RUM DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN TATAR’A: ESKİ RUM MALLARI İÇİN SİYASİ AF TARTIŞMAYA AÇIK DEĞİL
“Gaspların siyasi af dileyicisi olmamız söz konusu değil” cevabını verdi. Kombos, KKTC’deki eski Rum mallarının kullanımıyla ilgili yargı süreçlerinin devam ettiğini belirtti.

22 Haziran 2025 Pazar 21:37
Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, İran’ın Güney Kıbrıs’tan İsrail’e mesaj iletmesini istediği açıklamasının İran ve İsrail tarafından yalanlanması ile yaşanan ve Hristodulidis’e çok ağır eleştirilerde bulunulan diplomatik vukuata değinirken “Eleştirenler sıfırlama eğilimiyle eleştiriyor” serzenişinde bulundu.
Kombos, haftalık Kathimerini’ye verdiği röportajda “Gizlilikle korunması gereken doğrudan, resmi bir arabuluculuk çabası başka şeydir, bir mesajın vurgulanması başka. Küçümsenmeye çalışılmak istense de uluslararası itibar ve kurulan bağlantılar ortadadır.” ifadelerini kullandı.
Kombos Hristodulidis’in İsrail’e mesaj iletip iletmediği, ilettiyse içeriğinin ne olduğu sorulduğunda ise “Herkese ana mesaj, tansiyonun derhal düşürülmesi gerektiğidir” dedi.
Rum yönetiminin İsrail’in İran’a saldırılarına karşı tutumu sorulduğunda “Bölgenin içinde bulunduğu zor durumu daha da ağırlaştıracak herhangi bir savaş faaliyetini kabul edemeyiz” cevabını veren Kombos, İsrail saldırısının haklı olup olmadığı sorusuna, “Bölgedeki güvenliği ve istikrarı erozyona uğratan her türlü operasyon kınanmalıdır” karşılığını verdi.
Kombos, AB’nin ve uluslararası toplumun İran’ın nükleer silah edinmesini tehlikeli bulduğunu, Rum yönetiminin tutumunun da bununla örtüştüğünü söyledi. İsrail’in elinde de nükleer silah olduğu ve bu ülkenin BM’nin nükleer silahlarla ilgili sözleşmesine taraf olmadığı hatırlatıldığında AB’nin ve uluslararası toplumun tutumunun, daha önce başkalarının nükleer silah edinip edinmemesiyle değil İran’ın nükleer silah edinme olasılığıyla ilgili olduğunu söyledi.
Güney Kıbrıs’ın İsrail-İran çatışmasına herhangi bir dahili olup olmadığı sorusuna karşılık Kombos, “Çok net anlaşılmalıdır: Kıbrıs’ın ne herhangi bir askeri ya da operasyonel nitelikli alana küçük bir dahili yoktur. Rolümüz insani alanla, ESTIA planı çerçevesinde tahliyelerle sınırlıdır.” ifadesini kullandı.
Kombos’a, Kıbrıs’taki İngiliz egemen askeri üsleri de soruldu. “İngiliz yetkililerin aleni ve Güvenlik Konseyi’ndeki açıklamaları vardır. Bu açıklamaların ötesinde bizim söyleyecek bir şeyimiz yoktur” cevabını veren Kombos, Amerikalıların Kıbrıs’taki İngiliz üslerini kullanıp kullanmadığı sorusuna “İngiliz üsleriyle ilgili bilgimiz, Birleşik Krallığın Kuruluş Anlaşmalarından kaynaklanan yükümlülüklerinden kaynaklanır.” dedi.
Rum yönetimine bu tür (Amerikalıların üsleri kullanıp kullanmadığı) bir bilgilendirme yapma yükümlülüğü bulunup bulunmadığı ve Rum yönetiminin bu konularda İngilizlerle irtibatta olup olmadığı sorulduğunda ise Kombos, İngiltere hükümetiyle temasta olduklarını, aynı şekilde yetkili İngiliz Avrupa Bakanı ile iletişimde bulunduklarını söyledi.
