Ötüken’in hemen yanı başında yaşanan bu yağma, artık gizlenemeyen bir çürümenin göstergesidir.03 Şubat 2026 Salı 15:20İSKELE
Şap hastalığına karşı mücadele sürüyorTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, ülkede uzun bir süreden sonra aralık ayı içerisinde yeniden görülen şap hastalığına karşı mücadele çalışmalarının kararlılıkla sürdürüldüğünü duyurdu.03 Şubat 2026 Salı 14:06KIBRIS
Kıbrıslı Rumların yaklaşık yüzde 14'ü evlerini ısıtamıyorAvrupa Birliği (AB) İstatistik Kurumu’nun (Eurostat) 2024 yılı verilerine göre, Kıbrıslı Rumların yüzde 14’6’sı evlerini yeterince ısıtamadığını dile getirdi.03 Şubat 2026 Salı 14:04GÜNEY KIBRIS
Türkiye'de Ocak ayı enflasyonu 4.84 olarak gerçekleşti!Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ocakta aylık bazda yüzde 4,84 artarken, yıllık bazda yüzde 30,65 oldu.03 Şubat 2026 Salı 14:03TÜRKİYE
Sterlin 60 TLPiyasada, Sterlin 59.80 Türk lirası, Euro 51.65 Türk lirası, Dolar 43.65 Türk lirasından işlem görüyor.03 Şubat 2026 Salı 10:14PARA BORSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.