RUM BASININDA GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER (2)

19 Mayıs 2015 Salı 16:12
Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in ortak Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) lisesi hazırlamaları görevini üstlenmeleri çerçevesinde çalışmaların başladığı, incelenmekte olan üç ana konunun “yeni sınır kapılarının açılması, elektrik ağlarının ve cep telefonu şebekelerinin birleştirilmesi” olduğu bildirildi.
Fileleftheros gazetesi “GYÖ’lere Giden Yol Zorlu-Telefonlar ve Elektrikte Teknik ve Siyasi Zorluklar” başlıkları altında verdiği haberinde, ele alınan GYÖ’ler arasında bulunan, elektrik şebekesinin birleştirilmesi konusunun dün Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in ofisinde, ilgili Rum birimlerinin yetkililerinin katılımıyla yapılan bir toplantıda ele alındığını yazdı.
Gazete, Rum Elektrik Şebeke Sistemi İdaresi’nin dünkü toplantıda, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki şebekenin birleştirilmesi sırasında arızaların olma ihtimali sebebiyle, KKTC şebekesi hakkında çalışma yapılması gerektiğini dile getirdiğini yazdı.
KKTC’deki elektrik şebeke ağının kriterlere uygun olmadığı, bu durumun Mari’de (Tatlısu) 2011 yılında yaşanan patlama sonrasında KKTC’den elektrik talep edildiğinde ortaya çıktığını belirten gazete, bu konunun ortak GYÖ listesine alınması durumunda dahi teknik sebeplerden ötürü hemen uygulamaya geçilemeyeceğini öne sürdü.
Gazete, telefon ağlarının birleştirilmesi konusunda ise Kıbrıs Türk tarafının itirazlarının bulunduğunu ve “+357” kodunu kabul etmeyen Kıbrıs Türk tarafının, kabul edilmesi mümkün olmayan başka konuları da gündeme getirdiğini iddia etti.
Gazete, Kıbrıs Rum tarafının “telefon şebekesinin Lüksemburg ağı aracılığıyla birleştirilmesini gündeme getirdiğini ancak bu önerinin geçmişte Türkiye Dışişleri Bakanlığı” tarafından reddedildiğini öne sürdü.
Gazete ayrıca, Mavroyannis ve Nami’nin hali hazırda iki kez görüştüklerini ve biri yarın diğeri de Pazartesi olmak üzere iki görüşme daha yapacaklarını vurguladı.
HRİSTODULİDİS’TEN BEŞLİ KONFERANS HABERLERİNE YALANLAMA
Öte yandan Politis gazetesi, KKTC basınında yer alan ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Eylül ayında New York’ta beşli konferans düzenleyeceği yönündeki haberlerin Rum Hükümet Sözcüsü tarafından dün yalanlandığını yazdı.
Habere göre Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis dün Rum Radyo Televizyon Kurumu’na (RİK) yaptığı açıklamada, Ban’ın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le yaptığı telefon görüşmesine değinerek, New York’ta ortak görüşme ya da garantör devletlerin katılımıyla bir zirve toplantısına ilişkin herhangi bir nabız yoklama olmadığını belirtti.
Hristodulidis “Henüz yolun başındayız ve başarılacak ilerlemeyi gelişmelerin nasıl olacağı belirleyecek” şeklinde konuştu.
PARTİLER
Rum siyasi parti yetkilileri de GYÖ’lerin uygulanması konusunda dün yaptıkları açıklamalarda bilindik tezlerini dile getirdiler.
DİSİ Başkanı Averof Neofitu, doğrudan müzakerelerin başlamasıyla bir fırsat penceresinin açıldığını kimsenin göz ardı edemeyeceğini ancak Kıbrıs sorununun çözüldüğünün var sayılmaması ve abartıdan kaçınılması gerektiğini açıkladı.
Neofitu, “derinlere dalmadan önce düşük siyasi düzeydeki GYÖ’lerden başlanmasının doğru bir yaklaşım olduğunu” da ifade etti.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, iki liderin kamuoyuna verdikleri mesajların cesaret verici olduğunu belirterek sınır kapısındaki geçişlerde vize kağıdı uygulamasının kaldırılmasını da memnunlukla karşıladığını belirtti.
Kiprianu, tarafların, kapalı bölge Maraş’ın iadesi karşılığında Ercan Havaalanı’nın “açılması” gibi karışık hukuki ve siyasi nitelikli GYÖ’lerle uğraşmak yerine Kıbrıs sorununun özüne odaklanmaları gerektiğini de vurguladı.
Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise açıklamasında özetle, GYÖ’lerin Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koyacak nitelikte olması gerektiğini belirtirken Vatandaşlar İttifakı ise çözüm konusunda “aşırı iyimser olunmaması gerektiği” iddiasında bulundu.
Artık Roma'daki Aşk Çeşmesi'ne para atmak da paraylaİtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret edenlerin dilek parası atmasıyla ünlü Aşk Çeşmesi'ne (Fontana di Trevi) para atmak için bundan böyle 2 euro bilet ücreti ödemek gerekecek.02 Şubat 2026 Pazartesi 21:20YAŞAM
175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayının temel eğitimleri başladı175 polis memuru ile 25 itfaiye memuru aday adayı bugün Polis Okulu’nda temel eğitimlerine başladı.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:29KIBRIS
İran-ABD görüşmeleri '6 Şubat'ta İstanbul'a yapılacak'Reuters haber ajansına konuşan İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:17ORTADOĞU
Erhürman: Bizim nihai hedefimiz Kıbrıs sorununun çözülmesidirCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Cumhurbaşkanlığı'nda 100 Gün" konulu basın toplantısında, Crans Montana’dan bugüne, sekiz senede, Kıbrıs sorunu konusunda anlamlı denilebilecek bir görüşme süreci yaşanmadığını kaydetti.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:14KIBRIS
Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Mihalache’yi kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Romanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Sorin-Dan Mihalache ile bir araya gelerek güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ da hazır bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 20:13KIBRIS
Çin Devlet Başkanı Şi'den yuan için rezerv para çağrısıÇin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının uluslararası ticarette yaygın kullanılan ve rezerv para statüsü kazanan güçlü bir para birimi haline gelmesi çağrısında bulundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:27PARA BORSA
Trump: Kanada 51’inci, Grönland 52’nci eyalet olabilirABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen Alfalfa Club etkinliğinde yaptığı açıklamada, Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapmak istediğini, Grönland’ın 52’nci, Venezuela’nın ise 53’üncü eyalet olabileceğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:26AMERİKA
CTP, erken seçim karar önerisi, seçim 26 Nisan'da...Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisini Meclis Başkanlığı’na sundu.02 Şubat 2026 Pazartesi 19:07KIBRIS
”Azad” kod adlı şahıs Mersin’de yakalandıÜlkede çok sayıda oto galeriyi tehdit ederek kurşunlama olaylarına karıştığı ve şantaj yoluyla para talep ettiği iddia edilen “Azad” kod adlı şahıs, Haber Kıbrıs'ın aktardığı bilgiye göre Mersin’de yakalanarak tutuklandı.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:16TÜRKİYE
AKEL: İngiltere, Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasıyla ilgili tezinde tutarlı kalmalıStefanu, Londra temaslarında İngiltere’nin Kıbrıs sorununda BM kararlarına ve garanti sistemine ilişkin daha önce dile getirdiği tezlerde tutarlı kalması gerektiğini söyledi.02 Şubat 2026 Pazartesi 16:15KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.