AB’nin de BM’nin de bu dönemde bu çatışmanın durdurulması için plan ve diplomatik zemin hazırlamasına odaklanması gerektiğini, kendilerinin de aynı görüşte olduğunu belirten Kombos, Holguin’in misyonuyla ilgili yeni bir şey olup olmadığı sorulduğunda “Sayın Holguin’in de Sayın Yohannes Hahn’ın da konferans hazırlıkları çerçevesinde önümüzdeki günlerde Kıbrıs’a gelmesini ve Başkan ile görüşmesini bekliyoruz” cevabını verdi.
KIBRIS SORUNU DEĞERLENDİRMESİ
Kombos yeni gayriresmi genişletilmiş Kıbrıs görüşmesinin temmuz ayında yapılıp yapılmayacağı sorulduğunda “önümüzde farklı bir şey yok. Rıza verdik ve Genel Sekreter resmi davet yaptığında, orada olacağız” cevabını verdi.
Türkiye’de gerçekleşen Holguin-Fidan görüşmesinde konuşulanlar hakkında bilgi alıp almadıkları sorulduğunda Kombos “bir şeyin iyiye doğru değişeceğine dair iyimserlik yaratacak bir gelişme ortaya çıkmadı, bu, Türk tarafından yapılan aleni açıklamalardan da görünüyor” dedi.
Macaristan Ukrayna'ya AB kredisini veto ettiMacaristan, Orban-Zelensky arasındaki gerilim devam ederken Ukrayna'ya AB kredisini veto etti. Budapeşte, Ukrayna liderinin Macaristan başbakanını tehdit etmesinden kısa bir süre sonra Ukrayna'ya ait para taşıma araçlarına el koymuştu.21 Mart 2026 Cumartesi 17:34AVRUPA
Trump, ABD'nin bölgeye daha fazla asker konuşlandırmasıyla İran savaşına 'son aşamaya geçileceğine' işaretiTrump, İran'la ateşkes arayışında olmadığını söyledi; ABD başkanından gelen çelişkili mesajlar, tırmanan savaşın ortasında geliyor.21 Mart 2026 Cumartesi 17:31ORTADOĞU
En çok yağış nereye düştü?Son 24 saatte en fazla yağış 32 kilogramla Girne’de…21 Mart 2026 Cumartesi 16:18KIBRIS
BBC: İngiltere, Ağrotur Üssü’nden saldırı görevi için izin vermediBölgedeki gelişmelerin odağında Kıbrıs’taki RAF Ağrotur Üssü de bulunuyor.21 Mart 2026 Cumartesi 16:15GÜNEY KIBRIS
Ramazan Bayramı’nın 2. günü…Ramazan Bayramı’nın 2. günü… Lefkoşa Fuar Alanı’na çocuklar için bayram yeri kuruldu21 Mart 2026 Cumartesi 15:43KIBRIS
Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: KKTC'nin hakları Türkiye için vazgeçilmezTürkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, KKTC’nin haklarının Türkiye için vazgeçilmez olduğunu, Ege ve Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarın sağlanacağını vurguladı.21 Mart 2026 Cumartesi 15:10KIBRIS
Yapay zeka, Parkinson ve tedavisi olmayan diğer hastalıklarda nasıl çığır açıyor?Yapay zeka, Parkinson hastalığı, antibiyotik dirençli süper bakteriler ve birçok nadir hastalığa karşı yeni ilaçlar icat ediyor. Bu, birçok bilim insanının hayal bile edemeyeceği bir ilerleme.21 Mart 2026 Cumartesi 15:05YAŞAM
Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları başladıDEM Parti'nin bu yıl 53 farklı merkezde düzenlediği Nevruz Bayramı kutlamalarının finali 21 Mart'ta Diyarbakır'da yapılıyor.21 Mart 2026 Cumartesi 14:51YAŞAM
GKK açıkladı: Merak uyandıran unsur, KKTC ve Türkiye karasularının dışındaGörüntülerin uluslararası kaynaklarda da yer aldığı ifade edildi.21 Mart 2026 Cumartesi 14:47KIBRIS
Tufan Erhürman: Uzun vadede her zaman medeniyet kazandıErhürman, yayınladığı mesajda sorunların kavga ve şiddetle değil, kurallar ve diyalog temelinde çözülmesi gerektiğini vurguladı. Erhürman, kısa vadede güç üstün görünse de, orta ve uzun vadede medeniyetin galip geleceğini belirtti.21 Mart 2026 Cumartesi 14:27KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.