RUM TARAFI UNFICYP RAPORU’NDAN MEMNUN
BM Güvenlik Konseyi’nin UNFICYP’ın görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporu kabul etmesinin ardından Kıbrıs Rum tarafından, rapordan duyulan memnuniyeti dile getiren açıklamalar geldi.

03 Şubat 2019 Pazar 14:45
BM Güvenlik Konseyi’nin UNFICYP’ın görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporu kabul etmesinin ardından Kıbrıs Rum tarafından, rapordan duyulan memnuniyeti dile getiren açıklamalar geldi.
Alithia gazetesi “Güvenlik Konseyi Raporundan Memnuniyet” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Dışişleri Bakanlığı ve Rum Hükümet Sözcüsü’nün yaptıkları açıklamalarda, UNFICYP raporunun BM Güvenlik Konseyi tarafından benimsenmesi hususunda duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini yazdı.
Habere göre Rum Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan yazılı açıklamada özetle, UNFICYP’in görev süresinin 31 Temmuz 2019’a kadar uzatılmasından duyulan memnuniyet dile getirildi.
Açıklamada, raporun hem açıkça hem de, Güvenlik Konseyi’nin daha önceki Kıbrıs raporlarının tamamına ve BM kararlarında öngörüldüğü şekilde tek egemenlik, vatandaşlık ve uluslararası kimliğe sahip iki toplumlu iki kesimli federasyon temelindeki bir devlete değinen 1251 sayılı karara dolaylı şekilde değinmesinden açıkça memnuniyet duyulduğu da vurgulandı.
Bakanlığın açıklamasında raporda yer alan diğer unsurlara da ayrıntılarıyla değinildi.
Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu da dünkü açıklamasında, rapordan duydukları memnuniyeti yineledi ve Türkiye’nin rapora verdiği tepkiyi yorumladı.
Habere göre Prodromu, önemli olanın UNFICYP’in görev süresinin yenilenmesi olduğunu vurgularken Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasının “olumlu olmadığı” yorumunda bulundu.
Gazete, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasını ise “Kıbrıslı Rumlar AB Üyeliğini Suistimal Ediyorlar” başlığı altında okuyucusuna yansıttı.
SIDDIK: “UNFICYP KONUSUNDA KARAR VEREN MERCİ GÜVENLİK KONSEYİ”
Fileleftheros gazetesi ise UNFICYP Basın Sözcüsü Alim Sıddık’ın da Türkiye’nin raporun benimsenmesine ilişkin açıklamasını yorumladığını ve UNFICYP konusunda karar alma merciinin Güvenlik Konseyi olduğunu söylediğini yazdı.
Habere göre Sıddık dünkü açıklamasında, UNFICYP’e ilişkin tüm kararları alma yetkisinin Güvenlik Konseyi’nde olduğunu belirtirken her üye ülkenin Güvenlik Konseyi kararlarına ilişkin kendi görüşü olabileceğini de sözlerine ekledi.
KORNİLİU: “LUTE’UN ZİYARETİNE ODAKLANILMADI”
Gazete bir diğer haberinde, Güney Kıbrıs’ın BM Daimi Temsilcisi Kornilios Korniliu’nun UNFICYP raporunun onaylanması sürecine ilişkin yaptığı açıklamaya geniş yer verdi.
Korniliu açıklamasında, UNFICYP raporunun benimsenmesi konusundaki tehlikenin şimdilik atlatıldığını belirterek şimdi BM Genel Sekreteri’nin geçici olarak atadığı Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un ziyaretine odaklanılması gerektiğini vurguladı.
Korniliu, raporun Güvenlik Konseyi’nde görüşülmesi sırasında ABD ve Rusya daimi temsilcileri tarafından yapılan açıklamalar da değinerek, Güvenlik Konseyi’nin UNFICYP’e ilişkin yıllara dayalı bir birlik politikasına sahip olduğunu, bu yüzden de Rusya ila ABD’nin bu konuda bir zıtlaşma içerisine girmelerini beklemediğini de ifade etti.
Maria Holguín: Üçlü görüşmeyi “verimli ve somut sonuç” hedefiyle hazırlıyoruzHolguín, Erhürman’la yaptığı görüşmenin ardından, 11 Aralık’ta Erhürman ve Rum lider Hristodulidis’le yapılacak üçlü toplantının “yeni atmosferi güçlendirecek somut bir görüşme” olması için çalıştığını açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 14:51KIBRIS
Kuzey Kıbrıs için kuvvetli sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, 5 Aralık akşamından 6 Aralık gece yarısına kadar özellikle kuzey sahil, Beşparmaklar ve Karpaz hattında 21–50 kg/m² arası kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu.05 Aralık 2025 Cuma 14:49KIBRIS
Erhürman açıklamasında üç başlığa değindiCumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen ve Erhürman ile Holguín’in baş başa yaptığı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Holguín, yarın saat 10.00’da Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelecek.05 Aralık 2025 Cuma 14:27KIBRIS
Kantara Gençlik Kampı’nda tadilat ve yenileme çalışmaları yapıldıKantara Gençlik Kampı’nda geniş kapsamlı tadilat ve yenileme çalışmaları tamamlandı.05 Aralık 2025 Cuma 14:16KIBRIS
İlk kez görüştülerCumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ın Cumhurbaşkanlığı’ndaki yaklaşık bir saatlik görüşmesi sona erdi; tarafların kabul sonrası açıklama yapması bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 13:21KIBRIS
Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu yeniden mahkemeye çıkarıldı: 7 gün daha tutuklu kalacakBaşbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu yeniden mahkemeye çıkarıldı: 7 gün daha tutuklu kalacak05 Aralık 2025 Cuma 13:10KIBRIS
Basketbol U16 liglerinde heyecan sürüyorKKTC Basketbol Federasyonu tarafından düzenlenen U16 liglerine oynanan iki karşılaşma ile devam edildi.05 Aralık 2025 Cuma 13:03BASKETBOL
KTMMOB, 65. yılı dolayısıyla resepsiyon düzenlediKıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) 65 yaşında… KTMMOB’nin kuruluşunun 65. yılı nedeniyle Lefkoşa’da resepsiyon düzenlendi.05 Aralık 2025 Cuma 12:33KIBRIS
Tıp-İş tüm kamu sağlık birimlerinde “imza atmama eylemi” başlatıyorHekimler Sendikası, kamu sağlık sistemindeki “liyakatsiz atama” ve “keyfi görevlendirme” iddialarına tepki olarak hafta başından itibaren tüm sağlık birimlerinde imza atmama eylemi başlatacağını duyurdu05 Aralık 2025 Cuma 12:31KIBRIS
Erhürman Holguin'ı kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuellar’ı kabul etti.05 Aralık 2025 Cuma 12:30KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.